Σε μείζον θέμα εξελίσσεται για τους γονείς η προστασία των παιδιών τους από ψηφιακούς κινδύνους, που κρύβει η αυξημένη προσβασιμότητα των ανηλίκων στο Διαδίκτυο. Πλέον, είναι όλο και πιο συνηθισμένο για τα παιδιά όλων των ηλικιών να έχουν τη δική τους συσκευή: τα τρία τέταρτα των παιδιών (73%) διαθέτουν κινητό πριν από την ηλικία των 12 ετών.
Για να γίνει ορατή η τεράστια αλλαγή, που έχει συντελεστεί στις ψηφιακές συνήθειες των πολιτών τις τελευταίες δεκαετίες, να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας, που απόκτησαν οι γονείς το πρώτο τους τηλέφωνο, ήταν τα 24 χρόνια.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η ασφάλεια είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι γονείς, καθώς με την αυξημένη πρόσβαση ανοίγει και ο δρόμος για το διαδικτυακό εκφοβισμό, το sexting (αποτελεί συνδυασμό των λέξεων sex και texting – ανταλλαγή κειμένων-μηνυμάτων) και την παρενόχληση.
Στην πραγματικότητα, σχεδόν τα τρία τέταρτα των γονέων (70%) ανησυχούν για τη διαδικτυακή δραστηριότητα του παιδιού τους, πιστεύοντας ότι είναι μη ασφαλής, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ESET. Ωστόσο, αν και το 80% των γονιών πιστεύει ότι η ασφάλεια των κινητών συσκευών είναι σημαντική, σχεδόν οι μισοί (45%) δεν έχουν εγκατεστημένα προϊόντα κυβερνοασφάλειας στα τηλέφωνα τους.
Η έρευνα της ESET έδειξε ότι πάνω από το ένα τρίτο των γονέων (34%) κλήθηκαν ή θα κληθούν να εγκαταστήσουν λογισμικό ασφάλειας σε κινητές συσκευές, επειδή οι ίδιοι αντιμετώπισαν κάποιο θέμα κυβερνοασφάλειας. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι η ζημιά – οικονομική, κοινωνική ή απλά ένα πλήγμα για την αυτοπεποίθηση του χρήστη – θα έχει ήδη γίνει.
Αγορά κινητού
Ωστόσο, ακόμη και τηλέφωνα που έχουν ανακατασκευαστεί (refurbished) από ειδικούς ενδέχεται να εξακολουθούν να περιέχουν κακόβουλα προγράμματα (trojan ή malware), αφήνοντας τους χρήστες εκτεθειμένους σε κίνδυνο μόλις αρχίσουν να χρησιμοποιούν τη συσκευή.
Μην πηγαίνετε για.. “ψάρεμα”
“Μπορεί να σας φαίνεται απίθανη η προοπτική του να είστε εσείς ή το παιδί σας ο στόχος αυτών των επιθέσεων – αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό συμβαίνει πολύ πιο συχνά απ’ όσο νομίζετε”, σημειώνει η εταιρεία. Σύμφωνα δε με την έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς γονείς που ρωτήθηκαν από την ESET είχαν δεχθεί στο παρελθόν επίθεση ηλεκτρονικού “ψαρέματος”.
Πηγή: sepe.gr