Η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη πολλές φορές με το τέρας του λαϊκισμού και του διχασμού, όμως κατάφερε να βγει όρθια, βαδίζοντας στον δρόμο της Ευρώπης, του ορθολογισμού και της εθνικής ενότητας.
Γράφει ο Φώτης Καρύδας
Βράδυ 23ης προς 24η Ιουλίου 1974. Η Ελλάδα μας ξενυχτά για να υποδεχτεί τη Δημοκρατία. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκινά το ταξίδι του από το Παρίσι στην Αθήνα, το οποίο έμεινε στην ιστορία. 48 χρόνια μετά, 48 χρόνια μεταπολίτευσης, η μακροβιότερη περίοδος σταθερότητας και ευημερίας της σύγχρονης Ελλάδας. Μια κατάκτηση συλλογική όλων των Ελλήνων.
Μέσα σε αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη πολλές φορές με το τέρας του λαϊκισμού και του διχασμού, όμως κατάφερε να βγει όρθια, βαδίζοντας στον δρόμο της Ευρώπης, του ορθολογισμού, της εθνικής ενότητας και της προόδου. Το κράτος δικαίου, η ανάπτυξη για όλους αλλά και η εξομάλυνση των κοινωνικών διαφορών, είναι μερικές από τις σημαντικές κατακτήσεις της χώρας μας μέσα στα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις και προβλήματα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις αυτής στην οικονομία και την ενέργεια, η συνεχόμενη τουρκική προκλητικότητα αλλά και η κλιματική αλλαγή, είναι μερικές από αυτές τις μεγάλες προκλήσεις. Η κυβέρνηση τις αντιμετωπίζει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και θάρρος, με τις ίδιες αρετές δηλαδή που κράτησαν όρθια την Ελλάδα τα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Η ιστορία μάς έχει διδάξει πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται με βάση το εθνικό καλό και όχι τον λαϊκισμό και τα μικροκομματικά οφέλη είναι αυτές που οδηγούν τη χώρα μπροστά.
Αυτό πρέπει να το κατανοήσει κάποια στιγμή και η αντιπολίτευση. Είναι αδιανόητο να παρουσιάζει τη διεθνή ενεργειακή κρίση ως ελληνική, την ίδια ώρα που οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τα εθνικά θέματα γίνονται πρωτοσέλιδο στις τουρκικές εφημερίδες, επειδή εξυπηρετούν τη στρατηγική του Ερντογάν. Τουλάχιστον στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα θα έπρεπε να επιδεικνύουν πιο υπεύθυνη και πατριωτική στάση.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε πει και ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης: «Μπορούμε να διαφωνούμε, γιατί μπορούμε να συνυπάρχουμε». Ενας ιστορικός πολιτικός που, μετά την πτώση της χούντας, αφιέρωσε τη ζωή του στο να σβήσουν τα πάθη του παρελθόντος και να υπάρξει η λεγόμενη εθνική συμφιλίωση, αφήνοντας πίσω τις πληγές του εμφυλίου.
Οπως είπε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τα μηνύματα των αγωνιστών κατά της δικτατορίας γίνονται φάροι για τους μαχητές της σύγχρονης Δημοκρατίας».
Στο χέρι μας είναι η επέτειος-ορόσημο για τα 50 χρόνια ελληνικής Δημοκρατίας να μας βρει πιο ενωμένους, δυνατούς και αισιόδοξους από ποτέ, με τη χώρα μας να πρωταγωνιστεί στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας ως ισότιμο μέλος, με ισχυρές συμμαχίες και αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο.