Στο Συνέδριο ενός κόμματος που βρίσκεται στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας θα περίμενε κάποιος ότι η ατζέντα του θα ήταν η κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται. Στη Νέα Δημοκρατία επιλέξαμε μια διαφορετική ατζέντα. Επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τις επόμενες γενιές και τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στον 21ο αιώνα. Να προετοιμάσουμε τα πολιτικά μας στελέχη και να προτάξουμε πολιτικές που υπερβαίνουν το σήμερα και απευθύνονται στο αύριο.
του Βασίλη Φεύγα*
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει μια επέλαση του λαϊκισμού. Παρατηρούμε ότι αρκετά κεντροδεξιά κόμματα για να αντιμετωπίσουν τον λαϊκισμό υιοθετούν κομμάτι της ατζέντας του. Αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, αντίθετα το εντείνει. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δημιουργήσει μια νέα σχολή. Αντιμετωπίσαμε τον λαϊκισμό μετατοπιζόμενοι σε αυτό που θα μπορούσε να ορίσει κανείς ως «προοδευτικό κέντρο». Και είμαστε υπερήφανοι που τον αντιμετωπίσαμε με υπευθυνότητα και υποσχόμενοι ελάχιστα προεκλογικά. Οι νίκες της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη. Στρατηγικά σηματοδοτούν και φωτίζουν το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά πρέπει να στραφεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο «προοδευτικό κέντρο», όπως κάναμε εμείς στην Ελλάδα. Να απευθυνθεί στους πολίτες που όχι μόνο αποτελούν την σιωπηλή πλειοψηφία, αλλά και που απαιτούν τομές και ρήξεις, μεταρρυθμίσεις και μια ρεαλιστική πολιτική που να βελτιώνει πέρα από τους οικονομικούς δείκτες και την καθημερινότητα τους.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δημιουργούν αρνητικές συνέπειες τις οποίες βιώνει και η χώρα μας. Θα μπορούσα να αναφερθώ στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Κάποτε τα παρακολουθούσαμε στην τηλεόραση να πλήττουν τροπικές χώρες. Σήμερα πλήττουν την Μάνδρα, την Κινέτα, το Μάτι. Η κλιματική αλλαγή έχει άμεση σχέση με τις μεταναστευτικές ροές που απασχολούν και ανησυχούν έντονα την ελληνική κοινωνία. Εκατομμύρια άνθρωποι μεταναστεύουν προς αναζήτηση καλύτερης ζωής εξαιτίας της ξηρασίας. Η κλιματική αλλαγή αφορά όμως και την μείωση των ρύπων και την αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εξοικονόμηση πόρων που συνδέονται άμεσα με την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς. Η κλιματική αλλαγή αφορά την κυκλική οικονομία και την μετεξέλιξη του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας μας προς αυτή την κατεύθυνση.
Η εποχή μας σήμερα χαρακτηρίζεται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη των Δεδομένων, την Εκμάθηση και Αυτοεκπαίδευση των ίδιων των μηχανών. Δημιουργούνται προκλήσεις και ευκαιρίες. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα 150 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν την δουλειά τους μέχρι το 2022. Στη μελέτη του McKinsey Global Institute στο μέλλον 6 από τα 10 τρέχοντα επαγγέλματα θα δουν πάνω από το 30% των δραστηριοτήτων τους να αυτοματοποιείται με την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι στα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα «καλύψει» τους ανθρώπους σε πολλά καθήκοντα όπως π.χ. η μετάφραση μέχρι το 2024, η οδήγηση φορτηγού έως το 2027, η εργασία στο λιανεμπόριο έως το 2031, ακόμη και η δουλειά του χειρουργού θα απειληθεί έως το 2053. Εργαζόμενοι θα χρειαστούν επανεκπαίδευση, αλλά πάνω απ’ όλα το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο και την κατεύθυνσή του. Να προετοιμάσει τις επόμενες γενιές για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται.
- O Βασίλης Φεύγας είναι Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας – Νέα Δημοκρατία