Για τις έντονες συζητήσεις της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου και με… πυξίδα την εκπεφρασμένη, σε όλους τους τόνους, επισήμανση ότι απαιτούνται “ευρωπαϊκές απαντήσεις, σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα”, προετοιμάζεται ο πρωθυπουργός.
Το… ραντεβού των “27” ηγετών πραγματοποιείται στη… σκιά των τεκτονικών αλλαγών στον γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Τεκτονικές αλλαγές που έχουν ευθεία αντανάκλαση στους προϋπολογισμούς καταναλωτών και επιχειρήσεων, με τις εργασίες της Συνόδου να θεωρούνται κομβικές όσον αφορά στο μείζον ζήτημα της κοινής αντίδρασης μπροστά στις… Συμπληγάδες που ορθώνουν ακρίβεια και συνεχείς ανατιμήσεις σε αγαθά.
“Γενναία πρωτοβουλία”
Το σήμα προς την Κομισιόν να αναζητήσει και να προτείνει στους “27” απτές προτάσεις και λύσεις έχει δοθεί ήδη από την έκτακτη Σύνοδο των Βερσαλλιών. Και αυτό που μένει να απαντηθεί, με το άνοιγμα της αυλαίας στις Βρυξέλλες, είναι κατά πόσο οι εργασίες του ευρωπαϊκού συμβουλίου θα… θυμίζουν σε σκηνικό και ένταση εσωτερικών συζητήσεων και διεργασιών αυτές του Ιουλίου του 2020. Όταν και απαιτήθηκαν συνολικά πέντε ημέρες διαβουλεύσεων, πριν η ευρωπαϊκή οικογένεια ανάψει… πράσινο φως στο Ταμείο Ανάκαμψης ως απάντηση στις ασφυκτικές πιέσεις του πανδημικού ιού στις οικονομίες.
“Οι απαιτήσεις και οι ανάγκες των πολιτών της Ευρώπης είναι κοινές για όλους… Είναι τόσο σφοδρές οι συνέπειες στη ζωή των πολιτών από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε καταναλωτικά αγαθά που κανένα κράτος μόνο του δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει… Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει, κυρίως, στο κομμάτι της ενέργειας… Εδώ που βρισκόμαστε είναι σαφές ότι χρειάζεται μία γενναία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία…”, είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα.
Οι προσδοκίες
Στον απόηχο των κυβερνητικών ανακοινώσεων για το επόμενο στάδιο στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει την… ώρα των Βρυξελλών για την κρίση στην ενέργεια, ενώ παράλληλα “μπετονάρει” τις ελληνικές συμμαχίες, γράφει η εφημερίδα Κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστικό για τις ελληνικές επιδιώξεις είναι το κοινό μέτωπο Αθήνας-Ρώμης-Μαδρίτης και Λισαβόνας.
Με οικοδεσπότη τον Μάριο Ντράγκι, φυσική παρουσία των Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα και διαδικτυακή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, λόγω της νόσησης από κορονοϊό, πραγματοποιήθηκαν χθες οι συζητήσεις των τεσσάρων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, με βασική αιχμή τα ενεργειακά και την κοινή στάση απέναντι στις αποκαλούμενα “φειδωλά” κράτη-μέλη του Βορρά. “Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση και για αυτό ο πρωθυπουργός κρατάει στην πρώτη γραμμή την ανάγκη να δοθούν συνολικές απαντήσεις στην κρίση”, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδεύει προς τη Σύνοδο Κορυφής έχοντας δημιουργήσει συμμαχίες, αλλά και με εφόδιο το σχέδιο των “έξι σημείων” που έχει προτείνει και βρίσκεται στο… μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία καλείται να παρουσιάσει στους “27” κινήσεις θωράκισης. Αιχμή των προτάσεων Μητσοτάκη, υπέρ των οποίων τάσσονται Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Βέλγιο, είναι η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, το “φιξάρισμα” του περιθωρίου διακύμανσης της τιμής και η αντίστοιχη τιμή του ηλεκτρικού. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι τέσσερις ηγέτες που συνεδρίασαν χθες δεν ανήκουν όλοι στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και αυτό, όπως σχολιάζουν, δείχνει ότι οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο πρωθυπουργός διαπερνούν όλες τις πολιτικές ομάδες και βρίσκουν απήχηση. Έτσι κι αλλιώς, με τις όποιες διαφωνίες καταγράφονται μεταξύ των ηγετών, άπαντες στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, που θα στηρίξουν εκατομμύρια καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Με την ολοκλήρωση, νωρίς χθες το μεσημέρι, των συνομιλιών Μητσοτάκη-Ντράγκι-Σάντσεθ-Κόστα, τρία είναι τα βασικά σημεία που μπορεί να κρατήσει κάποιος από τις πρωθυπουργικές αναφορές, οι οποίες θα αποτελέσουν και την αιχμή της ελληνικής στρατηγικής στο Συμβούλιο Κορυφής:
-Σημείο πρώτο: Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτή την κρίση, καθώς οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν.
-Σημείο δεύτερο: Χρειάζονται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες απέναντι στις κερδοσκοπικές τάσεις.
-Σημείο τρίτο: Η επισήμανση ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην Ευρώπη.
“Χρειάζονται δράσεις που θα προφυλάξουν τις κοινωνίες μας τουλάχιστον μέχρι τον τερματισμό του πολέμου και την ομαλοποίηση της λειτουργίας των αγορών… Είμαι σίγουρος ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρέπει απλά να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα των περιστάσεων αλλά να πάρουμε άμεσα αποφάσεις…”, είπε ο πρωθυπουργός.