2.393 συμμετέχοντες, οι μισοί για πρώτη φορά, αύξηση στις γυναίκες και τους νέους έως 25 ετών.

 

Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης

 

Με αριθμούς που… τρομάζουν ξεκινά σήμερα το 13ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, κατά τη διάρκεια του οποίου τη σκυτάλη από τον Παύλο Μαρινάκη στη θέση προέδρου θα λάβει ο νυν γραμματέας Οργανωτικού, Ορφέας Γεωργίου.

Ειδικότερα, το παρών αναμένεται να δώσουν 2.393 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, οι μισοί εκ των οποίων μάλιστα θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε συνέδριο της οργάνωσης νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, παρατηρείται μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των γυναικών καθώς επίσης και άτομα ηλικίας μέχρι 25 ετών. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι κανένας ομιλητής δεν θα είναι άνω των 40 ετών ενώ και οι βουλευτές που θα λάβουν τον λόγο θα είναι από αυτήν την ηλικιακή ομάδα!

Η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα απευθύνει ομιλία στους «γαλάζιους» νεολαίους, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η παρουσία Ουκρανής γενικής γραμματέως της MD Iryna Shatohina ενώ το Σάββατο στο ΣΕΦ θα βρεθούν η πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ Lidia Pereira, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενωσης Κεντροδεξιών Νεολαιών Michael Dust, ο πρόεδρος του ΝΕΔΗΣΥ Γιώργος Χατζηγεωργίου, ο πρόεδρος του Jong CD&V από το Βέλγιο Κevin Mass, η αντιπρόεδρος του KNL της Φινλανδίας Heidi Hanhela, η γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του MHDZ της Κροατίας Tea Jerkovic, η τέως γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του YFG της Ιρλανδίας Paula Campbell και το μέλος γραμματείας Διεθνών Σχέσεων του OVP της Αυστρίας Julia Heinrich.

Το 13ο Συνέδριο της νεολαίας θεωρείται ιδιαίτερα κομβικό, σύμφωνα με τα «γαλάζια» στελέχη, καθώς διεξάγεται σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αλλά και σε μια δύσκολη για τη χώρα περίοδο, με την τουρκική προκλητικότητα να βρίσκεται στο… απόγειό της. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για ένα συνέδριο που κοιτάει στο μέλλον και θα «στοχεύει» στους σημερινούς 20άρηδες και 30άρηδες που θέλουν να δημιουργήσουν, να δουλέψουν και να πετύχουν στην Ελλάδα του 2030. «Είναι ένα συνέδριο για το όραμα μιας καλύτερης Ελλάδας, που μας ενώνει και για όσα πρέπει να κάνουμε, ώστε να το πραγματοποιήσουμε. Ενα συνέδριο για όσους επέμειναν να παραμείνουν στην Ελλάδα και τους φίλους και τα αδέρφια μας που επέστρεψαν ή θέλουν να επιστρέψουν από το εξωτερικό», τονίζουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

 

Το όραμα του Εθνάρχη

Ο εθνάρχης Κ. Καραμανλής ήταν εκείνος που πρώτος οραματίστηκε τη δημιουργία της «γαλάζιας» νεολαίας και έτσι, κατόπιν εντολής του, ο τότε γενικός διευθυντής της ΝΔ, Τιμολέων Λούλης, προχώρησε, μετά τις 4 Οκτωβρίου 1974, στη σύσταση οργάνωσης νεολαίας και όρισε την πρώτη συντονιστική επιτροπή της. Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 16 Οκτωβρίου 1974 πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Αλάμπρα η πρώτη δημόσια συγκέντρωση της ΟΝΝΕΔ. Στα χρόνια που ακολούθησαν η ΟΝΝΕΔ «μεγάλωσε», με αποτέλεσμα τον Μάρτιο του 1987 να διεξαχθεί στην Αθήνα το πρώτο συνέδριο της «γαλάζιας νεολαίας»!

