Βραβευμένα εστιατόρια της πόλης έχουν στημένες τις κουζίνες τους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και οι σεφ θα μαγειρεύουν ζωντανά, πρωτότυπα πιάτα με… πρωταγωνιστή το ελληνικό ρύζι. Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος τα ζητήματα ναυσιπλοΐας, που έχουν προκύψει λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, έχουν δημιουργήσει προβλήματα στις εισαγωγές κίτρινου ρυζιού από την Ασία, δίνοντας αβαντάζ στο ευρωπαϊκό και ιδιαίτερα στο ελληνικό ρύζι.

Η χώρα μας παράγει έως 230.000 τόνους ετησίως σε έως 400.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 300.000 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Το Φεστιβάλ Ρυζιού πραγματοποιείται από τον σύνδεσμο των Ορυζόμυλων Ελλάδος και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Δέλτα στη Α` προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.