Η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Μάλτα και η Σλοβενία ενδέχεται να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ιρλανδίας.

Το RTE News μετέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι επαφές ανάμεσα στο Δουβλίνο και τη Μαδρίτη και ανάμεσα στη Λουμπλιάνα και τη Βαλέτα με στόχο την κοινή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι χώρες αυτές αναμένουν την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Μαΐου, η οποία πιθανόν να οδηγήσει στην αναγνώριση ότι οι Παλαιστίνιοι είναι ικανοί να γίνουν πλήρη μέλη του Οργανισμού. Από το 1988, 139 από τα 193 μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος.

Σε κοινή τους ανακοίνωση στις 22 Μαρτίου η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία ανέφεραν ότι συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.  

Το Ισραήλ έχει πει ότι το σχέδιο των τεσσάρων χωρών θα μειώσει τις πιθανότητες μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση στη Γάζα.