Στις 6 Φεβρουαρίου 1922, το «ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ», όπως ήταν ο τίτλος του «ΒΗΜΑΤΟΣ» προπολεμικά, δημοσιεύει το πρώτο του φύλλο σε μία περίοδο που όπως ανέφερε η εφημερίδα, στην Ελλάδα «θριάμβευε το δαιμόνιον της Έριδος».
Ιδρυτής της ο εμβληματικός δημοσιογράφος και προσωπικός φίλος του Ελευθερίου Βενιζέλου, Δημήτριος Λαμπράκης, πλαισιωμένος από την αφρόκρεμα της πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής του τόπου. (Κώστας Αθάνατος, Γεώργιος Ρούσος, Αλέξανδρος Σβώλος, Αλέξανδρος Διομήδης, Κωνστανίνος Ρέντης, Παντελής Χορν κ.ά.)
Το «ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά λίγους μόλις μήνες πριν τη καταστροφική κατάληξη της Μικρασιατικής περιπέτειας και κατέγραψε μέρα – μέρα τα γεγονότα που οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή και φυσικά όσα ακολούθησαν με τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Μικρασιατική Καταστροφή, Γενοκτονία των Ποντίων, Προσφυγιά, Παγκόσμια Ύφεση, Δικτατορίες, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Έπος του ’40, Εμφύλιος, οι πολιτικές κρίσεις του Ανένδοτου και των Ιουλιανών, Χούντα, Αττίλας, Μεταπολίτευση, Ευρωπαϊκή Ένωση, πτώση του Τείχους, Μέση Ανατολή, Βαλκάνια, διεθνής τρομοκρατία, παγκόσμια οικονομική και υγειονομική κρίση.
Στις κρίσιμες καμπές της ελληνικής και παγκόσμιας Ιστορίας «ΤΟ ΒΗΜΑ» ήταν και είναι πάντοτε παρόν με ρόλο ενεργό, στην πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και αθλητική ζωή της χώρας.
Σπουδαίοι δημοσιογράφοι, εμβληματικές διεθνείς πολιτικές προσωπικότητες και φυσικά οι πρωταγωνιστές της σύγχρονης διεθνούς και εσωτερικής πολιτικής σκηνής, πλήθος μεγάλοι λογοτέχνες, στοχαστές και καλλιτέχνες
Όλοι όσοι άφησαν το στίγμα τους τα τελευταία αυτά 100 χρόνια, εκφράστηκαν και διαβάστηκαν μέσα από «ΤΟ ΒΗΜΑ» καθιστώντας την μία από τις ενδοξότερες εφημερίδες στην ιστορία του ελληνικού Τύπου.