Από τον στόχο της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές, πρόσω ολοταχώς στη διαχείριση ζημιάς –ή όπως θα έλεγε και ο Στέφανος Κασσελάκης damage control– ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς όλα δείχνουν πως δεν έχει καμία πιθανότητα, στον έναν μήνα και κάτι μέρες που έχουν απομείνει μέχρι τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, να καλύψει το κενό που υπάρχει και να φέρει το ΠΑΣΟΚ πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου

Με τους δελφίνους να ακονίζουν τα μαχαίρια τους και να προετοιμάζονται για τη νύχτα των ξεκαθαρισμάτων με πρώτο θύμα τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος επέλεξε να πάρει πάνω του τη στρατηγική της ήττας αποκλείοντας ακόμα και έμπειρα στελέχη από τον σχεδιασμό των ευρωεκλογών και της επικοινωνιακής τακτικής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται για την απάντηση που θα του επιτρέψει να παραμείνει στη θέση του όσο το δυνατόν περισσότερο και να μην αποστρατευθεί από την πολιτική ως παντελώς αποτυχημένος.

Εντός του ΠΑΣΟΚ δεν του αναγνωρίζουν καμία ανάταση του κόμματος. Αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι η μικρή αύξηση των ποσοστών σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν αποτελεί μια φυσική εξέλιξη λόγω της καθίζησης του ΣΥΡΙΖΑ και της αδυναμίας των ψηφοφόρων να εκφραστούν μέσω κάποιου άλλου κεντροαριστερού φορέα.

Παγιωμένο το 3%

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,7% και το ΠΑΣΟΚ 11,4%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» όπου ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 16,3% και το ΠΑΣΟΚ στο 13,5%. Η διαφορά τους είναι παγιωμένη στις τρεις μονάδες σταθερά, με τη γαλάζια παράταξη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην αντιμετωπίζουν καμία απολύτως απειλή.

Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ χτυπά... ταβάνι μιας και ξεπερνά το 77%, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο σοβαρής διαφοροποίησης. Για την ακρίβεια, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: αντιμετωπίζει πρόβλημα εκροών προς άλλα κόμματα. Στην τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll εμφανίζεται να χάνει 3,1% προς τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου και άλλο τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον ξαφνικό... έρωτα του Νίκου Ανδρουλάκη με τη Νέα Αριστερά, δημιουργούν εκρηκτικές συνθήκες εντός της Χαριλάου Τρικούπη και πλέον λείπει μόνο η σπίθα που θα προκαλέσει την ανάφλεξη. Την ώρα που πράσινα στελέχη είχαν διαχωρίσει τη θέση τους για οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω του 3%, εννοώντας λίγο-πολύ την ομάδα που αποχώρησε και σχημάτισε τη Νέα Αριστερά, ο ερχομός του Στέφανου Κασσελάκη έριξε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην... αγκαλιά του Αλέξη Χαρίτση, εξ ου και οι πληροφορίες θέλουν οι σχετικές ανακοινώσεις να ακολουθούν μετά τις ευρωεκλογές.

Αυτό είναι μέρος του «plan b» που επεξεργάζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να σταθεί όρθιος όταν οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του θα ζητούν την κεφαλήν του επί πίνακι. Η πολυδιαφημιζόμενη αναδιάρθρωση της κεντροαριστεράς φαίνεται πως πλέον περιλαμβάνει και τη... μισητή ομάδα του 3%, ενώ από την Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για στενή συνεργασία των δύο κομμάτων σε ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Αλλωστε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει απευθύνει προσκλητήριο και σε όσους εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι να γυρίσουν την πλάτη στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό αναφορικά με τα ποσοστά στις ευρωεκλογές είπε ότι εάν το ΠΑΣΟΚ λάβει ισχυρή εντολή, ο ίδιος θα πάρει την πρωτοβουλία να συγκροτήσει προοδευτικό μέτωπο εντός και εκτός του Κοινοβουλίου «έτσι ώστε να υπάρχει δύναμη που να αντιμετωπίσει τη Νέα Δημοκρατία».

Το μήνυμα που επιχειρεί, μάταια, να στείλει είναι ότι εκείνος αποτελεί τη μόνη σοβαρή απάντηση στην «ηγεμονία» Μητσοτάκη, ενώ το επιχείρημα απέναντι στους αγανακτισμένους συντρόφους του δεν είναι άλλο από το ότι κατάφερε να καθίσει στο τραπέζι ομοϊδεάτες τους για να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο.

Το αδύναμο σημείο του σχεδίου είναι ότι δύσκολα μπορεί να πείσει για την επιτυχία του αν δεν εξασφαλίσει τουλάχιστον 15% στις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου. Μέχρι τότε, συνεχίζει στη γραμμή Κασσελάκη: λέγε λέγε, όλο και κάτι θα μείνει. Αν δεν είναι δεύτεροι, θα είναι τρίτοι. Ποιος ξέρει, ίσως και τέταρτοι, αν κάτσει στραβή στην τελική ευθεία...