Σ’ εξέλιξη βρίσκεται η αντίστροφη μέτρηση για να γίνει πραγματικότητα η επιστροφή στη σχεδόν πλήρη κανονικότητα που βιώναμε πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού. Αφού, τα δεδομένα επιτρέπουν στους ειδικούς και κατ’ επέκταση στην κυβέρνηση να προσχωρήσει σε άρση και άλλων περιοριστικών μέτρων.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το θέμα έχει ήδη εξεταστεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Η οποία, προσανατολίζεται -σε σύντομο χρονικό διάστημα- να άρει την υποχρεωτικότητα επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε καταστήματα εστίασης και στο λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, τη Δευτέρα 2 Μαΐου δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση, και καταργούνται οι σχετικοί έλεγχοι.

Ταυτόχρονα προβλέπεται, αν δεν υπάρξει δραματική αλλαγή των επιδημιολογικών δεδομένων, τότε να σταματήσουν τα τεστ στα σχολεία και να παραμείνει μόνο ένα τεστ την εβδομάδα για τους εργαζόμενους σε εστίαση, καταστήματα τροφίμων και τουρισμό. Και σε αυτούς τους κλάδους τα τεστ θα καταργηθούν 31 Αυγούστου.

Ο οδικός χάρτης προβλέπει μετά τις 2 Μαΐου και ανάλογα με τις συνθήκες να γίνουν προαιρετικές οι μάσκες στους κλειστούς χώρους. Εξαίρεση οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως τα νοσοκομεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου θα παραμείνουν υποχρεωτικές μέχρι νεωτέρας.

Στην εστίαση και τα κομμωτήρια θα παραμείνουν μόνο για τους εργαζόμενους, τουλάχιστον ως το τέλος  Μαΐου. Για τα σούπερ μάρκετ το πιθανότερο είναι να παραμείνουν υποχρεωτικές για τους εργαζόμενους και σταδιακά ανάλογα με τις συνθήκες να αποφασιστεί τι θα γίνει για τους πελάτες.

Το καλό σενάριο που ωστόσο συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή λιγότερες πιθανότητες είναι όλα αυτά τα μέτρα να ισχύσουν νωρίτερα από τις 2  Μαΐου, δηλαδή από τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου.

Τρία είναι τα κλειδιά για την οριστικοποίηση του οδικού χάρτη κατάργησης των περιορισμών: Η πορεία της πανδημίας, η πίεση στο σύστημα Υγείας που τώρα αποκλιμακώνεται και η επικύρωση του οδικού χάρτη από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής καθώς αρκετοί καθηγητές διατηρούν επιφυλάξεις, ειδικά για τις μάσκες.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει ο Μάιος με τα λιγότερα δυνατά μέτρα ώστε αυτό να μην αποτελεί τροχοπέδη για την έναρξη της τουριστικής περιόδου.