Η Νάνσι Πελόζι μπορεί να έφτασε νύχτα στην Ταϊβάν, αλλά η άφιξή της ήταν σκηνοθετημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι απολύτως ορατή και ξεκάθαρη.
Κατεβαίνοντας τα σκαλιά του αεροσκάφους που την μετέφεραν στην Τάιπεϊ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έλαμψε στο σκοτάδι με το ροζ κοστούμι που επέλεξε να φορέσει. Μέσα σε μια θάλασσα από μαύρα και γκρι κοστούμια, το ντύσιμο της Πελόζι έστειλε το μήνυμα ότι δεν μπορεί να υποτιμηθεί.
Και όπως σημειώνει το CNN, δεν ήταν μια ενδυματολογική επιλογή απλά και μόνο για να «γράψει» καλά στις κάμερες.
Το αμφιλεγόμενο ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν είναι, από μόνο του, συμβολικό. Κι αν ο στόχος της είναι να σηματοδοτήσει τη στήριξη της Αμερικής σε μια «ζωντανή» -όπως το ροζ χρώμα του κοστουμιού της- δημοκρατία, τότε το ρούχο ήταν το μήνυμα.
Σύμφωνα με το CNN, η Πελόζι δεν άλλαξε ρούχα στη διάρκεια της πτήσης.
Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, είχε φορέσει το ίδιο κοστούμι με γόβες και σειρά από μαργαριτάρια, για να επισκεφτεί το κοινοβούλιο της Μαλαισίας. Αυτό επιτείνει την άποψη ότι η επιλογή δεν ήταν τυχαία.
Αποπνέοντας αυτοπεποίθηση, ισχύ αλλά όχι απειλή, το ροζ φαινόταν να πλαισιώνει την παρουσία της ως πράξη φιλίας προς την Ταϊβάν και όχι ως εχθρότητα προς την Κίνα, η οποία την κατηγόρησε ότι «εν γνώσει της και κακόβουλα» δημιούργησε κρίση.
Ένα ακόμη στοιχείο που συζητούν οι σχολιαστές στις ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι η Πελόζι στήριξε μια παλαιότερη στυλιστική επιλογή της Χίλαρι Κλίντον.
Το 1995, η τότε πρώτη κυρία φόρεσε ένα εντυπωσιακά παρόμοιο κοστούμι στην Τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Γυναίκες στο Πεκίνο.
Τότε είχε δήλωσε: «Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα» και με υπονοούμενα είχε επικρίνει την Κίνα για την στάση της απέναντι στις γυναίκες.
Η Πελόζι σπάνια απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τις στυλιστικές επιλογές στυλ της. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκμεταλλεύεται συχνά τη δύναμη που αποπνέουν τα ρούχα.
Πολύ συχνά προτιμά τις ροζ αποχρώσεις, που συμβολίζουν και αποπνέουν τη γυναικεία δύναμη.