1ο Συνέδριο: Με κεντρικό σύνθημα «Κάνουμε το Οραμα πράξη» πραγματοποιήθηκε 6-9 Μαρτίου 1987 στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα. Ηταν η απαρχή της κυριαρχίας της στο φοιτητικό και στο νεολαιίστικο κίνημα. Τότε, θεσπίστηκε η εκλογή του προέδρου της οργάνωσης από την 100μελή Κεντρική Επιτροπή, την οποία εξέλεξαν οι 728 εκλεγμένοι σύνεδροι. Την επομένη του Συνεδρίου, στις 9 Μαρτίου 1987, η νεοεκλεγείσα Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ συνήλθε στην πρώτη της συνεδρίαση και πρόεδρος αναδείχθηκε ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

2o Συνέδριο: Ελαβε χώρα στις 4 και 5 Ιανουαρίου 1992 στη Θεσσαλονίκη, με κεντρικό σύνθημα «Επίθεση προς το Μέλλον. Χωρίς κανέναν συμβιβασμό». Συμμετείχαν 728 εκλεγμένοι σύνεδροι και τα 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία και ανέδειξε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ τον Γιάννη Κουλιζάκο.

3o Συνέδριο: Διεξήχθη από τις 19 μέχρι 21 Μαΐου 1995 στο Λουτράκι. Είχε κεντρικό σύνθημα το «Αλλάζουμε την Εικόνα». Συμμετείχαν, όπως και στα προηγούμενα Συνέδρια, 728 εκλεγμένοι σύνεδροι και η εκατονταμελής Κ.Ε., ενώ καθιερώθηκε 10% ποσόστωση για τη συμμετοχή γυναικών στα εκλεγμένα όργανα. Κατά την εκλογή της εκατονταμελούς Κ.Ε. οι υποστηρικτές του Π. Σιδέρη πέτυχαν σαφή πλειοψηφία έναντι των άλλων δύο διεκδικητών της προεδρίας, του Θανάση Καφέζα και του Χρήστου Ροϊλού.

4o Συνέδριο: Διεξήχθη στις 12, 13 και 14 Ιουνίου 1998 στην Πάτρα με σύνθημα «Παίρνουμε θέση στο Αύριο». Ηταν το πρώτο με την εκλογή στην προεδρία του κόμματος του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος και κήρυξε με ομιλία του την έναρξη των εργασιών. Σε αυτό το Συνέδριο καθιερώθηκε η απευθείας εκλογή του προέδρου της ΟΝΝΕΔ από το σώμα των Συνέδρων (828 συγκεκριμένα) και έγινε αναλογικότερο το σύστημα εκλογής άλλων οργάνων, με ποσοστό σταυροδοσίας έως και το 70% ων θέσεων. Πρόεδρος εξελέγη ο Ιωάννης Οικονόμου.

5ο συνέδριο: Συνήλθε στην Καλαμάτα στις 2, 3 και 4 Μαρτίου στην Καλαμάτα. Κεντρικό σύνθημα ήταν «Οι Ιδέες μας είναι η Δύναμή μας». Συμμετείχαν 800 εκλεγμένοι σύνεδροι από όλη την Ελλάδα που εξέλεξαν τον πρόεδρο της οργάνωσης, ενώ καθιερώθηκε και αύξηση της συμμετοχής εκπροσώπων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ και ΤΕΙ στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ.

6o Συνέδριο: Διεξήχθη μεταξύ 25 και 27 Ιουνίου 2004 στη Χαλκίδα και βασικό σύνθημα «Προχωράμε με Ιδέες, καταξιωνόμαστε με Πράξεις». Σημαντικό θεωρείται ότι αποφασίστηκε η αύξηση των αριθμού των μελών της Κ.Ε. από 100 σε 130, για καλύτερη εκπροσώπηση των περιφερειακών και συνδικαλιστικών οργανώσεων και των φοιτητικών τμημάτων. Πρόεδρος εξελέγη ο Γιώργος Παπανικολάου.

7o Συνέδριο: Ελαβε χώρα από 8 μέχρι 10 Ιουνίου 2007 στα Καμμένα Βούρλα της Φθιώτιδας. Είχε κεντρικό σύνθημά του το «Χαμογελάμε στο Αύριο». Προηγήθηκαν τέσσερα προσυνέδρια, στα οποία κυριάρχησε η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που βρισκόταν στην επικαιρότητα για ένα χρόνο. Διευρύνθηκε η Κ.Ε. στα 180 μέλη. Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ επανεξελέγη από το Συνέδριο ο Γιώργος Παπανικολάου.

