Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε χθες θετικά σε αιτήματα της Ελλάδας και άλλων πέντε χωρών για αύξηση του ποσού των δανείων από το χρηματοδοτικό μέσο SURE κατά 3,7 δισ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων στη διάρκεια της πανδημίας. Στη χώρα μας αναλογούν πρόσθετα δάνεια από το παραπάνω ποσό της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.

Με βάση τη χθεσινή πρόταση η Ελλάδα θα πάρει συνολικά δάνεια (αυτά που έχει ήδη πάρει και αυτά που προτείνονται τώρα) ύψους 5,2 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο μέσο, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, δεδομένου όχι η Κομισιόν δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο για ομόλογα επταετούς διάρκειας και περίπου με 0,5% για διάρκειας 15 ετών και στη συνέχεια μετακυλίει το όφελος στα κράτη-μέλη. Στα δάνεια με αρνητικό επιτόκιο τα κράτη-μέλη αντί να πληρώσουν τόκους θα κερδίσουν χρήματα κατά την αποπληρωμή.

Όπως γράφει για τη Ναυτεμπορική ο Νίκος Μπέλλος, η απόφαση της Κομισιόν προβλέπει πρόσθετη χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 3,7 δισ. ευρώ σε έξι κράτη-μέλη. Η Ελλάδα με 2,5 δισ. ευρώ παίρνει τη μερίδα του λέοντος, ενώ η κατανομή στις άλλες πέντε χώρες έχει ως εξής: Βέλγιο 394 εκατ. ευρώ (συνολικά από το SURE 8,2 δισ. ευρώ), Κύπρος 125 εκατ. ευρώ (συνολικά 604 εκατ. ευρώ), Λετονία 113 εκατ. ευρώ (συνολικά 305 εκατ. ευρώ), Λιθουανία 355 εκατ. ευρώ (συνολικά 957 εκατ. ευρώ), Μάλτα 177 εκατ. ευρώ (συνσ λικά 421 εκατ. ευρώ).

Με βάση την πρώτη έκθεση που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν, το SURE έχει στηρίξει μέχρι τώρα 25-30 εκατ. εργαζομένους και 1,5 με 2,5 εκατ. Επιχειρήσεις, ενώ εξοικονόμησε από κυβερνήσεις περίπου 5,8 δισ. ευρώ σε πληρωμές τόκων μέσω των πρώτων τεσσάρων εκταμιεύσεων της χρηματοδότησης από το SURE έως τις 2 Φεβρουάριου 2021.

Οι εκταμιεύσεις των παραπάνω δανείων προς τις έξι χώρες θα γίνουν μόλις εγκριθεί η πρόταση της Κομισιόν από το Συμβούλιο της Ε.Ε.

Όπως επισήμανε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Οικονομία, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αυτή η πρόσθετη χρηματοδοτική συνδρομή θα βοηθήσει τις χώρες της Ε.Ε. να προστατεύσουν το εργατικό δυναμικό τους εν μέσω της αμείλικτης πίεσης που δέχονται λόγω της πανδημίας. «Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει τους εργαζομένους της οι οποίοι βιώνουν τεράστια ανασφάλεια, έτσι ώστε, μαζί, να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τούτη την κρίση και να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας, κανείς δεν θα αφεθεί στο περιθώριο», διαβεβαίωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εξαιρετικά ευνοϊκοί όροι

«Μαζί με τα 2,7 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εκταμιευθεί προς την Ελλάδα από το Πρόγραμμα, η συνολική ενίσχυση, με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης, θα ανέλθει στα 5,2 δισ. ευρώ» δηλώνει ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και εξηγεί πως τα χρήματα του προγράμματος αποτελούν δάνειο με εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό κόστος δανεισμού και καλύπτουν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης.

Αναφέρει επίσης ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος «Συν-Εργασία».