Ο Τσίπρας θεωρεί ότι παίζεται παιχνίδι σε βάρος του από συγκεκριμένα κέντρα εξωθεσμικής εξουσίας και ότι κάποιοι προωθούν προκλητικά τη σύντροφο Τζανακόπουλου για διάδοχό του.

 

Γράφει ο Γιάννης Παπαγιάννης

 

Τα παρασκήνια των όσων έγιναν και απέδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ακόμα κανονικό κόμμα τα διαβάσατε εδώ σε εμάς. Στο tomanifesto που χθες αλλά και σήμερα έχει πλούσιο ρεπορτάζ με όλα όσα έγιναν λίγο πριν και μετά την εκλογή της Σβίγκου στη θέση του Τζανακόπουλου. Για να μη λένε κάποιοι ότι ασκούμε μόνο εμείς κριτική, αρκεί να διαβάσουν όλα όσα γράφει για την ανεπαρκέστατη επιλογή ο γνωστός αρθρογράφος και φίλος του Τσίπρα, Γιώργος Λακόπουλος. «Ανεπαρκή» την ανεβάζει, «ανεπαρκή» την κατεβάζει διαφωνώντας ξεκάθαρα με την επιλογή του Τσίπρα.

Πριν από την επιλογή του Τσίπρα, πάντως, υπάρχει ξεκάθαρο παρασκήνιο. Ο Τσίπρας είναι έξαλλος με τον τρόπο που προβάλλουν ορισμένα ΜΜΕ την Εφη Αχτσιόγλου. Θεωρεί ότι παίζεται παιχνίδι σε βάρος του από συγκεκριμένα κέντρα εξωθεσμικής εξουσίας και κάποιοι προωθούν προκλητικά την Αχτσιόγλου για τη θέση του Τσίπρα εάν και εφόσον χάσει με διαφορά και τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η ανασφάλεια που αισθάνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στην επιλογή του προσώπου για τη θέση του γραμματέα. Ενώ όλοι στοιχημάτιζαν τις τελευταίες ημέρες ότι θα επιμείνει και θα προτείνει και πάλι τον Δ. Τζανακόπουλο, τελείως ξαφνικά έκανε στροφή και τον έκοψε με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο τακτικισμός του Τσίπρα μόνο τυχαίος δεν ήταν. Είχε να κάνει με τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες ότι μετά από νέα εκλογική ήττα συγκεκριμένα ΜΜΕ θα παίξουν δυνατά με την Αχτσιόγλου για διάδοχο του σημερινού προέδρου.

Ολο αυτό δεν το συγχώρησε ο Τσίπρας και, άσχετα με το τι γράφεται και λέγεται δεξιά και αριστερά, ο Τζανακόπουλος φαγώθηκε επειδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε ότι αποτελούσε και αυτός μέρος του παιχνιδιού για να αναλάβει το κόμμα η σύντροφός του.

Στο εσωκομματικό αυτό κάδρο η μπίλια έκατσε στη Σβίγκου. Ο Τσίπρας ήθελε μια άχρωμη, άνευρη και ακίνδυνη γραμματέα, αφενός για να μην του δημιουργεί εσωκομματικά προβλήματα και αφετέρου για να μπορέσει να ελέγξει το κόμμα μετά από μια νέα και μεγαλύτερη ήττα στις εθνικές εκλογές.

 

Κλίμα ηττοπάθειας

Πολλά και διάφορα έγιναν στην τελευταία συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία εκλέχθηκε γραμματέας η Ράνια Σβίγκου. Η ψυχολογία των κομματικών στελεχών βρίσκεται κυριολεκτικά στα τάρταρα. Ούτε ο πιο αισιόδοξος πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Μπορεί ο Τσίπρας να λέει αυτά που λέει, στην πραγματικότητα όμως δεν τον πιστεύει κανείς. Το κλίμα στην τελευταία συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πραγματικά απογοητευτικό. Οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί συντάκτες που κάλυψαν το ρεπορτάζ κατάλαβαν πολλά…

 

Θα πέσουν να τον φάνε

Χθες tomanifesto αποκαλύψαμε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσαν τον Τζανακόπουλο για αλαζονεία και υπερφίαλη συμπεριφορά. Να σας ενημερώσουμε λοιπόν ότι όλο το εσωκομματικό μπλοκ που σχετίζεται με τον Παππά, τη Δούρου και τον Πολάκη δεν έτρεφαν συμπάθεια για τον πρώην γραμματέα. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι η σύντροφός τους έχει αναδειχθεί σε νούμερο 2 δελφίνο; Υπάρχει κάτι άλλο που δεν έχει πέσει στη δική μας αντίληψη; Ο,τι και να συμβαίνει κρατήστε το εξής: ο Τζανακόπουλος δύσκολα θα επιβιώσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει θεσμικό ρόλο. Θα πέσουν να τον φάνε οι σύντροφοί του…

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”