Τουλάχιστον 9 νεκροί, και πάνω από 600 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του σεισμού των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τα ξημερώματα στην Αλβανία.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της αλβανικής κυβέρνησης, Έντρι Φούγκα, έγραψε ότι ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί σε εννέα, ενώ 28 άνθρωποι έχουν διασωθεί και 600 έχουν λάβει ιατρική βοήθεια. Στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Φούγκα επισημαίνει ότι “ομάδες έκτακτης ανάγκης έρχονται από το Κόσοβο, την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλους γείτονες. Οι διασώστες λαμβάνουν βοήθεια από εθελοντές σε μια πρωτοφανή επίδειξη αλληλεγγύης”.

Η σεισμική δόνηση προκάλεσε την κατάρρευση πολλών κτιρίων στο Δυρράχιο, σύμφωνα μια εκπρόσωπο του υπουργείου.

Ο Αλβανός σεισμολόγος, ο Ράπο Ορμένι, δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.

«Έχουμε θύματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις πληγείσες περιοχές», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.

Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει περί τους 300 στρατιωτικούς για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής στο Δυρράχιο και το χωριό Thumane, όπου, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Αμυνας, «υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια».

Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στα ερείπια πολυκατοικίας του χωριού Thumane και ένας άνδρας σκοτώθηκε πηδώντας πανικόβλητος από ψηλό όροφο κτιρίου.

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία νεαρή γυναίκα, ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια πολυκατοικίας στο Δυρράχιο.

Μέλη των σωστικών συνεργείων δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται μία ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα γκρεμισμένο κτίριο στο Δυρράχιο, ενώ άλλα βίντεο δείχνουν κτίρια με μεγάλες ρωγμές και γκρεμισμένους τοίχους.

Ένας τραυματισμένος άνδρας δήλωσε στο News24 TV ότι η κόρη του και η ανηψιά του περιλαμβάνονται στους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια πολυκατοικίας το Δυρράχιο.

«Μίλησα με την κόρη μου και την ανηψιά μου στο τηλέφωνο. Είπαν ότι είναι καλά και ότι περιμένουν τα σωστικά συνεργεία. Δεν μπόρεσα να μιλήσω με την γυναίκα μου. Υπάρχουν και άλλες οικογένειες, αλλά δεν μπόρεσα να τους μιλήσω», είπε.

Την αρχική δόνηση ακολούθησε σειρά μετασεισμών μεγέθους μέχρι και 5,3 βαθμών, σύμφωνα με τον Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Η πρώτη δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, στο Σαράγεβο (Βοσνία), σε απόσταση 400 χιλιομέτρων, και στο Νόβι Σαντ (Σερβία) σε απόσταση 700 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός 6,4 βαθμών ο οποίος έπληξε τη χώρα στις 03:54 [τοπική ώρα· 04:54 ώρα Ελλάδας] είχε επίκεντρό σε περιοχή 10 χιλιόμετρα ανατολικά του Δυρραχίου και 35 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων.

Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια.

Στο Δυρράχιο, ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει.

Πολλά τμήματα στις περιοχές αυτές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

Κάτοικοι που τρομοκρατήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βρίσκονται στους δρόμους.


Ο ιστότοπος του αλβανικού ινστιτούτου IGJEUM έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ο πρώτος μεγάλος μετασεισμός είναι γεγονός καθώς σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ινστιτούτο, η Αλβανία ταρακουνήθηκε ξανά από δόνηση έντασης 5,4 Ρίχτερ.

 

Την συμπαράσταση της Ελλάδας εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Εκφράζουμε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας, για τις συνέπειες του σεισμού που έπληξε τη γειτονική μας χώρα», έγραψε ο υπουργός μετά το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την Αλβανία.

Φόβους ότι οι ζημιές από το μεγάλο σεισμό στην Αλβανία θα είναι πολύ μεγάλες εξέφρασε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Θεωρώ ότι οι ζημιές θα είναι πολύ μεγάλες. Πριν δυο μήνες που επισκεφθήκαμε την περιοχή είδαμε ότι τα κτίρια είναι σε κακή κατάσταση», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αναμένεται μεγάλος μετασεισμός από το συγκεκριμένο ρήγμα.

«Βεβαίως οπωσδήποτε θα έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,9 περίπου, αλλά γενικότερα υπάρχει ένας προβληματισμός σε σχέση με τη διαδικασία της σεισμικής διαδικασίας στην περιοχή», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μαζί με τους καθηγητές Σπύρο Μαυρούλη και Παναγιώτη Καρύδη, μεταβαίνουν το απόγευμα στη γειτονική χώρα.