Οι τουριστικές επενδύσεις και το διεθνές ενδιαφέρον βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου Prodexpo North για την ακίνητη περιουσία στη Βόρεια Ελλάδα, που οργάνωσε η εταιρεία επικοινωνίας SGT TSOMOKOS. H Prodexpo North, το σημαντικότερο συνέδριο για την αξιοποίηση και ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας στη Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποιείται φέτος για τέταρτη χρονιά.
Στο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου και τα επόμενα βήματα των ξενοδόχων αναφέρθηκε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο οποίος επισήμανε πως δεδομένης της ανασφάλειας που έχει δημιουργήσει η πανδημία, λίγα θα είναι τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν τον Μάϊο, ενώ τα περισσότερα προσανατολίζονται για το δεύτερο 15νθημερο του Ιουνίου καθώς τότε αναμένεται η μεγαλύτερη κινητικότητα. «Οι δυτικοευρωπαίοι, δεδομένων και των lockdowns που υφίστανται σε διάφορες χώρες, όπως πχ σε Γερμανία και Ολλανδία εκτιμάται πως θα έρθουν πιο αργά για διακοπές στη χώρα μας, ενώ οι Βαλκάνιοι θα είναι αυτοί που αναμένεται να φτάσουν πρώτοι στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ.Τάσιος.
Στη σημασία να εξάγουμε το ελληνικό προϊόν αναφέρθηκε ο Χάρης Σιγανός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Zeus International, υπογραμμίζοντας πως το 50% των δραστηριοτήτων της εταιρείας πραγματοποιείται στο εξωτερικό χωρίς ωστόσο να μπαίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, φρένο στην Ελλάδα.
Στο πρώτο ξενοδοχείο πέντε αστέρων με απόλυτα προσωποποιημένες υπηρεσίες, στο ONOMA Hotel, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Anatolia Hospitality υπογραμμίζοντας πως «χάρη στην τεχνολογία και στο smartphone του επισκέπτη, το ξενοδοχείο συνδέεται μαζί του και κάθε προσωπική επιθυμία μετατρέπεται σε υπηρεσία».
Για έκρηξη πεντάστερων ξενοδοχείων στην Θεσσαλονίκη έκανε λόγο ο Παναγιώτης Μερεκούλιας, Διευθύνων Σύμβουλος, VALUES, a member of EVA. «Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν 14 πεντάστερα ξενοδοχεία και ετοιμάζονται αλλά 4 – 5. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση, αν υπάρχουν οι υποδομές που θα εξυπηρετήσουν τους πελάτες αυτών των ξενοδοχείων. Οι πελάτες των πεντάστερων έχουν υψηλότερες απαιτήσεις» σημείωσε ο κ. Μερεκούλιας.
Στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών και στην επόμενη ημέρα αυτών αναφέρθηκε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Γεν. Γραμματέας Οικον. Πολιτικής, του Υπουργείου Οικονομικών. Εφαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες σε 10.165 ζώνες της επικράτειας και αν σε αυτές προστεθούν και οι 3.500 εντάξεις τότε το άθροισμα παλαιών και νέων ζωνών της Εφορίας θα διαμορφωθεί σε 13.650. Ουσιαστικά θα καλυφθεί πάνω από το 99% των περιοχών της χώρας στις οποίες υπάρχει δόμηση.
«Οι δήμοι πρέπει να έχουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές τους» ανέφερε κατά την τοποθέτηση του ο Αλέξανδρος Χρυσάφης, Δήμαρχος Σερρών, επισημαίνοντας πως «οι φορείς των δήμων έχουν διαθέσιμα όλα τα δεδομένα και καλύτερη αντίληψη της εικόνας της τοπικής αγοράς ακινήτων και επομένως μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες στρεβλώσεις στον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νικόλαος Καρανικόλας, Δήμαρχος Νάουσας, ο οποίος τόνισε πως οι αντικειμενικές τιμές πρέπει να έρθουν πιο κοντά στις αγοραίες τιμές προκειμένου να έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό πλαίσιο.
Στο χάσμα μεταξύ των τιμών που καταγράφονται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο Πάνος Χαραλαμπόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Solum Property Solutions – Prime Yield, Member of Advisory Board RICS Greece επισημαίνοντας την ανάγκη επίλυσης των θεμάτων που αφορούν στις αντικειμενικές τιμές.
Η σημασία των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες αλλά και η δράση της Attica Bank Properties βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης της Θεοδώρας Βλασσοπούλου, Διευθύνουσας Συμβούλου της Attica Bank Properties.
