Μια διαφορετική ομιλία ακούστηκε στο 15 Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας από την Κατερίνα Καραβιώτη, μέλος της ΠΕ του κόμματος. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ομιλητών, που αναφέρθηκαν στην ιστορία του κόμματος και στις εκλογικές μάχες, η κ. Καραβιώτη τοποθετήθηκε για το καίριο ζήτημα της οδικής ασφάλειας και της έλλειψης οδικής παιδείας από τους δρόμους της Ελλάδας. Μάλιστα, η κ. Καραβιώτη υπογράμμισε πως και η ίδια έχει χάσει μέλος της οικογένειάς της σε τροχαίο και σημείωσε πως αφορμή για την ομιλία της υπήρξε η αναφορά του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, στην τραγωδία που έζησε η δική του οικογένεια. 

Το στέλεχος της ΝΔ υπογράμμισε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την κυβέρνηση που μετουσιώνονται στη μείωση των δυστυχημάτων κατά 10% από το 2019 και πρόσθεσε πως μεταξύ των σωστών κατευθύνσεων είναι και οι αλλαγές στον ΚΟΚ καθώς και η επαναλειτουργία της λεωφορειολωρίδας. Μίλησε όμως και για τα κακώς κείμενα, για την ολιγωρία και για την ανάγκη για περισσότερους αστυνομικούς στον δρόμο. «Θέλουμε περισσότερους αστυνομικούς. Και περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους. Και περισσότερους αστυνομικούς να μας προστατεύουν. Να είναι εκεί για εμάς.  Να μην είναι απλά ένα κομματάκι του κακώς εννοούμενου δημοσίου. Η Νέα Δημοκρατία ζει και αναπνέει για τους πολίτες. Για το δίκαιο. Για την ευημερία. Στηρίζουμε το έργο της Κυβέρνησης με παρεμβάσεις, στηρίζουμε τον πρωθυπουργό και την τιτάνια προσπάθεια που κάνει από το 2019 για να κάνει την Ελλάδα ένα άλλο κράτος» ανέφερε.

«Σήμερα σας μιλάω για την οδική ασφάλεια. Είναι αναγκαίο κομμάτι μιας κοινωνίας που θέλει να ευημερεί. Και σε αυτήν, παίζουμε όλοι τον ρόλο μας. Οι νόμοι δεν είναι προαιρετικοί. Είναι υποχρέωση όλων μας να τους τηρούμε. Είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο. Και η παραβίαση κάποιων στερούν ζωές», σημείωσε κλείνοντας.

Ολόκληρη η ομιλία της Κατερίνας Καραβιώτη:

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Γιορτάζουμε τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα μας έχει κατορθώσει με τα καλά του και τα κακά του να κρατήσει τη χώρα όρθια από τη γέννηση της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας έως και σήμερα. Αλλωστε, το κόμμα μας είναι πραγματικά η μόνη παράταξη που μέσα από τις αξίες της, τα ιδανικά της και τη συνεχή της δράση από το 1974 έως το 2024 έσωσε τη χώρα από τα δεινά, έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη, κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη, κράτησε τη χώρα ενωμένη.

Θα χρησιμοποιήσω σήμερα το βήμα που μου δίνεται γιατί θέλω να αναπτύξω ένα θέμα που έχει ορίσει την ύπαρξη μου και έχει αμαυρώσει την ψυχή μου. Και κάθε στιγμή που το ακούω να αναφέρεται στο δημόσιο διάλογο συγκρατώ τα δάκρυα μου. Και δεν είναι άλλο από το ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Λίγες ημέρες πριν, άκουσα τον υπουργό Επικρατείας, τον Άκη Σκέρτσο, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με επίκεντρο την τραγωδία στα Τέμπη, όπου εγώ και άλλοι άνθρωποι εδώ μέσα χάσαμε έναν καλό μας φίλο, να μιλάει για την οικογενειακή του τραγωδία. Για το χαμό του αδερφού του σε τροχαίο δυστύχημα. Αμέσως, η ψυχή και καρδιά μου πήγε στον 13χρονο εαυτό μου, το δευτερόλεπτο που ξυπνώντας ένα πρωί έμαθα πως έχασα τον πατέρα μου σε τροχαίο. 