8o Συνέδριο: Η Φωκίδα ήταν ο τόπος διεξαγωγής του, το οποίο είχε σύνθημα «Ολοι από την Αρχή», το διήμερο 18 και 19 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου προωθήθηκαν, ομοφώνως, αλλαγές του κανονισμού λειτουργίας της οργάνωσης ενώ εξελέγησαν και οι 17 εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ και οι 162 εκπρόσωποι της οργάνωσης.

9ο Συνέδριο: Ελαβε χώρα την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Μουρούτσος» του Δήμου Δάφνης – Υμηττού Αττικής. Με απόφαση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη μετατράπηκε σε Συνέδριο αρχών και θέσεων και στο τέλος των εργασιών του δημοσιεύτηκε πολιτική διακήρυξη.

10ο Συνέδριο: Υλοποιήθηκε στις 15-16 Απριλίου 2016 στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, με σύνθημα «Παίζουμε επίθεση». Χαρακτηρίστηκε από το γεγονός ότι τη δεύτερη ημέρα δεν πραγματοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες εκλογικές διαδικασίες, καθώς υπήρξαν καταγγελίες ότι επιχειρήθηκε να μη στηθούν καν κάλπες για τη νέα κεντρική επιτροπή της νεολαίας και τους συνέδρους που θα την εκπροσωπήσουν στο Συνέδριο του κόμματος. Το γεγονός αυτό είχε αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να διαγράψει τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Βασίλη Γεωργιάδη ως βασικό υπεύθυνο για το πρωτοφανές φιάσκο και να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία της οργάνωσης.

11ο Συνέδριο: Στις 23 Οκτωβρίου 2016 και μετά την απόφαση για την αναστολή της ΟΝΝΕΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τη διενέργεια Συνεδρίου Επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ καλώντας τους νεολαίους εντός και εκτός Ελλάδος να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Συμμετείχαν 32.063 μέλη με το 1/3 από αυτά να είναι νέα μέλη, ενώ το 56% να είναι νεολαίοι κάτω των 23 ετών. Εξελέγησαν 960 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόεδρος εξελέγη ο Κώστας Δέρβος.

12ο Συνέδριο: Διεξήχθη στις 4 Οκτωβρίου 2019 με κεντρικό σύνθημα «Το Αύριο Τώρα». Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, στελέχη της νεολαίας της ΝΔ και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης. Πρόεδρος εξελέγη ο Παύλος Μαρινάκης.

 

Δηλώσεις στην εφημερίδα “Το Manifesto”

 

Τα τελευταία τρία χρόνια, που είχα την τιμή να υπηρετήσω την ΟΝΝΕΔ από το ανώτατο αξίωμα του προέδρου, αποτελούν για μένα το πιο συναρπαστικό ταξίδι. Παρά τις εξωγενείς δυσκολίες και τις πρωτόγνωρες κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, καταφέραμε να κάνουμε πολλές προτάσεις μας νόμους του κράτους, να πρωταγωνιστήσουμε στις εξελίξεις σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και να κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για μια «ΟΝΝΕΔ για όλους». Σήμερα, μετά την ευκαιρία ζωής που μου έδωσε ο πρόεδρός μας και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να με προτείνει για τη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ξέρω πως αφήνω –μόνο για λόγους ηλικίας– πίσω μου μια οργάνωση που μετρά σχεδόν 83.000 μέλη, ισχυρή, δυναμική, με ουσιαστικό έρεισμα στην κοινωνία.

Παύλος Μαρινάκης, γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ

 

Στο 13ο τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ υποδεχτήκαμε 2.393 συνέδρους που εκλέχτηκαν από 82.757 μέλη. Στις εργασίες του Συνεδρίου μας συμμετέχουν εκπρόσωποι από ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις νεολαίας καθώς και εκπρόσωποι από οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Το σύνθημα του Συνεδρίου μας, «Ελλάδα 2030», αντικατοπτρίζει τους στόχους και τις επιδιώξεις μου για το μέλλον των νέων της χώρας μας. Θέλω η γενιά των σημερινών εικοσάρηδων και τριαντάρηδων να χτίσει τα όνειρά της στην πατρίδα μας και θα παλέψουμε, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, για να το πετύχουμε!