Η ανάγκη των επιχειρήσεων για ευελιξία στη χρήση των γραφειακών χώρων ήταν το θέμα συζήτησης μεταξύ του Χρήστου Μισαηλίδη, Διευθύνοντα Συμβούλου της IWG, της Κρύστας Πετροπούλου, Διευθύντριας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του Ομίλου ΟΤΕ, του Γιάννη Παρασκευόπουλου, Γενικού Διευθυντή της Danos – BNP Paribas Real Estate και του Γιώργου Βιτούλα, Partner της Arbitrage Real Estate.
«Έχει αυξηθεί η ζήτηση για ευέλικτους γραφειακούς χώρους κατά την περίοδο της πανδημίας» ανάφερε ο Χρήστος Μισαηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της IWG υπογραμμίζοντας πως η IWG διαχειρίζεται στην Ελλάδα 9 κτήρια ευέλικτων γραφειακών χωρών ενώ ο στόχος είναι φτάσουν στα 50 με 60. Μάλιστα υπογράμμισε πως ακόμη και μεσαίες εταιρείες επιλέγουν πλέον να μην έχουν τους δικούς τους γραφειακούς χώρους αλλά προτιμούν τους ευέλικτους γραφειακούς χώρους.
«Η ευελιξία είναι το νούμερο 1 θέμα συζήτησης μεταξύ των πολυεθνικών εταιρειών» σημείωσε η Κρύστα Πετροπούλου, Διευθύντρια Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ομίλου ΟΤΕ, Member of Advisory Board RICS Greece επισημαίνοντας πως η τηλεργασία ήρθε για να μείνει.
Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε και ο Γιώργος Βιτούλας, Partner, Arbitrage Real Estate τονίζοντας τη σημασία της ευελιξίας για τις επιχειρήσεις.
Στην έλλειψη αποθέματος σύγχρονων γραφειακών χώρων στη Θεσσαλονίκη, με συνέπεια να μην υπάρχει ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς αναφέρθηκε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Danos – BNP Paribas Real Estate.
Η εξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε κέντρο έρευνας και καινοτομίας βρέθηκε στο επίκεντρο της παρουσίασης του Steven Lang MSc, Director, Research, Offices & Life Sciences, Savills UK, ενώ από την πλευρά του ο Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος & CEO τουThessINTEC αναφέρθηκε στην κατασκευή του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς και στα προσύμφωνα μισθώσεων που έχουν, ήδη, υπογράφει από εταιρείες.
Ως επιταχυντής λειτούργησε η πανδημία για την αύξηση της ζήτησης για logistics σημείωσε ο Δημήτρης Καραγιάννης, COO, της SARMED. Σύμφωνα με τον ίδιο την ώρα που μειώνονται τα τ.μ. στο retail καταγράφεται αύξηση για σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους δεδομένου πως το ηλεκτρονικό εμπόριο, ως απόρροια τους κορωνοϊού, έχει αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο.
Αναφερόμενος στους γραφειακούς χώρους και στη ζήτηση που καταγράφεται ο Δημήτρης Τζιβράς, διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της CBRE Atria υπογράμμισε πως είναι ικανοποιητική δεδομένης της ρευστής κατάστασης που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο λόγω του κορωνοϊού. «Υπάρχει κινητικότητα από τις πολυεθνικές ωστόσο οι σύγχρονοι, υψηλών προδιαγραφών, γραφειακοί χώροι είναι πολύ λίγοι» σημείωσε ο Τζιβράς υπογραμμίζοντας ωστόσο πως στα καταστήματα υπάρχει μία στασιμότητα λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η πανδημία και έχει θέσει εκτός λειτουργίας επί μακρόν το λιανεμπόριο. Ωστόσο σε prime δρόμους, όπως είναι η οδός Τσιμισκή συνεχίζουν να γίνονται συμφωνίες, με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να εξασφαλίζουν τιμήματα κοντά σε αυτά που λάμβαναν προ κορωνοϊού.
«Την τελευταία διετία υπάρχει σημαντική ζήτηση για γραφειακούς χώρους ενώ δυναμική παρουσία έχουν οι παίκτες του εξωτερικού. Ωστόσο δεν υπάρχει διαθέσιμο αντίστοιχο προϊόν με τις απαιτήσεις των ενδιαφερομένων» τόνισε η Φώφη Πασχαλίδου, Διευθύντρια του γραφείου Θεσσαλονίκης, της Danos – BNP Paribas Real Estate.
Στην αγορά κατοικίας, τη ζήτηση αλλά και στο προφίλ των αγοραστών αναφέρθηκε ο Νίκος Μανομενίδης, επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας.
Χορηγοί: Dimand, IWG, Makt, Piraeus Real Estate
Υποστηρικτές: Arbitrage, CBRE Atria, Danos |An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate, ΕΠΠΑΘΕ, ΕΤΑΔ
Χορηγοί Επικοινωνίας: Voria.gr, Τύπος Θεσσαλονίκης, BnB Daily, Build, Mywaypress.gr