Γι’ αυτό σήμερα, ήθελα να σας μιλήσω για αυτό. Για την παντελή έλλειψη οδικής ασφάλειας και οδικής παιδείας. Γιατί τα κοινωνικά ζητήματα είναι αυτά που πραγματικά αφορούν τη χώρα και τους πολίτες. Γιατί στην Ελλάδα, ιδιαίτερα οι προηγούμενες γενιές ακούν για δείκτη ευτυχίας και γελάνε. Αλλά εμείς δεν γελάμε πια. Ευτυχώς από το 2019 έως σήμερα στην Ελλάδα τα μοιραία δυστυχήματα έχουν μειωθεί κατά 10%. Τεράστιο νούμερο πραγματικά. Τώρα θεσμοθετείται νέος ΚΟΚ, η δική μας Κυβέρνηση το κάνει, με μειωμένα όρια ταχύτητας εντός πόλης. 

Ποιο είναι όμως το ζήτημα; Η τήρηση του νόμου. Ερχόμενη εδώ από το σπίτι μου στη Γλυφάδα βίωσα τουλάχιστον 4 παραβιάσεις: παραβίαση κόκκινου σηματοδότη στη Βουλιαγμένης, κάποιος έκλεισε τον δρόμο και άφησε το αυτοκίνητό του εκεί, ένα πούλμαν παραβίασε την προτεραιότητα και μπήκε μπροστά στο φανάρι ΚΑΙ πέρασε με κόκκινο. Κάθε πρωί, πηγαίνω στη δουλειά μου στο Σύνταγμα και περνώντας από τη Σόλωνος και την Ακαδημίας εκατοντάδες αυτοκίνητα είτε ιδιωτών είτε πολύ συχνά οχήματα που ανήκουν σε δημόσιους φορείς, κλείνουν μια λωρίδα έτσι γιατί τους βολεύει εμποδίζοντας την κυκλοφορία σε μια πόλη που έχει ήδη τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Οδηγώντας στην πόλη αναρωτιέσαι αν θα πέσεις μέσα σε λακκούβα ή μέσα σε υπόνομο που βρέθηκε στον δρόμο χωρίς κανέναν λόγο. 

Και έρχομαι τώρα σε αυτά που κοστίζουν ζωές. Και που μας αφορούν όλους. Και που δεν αφορά την Κυβέρνηση, αλλά εμάς. Τη νοοτροπία μας.  Πόσοι από εσάς εδώ μέσα βγαίνετε; Πόσοι από εσάς πίνετε όταν βγαίνετε; Πόσοι οδηγείτε μετά; 

Η οδική ασφάλεια πάσχει. Χρειαζόμαστε τομές και τις χρειαζόμαστε, ΤΩΡΑ. Ευτυχώς γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, η επαναλειτουργία των λεωφορειολωρίδων είναι ένα από αυτά. Θέλουμε όμως κι άλλα. Θέλουμε περισσότερους αστυνομικούς. Και περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους. Και περισσότερους αστυνομικούς να μας προστατεύουν. Να είναι εκεί για εμάς. 

Να μην είναι απλά ένα κομματάκι του κακώς εννοούμενου δημοσίου. Η Νέα Δημοκρατία ζει και αναπνέει για τους πολίτες. Για το δίκαιο. Για την ευημερία. Στηρίζουμε το έργο της Κυβέρνησης με παρεμβάσεις, στηρίζουμε τον πρωθυπουργό και την τιτάνια προσπάθεια που κάνει από το 2019 για να κάνει την Ελλάδα ένα άλλο κράτος.

Από το ίδιο βήμα, μερικά χρόνια πριν, είχα και πάλι την ευκαιρία να απευθυνθώ σε εσάς τους ομοϊδεάτες μου και να σας μεταφέρω τους προβληματισμούς μου. Σας μίλησα για τα ίσα δικαιώματα, για τις υποεκπρωσοπούμενες ομάδες, για τους ΛΟΑΤΚΙ, που θεός φυλάξει δεξιό κόμμα να μιλήσει γι’αυτούς. Σήμερα, η ισότητα στον γάμο είναι πραγματικότητα, γιατί η δική μας κυβέρνηση την έκανε πραγματικότητα. Σας μίλησα για τη γενιά μου και το ότι δεν μπορούμε να φύγουμε από τα παιδικά μας δωμάτια, για το θέμα της στέγασης. Είναι η δική μας Κυβέρνηση και πάλι που έχει πέσει με τα μούτρα πάνω σε αυτό. 

Σήμερα σας μιλάω για την οδική ασφάλεια. Είναι αναγκαίο κομμάτι μιας κοινωνίας που θέλει να ευημερεί. Και σε αυτήν, παίζουμε όλοι τον ρόλο μας. Οι νόμοι δεν είναι προαιρετικοί. Είναι υποχρέωση όλων μας να τους τηρούμε. Είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο. Και η παραβίαση κάποιων στερούν ζωές. 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριε Υπουργοί,

Θέλουμε να είστε αμείλικτοι απέναντι στους παραβάτες. Γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σωθούμε. 

Σας ευχαριστώ