Η… πατριωτική αριστερά του Στέφανου Κασσελάκη εμφανίζεται να επικρίνει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τη διαχείριση των Ελληνοτουρκικών. Ίσως φταίει η συνεχής παρουσία του Ευάγγελου Αποστολάκη, ναυάρχου ε.α., τέως αρχηγού ΓΕΕΘΑ επί υπουργίας Πάνου Καμμένου και μετέπειτα αντικαταστάτη του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεως Αλέξη Τσίπρα και λοιπών, δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση η επιχείρηση εργαλειοποίησης ζητημάτων που άπτονται διεθνών παρεμβάσεων προκαλεί εντύπωση.

Η απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει σετζαμί τη Μονή της Χώρας έδωσε την αφορμή για μια νέα… εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ των ανοιχτών συνόρων και του ΣΥΡΙΖΑ που απέφευγε ακόμη και να ορκιστεί στη Βουλή επιλέγοντας τον πολιτικό όρκο μέχρι την άφιξη του νέου αρχηγού. Μια άφιξη που… απελευθέρωσε τους συριζαίους, οι οποίοι τις ημέρες του Πάσχα δεν άφησαν εκκλησία και ξωκλήσι, καντήλι για καντήλι και κερί για κερί… αναμμένο.

Η Κουμουνδούρου επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και φυσικά επιρρίπτει ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ξεπερνά το γεγονός πως ο τελευταίος χρόνος, αλλά και νωρίτερα, πέρασε χωρίς να υπάρχουν προκλήσεις στο Αιγαίο. Ξεπερνά –ίσως και να ενοχλείται από την άλλη– ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι περιορισμένες σε έναν βαθμό που τα τελευταία χρόνια δεν έχει καταγραφεί. Και κατηγορεί την κυβέρνηση διότι, λέει, δεν έπραξε τίποτα προκειμένου να αποφευχθεί η μετατροπή μιας ιστορικής μονής σε τζαμί.

Ξεχνά –ελέω προεκλογικής περιόδου– το γεγονός πως οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν είναι συγκεκριμένες. Παρακάμπτει το γεγονός πως αυτές οι ενέργειες είναι ζητήματα που αφορούν διεθνείς οργανισμούς και άλλες διαδικασίες. Παραβλέπει το γεγονός ότι το ΥΠΕΞ προέβη στις απαραίτητες ενέργειες καταγγέλλοντας τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης και του Ταγίπ Ερντογάν. Καθώς και ότι διεθνοποιεί ως οφείλει το θέμα.

Ξεχνά επίσης το γεγονός πως η Τουρκία, σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει την πολιτική της ανοίγοντας θέματα όταν πρόκειται για συναντήσεις και συζητήσεις υψηλού επιπέδου. Και φυσικά καταγγέλλει, χωρίς όμως να προτείνει κάτι συγκεκριμένο. Δεν λέει με σαφήνεια, για παράδειγμα, ότι πρέπει ο πρωθυπουργός να ακυρώσει την επίσκεψη στην Άγκυρα. Δεν ζητεί να σταματήσουν οι διαδικασίες σύσφιγξης των σχέσεων που έχουν οδηγήσει σε ένα περιβάλλον ηρεμίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως να μην καταλαβαίνει και κάτι ακόμη. Ότι η κίνηση αυτή μπορεί να μην αφορά την Ελλάδα αλλά συνολικά τη Δύση με την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε ένα είδος άτυπου πολέμου ειδικά με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα και την αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση που δέχθηκε από τη Χαμάς. Άλλωστε η Μονή της Χώρας είναι μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Και κάτι ακόμη. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προαναγγείλει από τον Φεβρουάριο του 2023, πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, αυτήν την κίνηση την οποία είχε αναβάλει. Έχοντας χάσει την Κωνσταντινούπολη –έχει δηλώσει πως όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη κερδίζει την Τουρκία– έφερε μπροστά την υλοποίηση της απόφασης ενδεχομένως και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα εθνικά θέματα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σοβαρά ζητήματα για να εργαλειοποιούνται από ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός αν ο νέος πρόεδρός του έχει στόχο να πάρει την… Πόλη, να λάβει και το προσωνύμιο Στέφανος ο… Τουρκοφάγος σε μια προσπάθεια να μαζέψει ψήφους και από κόμματα που δεν… κατάφεραν να κατέβουν στις ευρωεκλογές. Κόμματα στα οποία η Κουμουνδούρου έκλεισε το μάτι…