Σε αυτήν τη δήλωση προχώρησε το στέλεχος της Νέας Αριστεράς, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Status FM, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση. Κληθείς να σχολιάσει εάν ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε εμπόδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Σκουρλέτης δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρεώνεται τη συρρίκνωση και την εκλογική αποτυχία του 2023, ενώ παράλληλα υπέδειξε την αλλαγή της φυσιογνωμίας του κόμματος, από δημοκρατικό σε αρχηγικό, ως τη μεγαλύτερη αλλοίωση που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία είχε συνέπεια τη διάλυση και τη ρευστοποίηση του κόμματος. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για τις καταστατικές αλλαγές που έλαβαν χώρα στο συνέδριο του κόμματος το 2022, στο οποίο δεν υπήρξε πρόβλεψη που να περιορίζει το ποιος μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου, με συνέπεια να έρθει ο Στέφανος Κασσελάκης από το πουθενά και να πάρει το κόμμα.

Βέβαια, μπορεί ο κύριος Σκουρλέτης να κάνει λόγο για την εκλογική αποτυχία του 2023, προκειμένου να μην αναγκαστεί να ρίξει μεγάλο μερίδιο ευθυνών στα στελέχη της Νέας Αριστεράς, τα οποία ήταν πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, τα οποία κατά πλειοψηφία υπηρέτησαν σε υπουργικούς θώκους. Η αλήθεια είναι ότι και μετά την ήττα του 2019, τα συγκεκριμένα στελέχη, που αποτελούν πλέον τη Νέα Αριστερά, αποτελούσαν και τον «πρωινό καφέ» του Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με εξαίρεση ελάχιστα στελέχη, τα περισσότερα που έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση, δεν ήταν στελέχη της πρώτης γραμμής, γεγονός που καταμαρτυρά ότι ακόμη και τα στελέχη που έφυγαν κατά τη διάσπαση, δεν είχαν το θάρρος να κάνουν μια αντικειμενική αξιολόγηση για το πώς έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ να κατακρημνιστεί. Όχι γιατί δεν καταλαβαίνουν τους λόγους, αλλά διότι ιδεολογικά αρνούνται να τους κοιτάξουν κατάματα.

Αναφορικά με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του αρχηγού του κόμματος, ο κύριος Σκουρλέτης είπε ότι «όταν ο αρχηγός ενός κόμματος ηττάται κατ' εξακολούθηση, το πρώτο που έχει να κάνει είναι να θέσει την αμφισβήτησή του στην κρίση του ίδιου του κόμματος και να οδηγήσει σε μια οργανωμένη συζήτηση» ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι «ως προς το δεύτερο, δεν το έκανε ο Αλέξης Τσίπρας. Η παραίτησή του ήταν αιφνιδιαστική. Εγώ θα προτιμούσα αυτήν την απόφαση να την ολοκλήρωνε σε ένα πολιτικό συνέδριο». Δεν είναι βέβαιο τι ακριβώς θα άλλαζε στην ιστορία, εάν τα πράγματα γίνονταν όντως έτσι. Αχτσιόγλου και Τσακαλώτος και πάλι θα υποτιμούσαν τον Στέφανο Κασσελάκη, θα αδρανούσαν και θα τους έπαιρνε το κόμμα ούτως ή άλλως, μιας και είχαν προσχωρήσει στη θεωρία του «ώριμου φρούτου», ως προς τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα. Το να γινόταν η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα μπροστά σε περίπου 3.000 συνέδρους, θα άλλαζε από ελάχιστα έως τίποτα στον ρουν της ιστορίας. Αυτό καταδεικνύει την εγγενή αδυναμία στην Αριστερά να μπορέσει να κάνει αντικειμενική κριτική στα πεπραγμένα της, καθώς για όλα υπάρχει η τέλεια δικαιολογία, υπό την οποία πάντοτε φταίει κάποιος άλλος και ποτέ οι κακές επιλογές της.

Η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη

Δημήτρης Βενιέρης: «Από ένα σημείο και μετά δηλαδή, κύριε Σκουρλέτη, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εμπόδιο στον ΣΥΡΙΖΑ;»

Πάνος Σκουρλέτης: «Ο Αλέξης Τσίπρας νομίζω ότι χρεώνεται -όπως και η πλειοψηφία, στην οποία εγώ δεν ανήκα από ένα σημείο κι έπειτα- τις επιλογές που έγιναν, οι οποίες οδήγησαν σε αυτήν τη συρρίκνωση και στην εκλογική αποτυχία του 2023. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη προσέγγιση. Αλλά, προσέξτε, υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο σχετίζεται τελικά με τα όσα βιώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι από ένα δημοκρατικό κόμμα -συγκρίνοντας με τα υπόλοιπα όπως λειτουργούσαν, ο χώρος του Συνασπισμού παλαιότερα, που αυτό το οποίο μπορούσε να περηφανεύεται ήταν για τις συλλογικές του δημοκρατικές διαδικασίες. Από ένα σημείο κι έπειτα -επί Τσίπρα ακόμα- έπαψε να είναι τέτοιο. Έγινε ένα αρχηγικό κόμμα. Αυτό θεωρώ ότι ήταν μια από τις μεγαλύτερες αλλοιώσεις στη φυσιογνωμία του. Κι αυτά όλα τα είχαμε εντοπίσει στο συνέδριο που είχε γίνει το 2022 και εκεί συζητήθηκαν οι περιβόητες καταστατικές αλλαγές, που οδήγησαν τελικά στη διάλυση και στη ρευστοποίηση του κόμματος, βλέποντας αυτές τις τραγικές εικόνες του τελευταίου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ».

Βιργινία Δημαρέση: «Έκανε καλά που παραμέρισε, όπως είπε ο ίδιος ο Τσίπρας;»

Πάνος Σκουρλέτης: «Όταν ο αρχηγός ενός κόμματος -τουλάχιστον έτσι γίνεται σε όλους τους πολιτικούς χώρους- ηττάται κατ' εξακολούθηση, προφανώς το πρώτο που έχει να κάνει, κατά τη γνώμη μου, είναι να θέσει την αμφισβήτησή του στην κρίση του ίδιου του κόμματος και ουσιαστικά να οδηγήσει σε μια οργανωμένη συζήτηση. Ως προς το δεύτερο, δεν το έκανε ο Αλέξης Τσίπρας. Η παραίτησή του ήταν αιφνιδιαστική. Εγώ θα προτιμούσα αυτήν του την απόφαση να την ολοκλήρωνε σε ένα συνέδριο πολιτικό και εκεί πλέον να παραμέριζε όπως ο ίδιος είπε για τον εαυτό του».