Ορφέας Γεωργίου, υποψήφιος πρόεδρος ΟΝΝΕΔ

 

Το 13o συνέδριο της ΟΝΝΕΔ πραγματοποιείται σε μια περίοδο προκλήσεων και αβεβαιότητας για την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Και οι νέοι της μεγάλης παράταξης της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύουν ότι βρίσκονται πάντα  στην πρωτοπορία των εξελίξεων με τις παρεμβάσεις τους, τις πρωτοβουλίες τους και τη συνεχή δράση τους.

Η ΟΝΝΕΔ άλλωστε είναι μια νεολαία περήφανη, με αυτόνομη πορεία, πλούσιο αγωνιστικό και δημιουργικό ιστορικό.

Τέτοιες ημέρες γινόμαστε όλοι νέοι, θυμόμαστε τα νιάτα μας ξανά και τους αγώνες που κάναμε στα πανεπιστήμια και στην κοινωνία για την παράταξη και την πατρίδα μας.

Είμαι περήφανος για τη νέα γενιά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία με σύνθημα «Ελλάδα 2030» θα δημιουργήσει τις συνθήκες που θα φέρουν και πάλι την ελπίδα στους νέους και θα δώσουν το κίνητρο για να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους.

Είμαι περήφανος γιατί η ΟΝΝΕΔ σε κάθε Συνέδριο γίνεται ακόμα πιο μεγάλη, ακόμα πιο δυναμική, ακόμη πιο παραγωγική!

Εύχομαι στον νέο πρόεδρο, που θα αναδειχθεί από το Συνέδριο, καλή δύναμη στο έργο του.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και π. πρόεδρος ΝΔ

 

Για τις μάχες που δώσαμε, για τις ιδέες που με ενθουσιασμό και πάθος υπηρετήσαμε, για τις φιλίες που κάναμε και έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα. Ετσι θυμάμαι τα χρόνια που ήμουν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, τα οποία πάντα νοσταλγώ με υπερηφάνεια. Για εμένα άλλωστε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ υπήρξαν η πρώτη μου επαφή με την πολιτική ζωή του τόπου. Ηταν εκείνη η εποχή που η γενιά μου στράφηκε αποφασιστικά στις φιλελεύθερες ιδέες που πρεσβεύει η οργάνωση.

Οι νέες και οι νέοι της ΟΝΝΕΔ οφείλουν να είναι ένα βήμα μπροστά από το κόμμα. Να μη λειτουργούν απλώς σαν τη «φωνή» της Νέας Δημοκρατίας στους συνομηλίκους τους, αλλά να συμβάλλουν με τις προοδευτικές προτάσεις τους στο να γίνει η πατρίδα μας ακόμα πιο σύγχρονη και ευρωπαϊκή. Χρειαζόμαστε τη φρέσκια ματιά τους στα πράγματα, την αιρετική διάθεσή τους. Διότι είμαστε αποφασισμένοι οι νέοι άνθρωποι να είναι στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα παιδιά της ΟΝΝΕΔ θα συνεχίσουν με το ίδιο μεράκι, όπως μέχρι σήμερα, τον αγώνα τους. Γιατί κάθε φορά που έρχομαι σε επαφή μαζί τους αισθάνομαι ότι ο πυρσός της καρδιάς τους καίει δίχως σταματημό!

