Μέσα στην ελληνική επικράτεια, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας που βρίσκεται στην τουρκική πλευρά, εντοπίστηκαν πριν οι 40 μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί τις προηγούμενες ημέρες σε νησίδα στον Έβρο εντός της τουρκικής επικράτειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr οι ελληνικές αρχές μόλις έγινε αντιληπτό ότι οι μετανάστες βρέθηκαν εντός της ελληνικής επικράτειας διασχίζοντας τον ποταμό, τους εντόπισαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε καλή κατάσταση και μεταφέρονται στο Κ.Υ.Τ. Φυλάκιο για να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, σε δύο ανακοινώσεις της η αστυνομία είχε επισημάνει ότι οι μετανάστες βρίσκονταν πάνω σε νησίδα στο τουρκικό έδαφος. Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές αρχές δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε δεύτερο χρόνο θα γίνει έρευνα για τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο πέρασαν στην ελληνική επικράτεια.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, 4 χλμ νότια της νησίδας στην οποία είχαν εγκλωβιστεί και, όπως επισημαίνουν οι ελληνικές αρχές, ήταν στην τουρκική επικράτεια.
Πρόκειται για 38 άνθρώπους, κατά δήλωσή τους από τη Συρία. Η ομάδα αποτελείται από 22 άνδρες, εννέα γυναίκες (η μία έγκυος) και επτά παιδιά.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τον εντοπισμό των μεταναστών:
«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.
Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας».
Το χρονικό της υπόθεσης
Για το θέμα είχε εκδώσει ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ ενώ είχε κάνει παρέμβαση και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τονίζοντας πως μέχρι πρότινος η ομάδα των μεταναστών βρισκόταν σε τουρκικό έδαφος και οι τουρκικές αρχές είχαν ενημερωθεί δις από τις ελληνικές για να τους διασώσουν.
Ο υπουργός παρέπεμψε στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία, όπως έλεγε, έκανε αλλεπάλληλες έρευνες με κάθε τεχνικό μέσο στην περιοχή, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία σε ελληνικό έδαφος και είχε επιβεβαιωθεί πως πρόκειται για σημείο εκτός ελληνικής επικράτειας.
Δείτε την ανάρτηση του κ. Μηταράκη:
Σύμφωνα με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, οι μετανάστες δεν είχαν εντοπιστεί σε ελληνικό έδαφος, καθώς οι συντεταγμένες της νησίδας που έχουν δοθεί, ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας.
Γι’ αυτό είχαν ενημερωθεί οι τουρκικές αρχές, ώστε να προβούν κατεπειγόντως στις απαραίτητες ενέργειες και να βοηθήσουν τους ανθρώπους. Η Τουρκία δεν είχε ανταποκριθεί άμεσα στις εκκλήσεις της Αθήνας.
Στο θέμα είχε επανέλθει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, δίνοντας και πάλι διευκρινίσεις για τις ενέργειές της, ενώ με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, το Αρχηγείο επαναλάμβανε ότι από την έρευνα προκύπτει πως το σημείο που αναφέρεται στις καταγγελίες είναι εκτός ελληνικής επικράτειας και είχε ενημερώσει δύο φορές τις τουρκικές αρχές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει:
«Με αφορμή δημοσιεύματα για την παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα εξής: Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε πληροφόρηση για ενδεχόμενη παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο, η Ελληνική Αστυνομία έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία.
Ταυτόχρονα, δόθηκαν οι συντεταγμένες στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επισήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας.
Εν συνέχεια η ΕΛΑΣ προέβη σε δυο ενημερώσεις των αρχών της Τουρκίας στο Καπετάν Αντρέεβο, στο σημείο της τριεθνούς συνεργασίας.
Επισημαίνεται ότι, καθημερινά και ανά πάσα στιγμή οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ προστατεύουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και ασφαλώς την ανθρώπινη ζωή, που αποτελεί πρώτιστη αξία».