Του Μανώλη Μαυρομμάτη
Στις 26 Οκτωβρίου η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την μείωση των χρεωμένων κρατών μελών της με την πολυπόθητη αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας.Ύστερα από πολυετείς διαβουλεύσεις και ενώ τα χρέη των κρατών μελών της ΕΕ συνεχώς μεγάλωναν, το τελευταίο διάστημα πιο πολύ εξ αιτίας του COVID-19 και της ενεργειακής κρίσης με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι δύο Επίτροποι ΒάλντιςΝτομπρόφσκυς και Πάολο Τζεντιλόνι, στην τελευταία συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, δήλωσαν έτοιμοι να ανακοινώσουν την βελτίωση του Συμφώνου Σταθερότητας με συγκεκριμένα μέτρα.
Το δικό του αναλυτικό κείμενο θα το γνωστοποιήσουν στις 26 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια το σχέδιο θα περάσει στους ηγέτες των 27 κρατών της ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια από τις επόμενες Συνοδούς Κορυφής, πιθανότατα Νοέμβριο η Δεκέμβριο. Μετά την έγκριση του τελικού κειμένου θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα σταδιακά από την άνοιξη του 2023 με υποχρέωση τα υπερχρεωμένα κράτη εντός έξι ετών να φθάσουν στο όριο που προβλέπει το και νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Οι πηγές μας στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο μας έδωσαν ορισμένες γενικές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες του σχεδίου των δύο Επιτρόπων, σύμφωνα με τις οποίες για την Ελλάδα,την Ιταλία και τρεις ακόμα χώρες, η “δουλειά” ξεκινά άμεσα ως υπερχρεωμένα κράτη που θεωρείται επείγον να μελετούν και εφαρμόζουν τους κανόνες του νέου Συμφώνου.
Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Κομισιόν προτείνει τρεις κατηγορίες κρατών μελών αναλόγως του ύψους του χρέους τους. Τα τρία γκρουπ είναι των χωρών με το υψηλότερο Δημόσιο χρέος. Το δεύτερο γκρουπ με την μεσαία τάξη χρεών και το τρίτο γκρουπ θα απαρτίζεται από τις χώρες οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις κυρίως όμως μεγάλες επενδύσεις! Είναι κρίμα που η Ελλάδα έχοντας μεγάλο δημόσιο χρέος δεν μπορεί να καταταγεί στα κράτη εκείνα των επενδύσεων, που όπως εκτιμήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, η χώρα μας βρίσκεται πολύ ψηλά!
Και στο σημείο αυτό χαρακτηριστικά από τα επιτελεία των Ντομπρόφσκυς, Τζεντιλόνι και ΕλίζαΦερέιρα (Επίτροπος Συνοχής και Επενδύσεων) αναφέρθηκε η πρόοδος στην απορρόφηση πόρων για μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και έργα υποδομής, των κκ. Κώστα Καραμανλή και Άδωνι Γεωργιάδη, που θα τοποθετούσαν την ελληνική θέση δεύτερη σε κατάταξη για την εφαρμογή του νέου Συμφώνου Σταθερότητας εφόσον δεν είχαμε υψηλό Δημόσιο Χρέος.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λεπτομέρειες του νέου προγράμματος θα ανακοινωθούν επισήμως στις 26 Οκτωβρίου τα δε ποσά χρέους που θα καλύψουν οι χώρες που θα ενταχθούν στο Σύμφωνο θα προκύψουν από ένα ταμείο ανάλογο του Ταμείου Ανάκαμψης την υπογραφή του οποίου θα φέρουν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το συμβόλαιο στην ουσία που θα υπογράφουν, όπως μάθαμε, θα αναφέρονται και ορισμένη όροι, υποχρεώσεις, που θα πρέπει να τηρούνται. Όπως οι μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις και η σταδιακή μείωση του πρωτογενούς δημοσίου χρέους. Το τελευταίο με βάση τους προϋπολογισμούς που καταθέτουν στην Κομισιόν τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Αποκλείσθηκαν αιτήματα αρκετών κυβερνήσεων όπως η παράταση των ετών προκειμένου να υλοποιήσουν τις συμβάσεις-συμβόλαια. Και το 1/20 να γίνει 60% ανά έτος στην μείωση του Δημοσίου χρέους.Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο καταρτισμός προγράμματος αλλαγής του Συμφώνου Σταθερότητας από τους δύο επικεφαλής προϋπολογισμών του Ταμείου Ανάκαμψης Τζεντιλόνι και Ντομπρόφσκυς έγινε με βάση και των νέων προβλέψεων για τους 27 της ΕΕ.
Παρεμπιπτόντως έχει αναβαθμιστεί και η θέση του. ΟΝτομπρόφσκυς μετά την εκ νέου νίκη στις πρόσφατες εκλογές του Οκτωβρίου, του ήδη πρωθυπουργού της ΛετονιαςΚαρινςΚρισγιανις (έχει σημασία ότι είναι κάτοχος και της Αμερικανικής υπηκοότητας) με το κόμμα Νέα Ενότητα.Συγκέντρωσε το 19% των ψήφων και 42 έδρες σε σύνολο 100. Άλλα εννέα μικρά κόμματα εξέλεξαν βουλευτές ορισμένοι από τους οποίους δήλωσαν πως υποστηρίζουν τον απερχόμενο Πρωθυπουργό.Ο ΒάλντιςΝτομπρόφσκυς διετέλεσε πρώην ευρωβουλευτής της Επιτροπής Προϋπολογισμών μαζί με τον τότε ευρωβουλευτή και μετέπειτα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την περίοδο 2004-2009.
Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής Ν.Δ. 2004-2009 και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν, με Επίτροπο την ΚρισταλίναΓκεοργκίεβα νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.