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας

 

Η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της πατρίδας, συμβάλλοντας στην ανανέωση των κυρίαρχων ιδεολογιών και κοινωνικών αντιλήψεων. Με μακροχρόνιους αγώνες, απάλλαξε την Ελλάδα από την πνευματική και πολιτική μονοκρατορία της Αριστεράς, στη νεολαία πρώτα και αργότερα σε πιο ώριμες ηλικίες. Η αλλαγή αυτή υπήρξε καθοριστική για το προφίλ της χώρας και την εξέλιξή της. Η ΟΝΝΕΔ δεν δημιουργήθηκε για να προάγει προσωπικές ατζέντες και να υποφέρει από τις παθογένειες του παλαιοκομματισμού. Η θέση του ΟΝΝΕΔίτη και της ΟΝΝΕΔίτισσας είναι στα πανεπιστήμια, στους χώρους εργασίας, στα νεολαιίστικα κινήματα, στον εθελοντισμό, στους χώρους πολιτισμού. Δεν είναι σε πολιτικά γραφεία και στους προθαλάμους υπουργείων. Μόνο έτσι θα καταφέρει η ΟΝΝΕΔ να πρωτοπορεί και να εισφέρει στον τόπο και την παράταξη.

Γιάννης Οικονόμου, κυβερνητικός εκπρόσωπος

 

Το 13ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ απευθύνεται σε νέες και νέους που θα διαμορφώσουν την Ελλάδα του αύριο και οι σημερινοί 20άρηδες και 30άρηδες θα ανταλλάξουν σκέψεις, ιδέες και προτάσεις για την Ελλάδα του 2030.

Την Ελλάδα της δημιουργίας, της ανάπτυξης, της καινοτομίας και των ίσων ευκαιριών. Την Ελλάδα όπου οι νέοι δεν θα φεύγουν αλλά θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Την Ελλάδα που θα ενώνει όλους τους Ελληνες και θα τους κάνει περήφανους για τα επιτεύγματά της.

Το μέλλον ανήκει αναμφισβήτητα στους νέους.

Και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που η ιστορική αυτή οργάνωση δεν συγκεντρώνει μόνο χιλιάδες νέους αλλά και χιλιάδες λαμπρά μυαλά που κρατούν το μέλλον του τόπου στα χέρια τους.

Είμαι βέβαιος ότι αυτές τις τρεις μέρες η ΟΝΝΕΔ θα εκπέμψει από  το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το πιο αισιόδοξο μήνυμα για την Ελλάδα του μέλλοντος, την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, την Ελλάδα που αξίζουμε!

Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 

Στη νέα πορεία που διανύει η χώρα μας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η νέα γενιά, δικαίως, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Με το 13ο Συνέδριό της, η ΟΝΝΕΔ επιβεβαιώνει τη θέση της ελληνικής νεολαίας στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Στην πλευρά των μεταρρυθμίσεων, της πρωτοπορίας και της δημιουργίας.

Η μεγαλύτερη πολιτική νεολαία της Ευρώπης, στην πρώτη γραμμή των πολιτικών και ιδεολογικών μαχών και ο ισχυρότερος φορέας των μεγάλων αλλαγών και κατακτήσεων των τελευταίων δεκαετιών, διαγράφει σταθερά τον δρόμο της πατρίδας μας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Για μια Ελλάδα  ξανά ισχυρή. Περισσότερο ασφαλή, πιο ελκυστική, με περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλες και για όλους.

Κώστας Τσιάρας, υπουργός Δικαιοσύνης

 

Η ΟΝΝΕΔ ήταν και είναι η μεγαλύτερη πολιτική νεολαία με ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, σημαντικές πρωτοβουλίες και εκπροσώπηση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και όπου υπάρχει ελληνισμός στο εξωτερικό. Η ευαισθητοποίησή της για τα εθνικά ζητήματα, η συνεπής δράση της για ανοιχτά και σύγχρονα πανεπιστήμια, οι προτάσεις της για στήριξη των νέων στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, οι δράσεις της για την προστασία του περιβάλλοντος είναι μερικές από αυτές.
Για όλους εμάς που έχουμε ζήσει και μεγαλώσει μέσα στην ΟΝΝΕΔ αυτό το Συνέδριο μας δημιουργεί συναισθήματα υπερηφάνειας και συγκίνησης, αλλά το κυριότερο ελπίδας ότι και οι νέες γενιές των ΟΝΝΕΔιτών θα συνεχίσουν την ιστορική της παράδοση και θα παραμείνουν στην πρωτοπορία για τη διεκδίκηση πολιτικών που στηρίζουν τη νέα γενιά.

Γιώργος Καραγιάννης, υφυπουργός Υποδομών

 

Η Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας, για όλους εμάς που ανδρωθήκαμε πολιτικά μέσα από τις τάξεις της, υπήρξε ένα σταθερό σημείο αναφοράς. Η παρουσία και οι παρεμβάσεις της, σε δύσκολες περιόδους για τις φιλελεύθερες ιδέες, ήταν καταλυτική και κατάφερε με τη δράση της να ανατρέψει τη μονομέρεια, που για χρόνια επικρατούσε στο νεολαιίστικο κίνημα.

Και οι δεσμοί όσων από μας αγωνιστήκαμε μέσα από τις τάξεις της, στα πανεπιστήμια και στη ζωή, ήταν, είναι και θα εξακολουθήσουν να είναι ιεροί. Για αυτό και το «Μια φορά ΟΝΝΕΔίτης, πάντα ΟΝΝΕΔίτης» είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό σύνθημα. Για πολλούς από μας, που είχαμε την τύχη να είμαστε μέρος αυτού του αγώνα, είναι τίτλος τιμής και αξίωμα ζωής.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο 13ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

Γιώργος Βουλγαράκης, πρώην πρόεδρος ΟΝΝΕΔ

 

H αξία μιας κομματικής νεολαίας κρίνεται σε βάθος χρόνου, και η ΟΝΝΕΔ στα 40 χρόνια ύπαρξής της έχει αποδείξει πόσο χρήσιμη και καθοριστική υπήρξε για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα της κεντροδεξιάς παράταξης, αλλά και της πολιτικής ζωής όλης της χώρας.

Ανέδειξε και διέδωσε τις φιλελεύθερες ιδέες σε όλο το εύρος της κοινωνίας και υπήρξε πυρήνας εκσυγχρονισμού της πολιτικής, προτείνοντας πράγματα που δεν τολμούσε κανείς να θίξει και να υλοποιήσει.

Αν η Νέα Δημοκρατία παρέμεινε ο σταθερός πυλώνας της κεντροδεξιάς το οφείλει κυρίως στην ύπαρξη της πολύτιμης δεξαμενής της ΟΝΝΕΔ, που πάντα τροφοδοτούσε και αναζωογονούσε τα κύτταρα του οργανισμού της.

Το Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ θα είναι και αυτό ένας ακόμη σταθμός στην πορεία της πιο μεγάλης κομματικής νεολαίας της Ευρώπης ώστε να δώσει καινούρια πνοή σε όλη την παράταξή μας.

Γιάννης Κουλιζάκος, πρώην πρόεδρος ΟΝΝΕΔ

 

Υστερα από τρία χρόνια μάς δίνεται ξανά η ευκαιρία για μια μεγάλη εκ του σύνεγγυς συνάντηση.
Πιστοί στα δημοκρατικά ιδεώδη, ακολουθώντας τις συλλογικές διαδικασίες που μια οργάνωση οφείλει να τελεί, θα εκλέξουμε τα νέα όργανα της οργάνωσης αλλά και το νέο πρόεδρο.
Εμείς ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συμμετέχουμε ενεργά, καταθέτουμε και συζητούμε ακόμη μια φορά τις προτάσεις και τις θέσεις μας στα ζητήματα επικαιρότητας, εν όψει και των μεταρρυθμίσεων που δρομολογούνται στην Παιδεία.
Στόχος όλων μας είναι να αναδείξουμε τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την ΟΝΝΕΔ του 2030 σε μια νεολαία για όλους, με εθελοντικό, κοινωνικό και προοδευτικό χαρακτήρα. Οι βάσεις άλλωστε έχουν τεθεί μιας και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και νυν γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης έθεσε ψηλά τον πήχη με μια ΟΝΝΕΔ που τα τελευταία χρόνια απέδειξε πως είναι η μοναδική πολιτική νεολαία δίπλα στους νέους, με προτάσεις και θέσεις που είδαμε να εφαρμόζονται και να γίνονται νόμοι του κράτους, πάντα στην πρώτη γραμμή, ακόμη και στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Κατερίνα Κορωνιά Γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”