Για την αδιαμφισβήτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και για τη δεξιά μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Μαραντζίδης

Σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα iefimerida.gr ο Νίκος Μαραντζίδης επισημαίνει ότι «από τις εκλογές του 2023 έχει εμπεδωθεί ένα κομματικό σύστημα “κυρίαρχου κόμματος”. Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι απλώς κυρίαρχη εκλογικά, αλλά έχει αποδυναμώσει τόσο πολύ την αντιπολίτευση που σήμερα δεν διαφαίνεται εναλλακτικός πόλος εξουσίας πέραν της Νέας Δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί μια ευρύτερη δεξιά ηγεμονία, που αποτυπώνει μια συνολικότερη δεξιά στροφή της κοινωνίας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες κυριαρχίας, αναζητούνται συχνά απαντήσεις σε δευτερεύουσας σημασίας ερωτήσεις: ποιος είναι ο πήχης της ΝΔ στις ευρωεκλογές, ποιος θα είναι δεύτερος ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ, που θα κινηθεί ο Βελόπουλος, πόσο θα καταγράψει η Νέα Αριστερά κ.λπ. Χωρίς να υποτιμώ τη σημασία αυτών των εξελίξεων, το κυρίαρχο γεγονός σήμερα είναι ένα: η αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του Μητσοτάκη και η ιδεολογική ηγεμονία της Δεξιάς. Αυτά τα δύο δεν είναι απαραιτήτως αλληλένδετα. Μια δεξιά ηγεμονία μπορεί να διατηρηθεί στο μέλλον και χωρίς τον Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού».

Ο Νίκος Μαραντζίδης είναι καταπέλτης για τον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας «ούτε παραγγελία να τον είχε κάνει ο Μητσοτάκης δεν θα το πετύχαινε τόσο καλά». Θεωρεί, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεξιός και το ίδιο το κόμμα συνιστώσα της Δεξιάς. «Τι αριστερή ταυτότητα μου λέτε; Μην τρελαθούμε κιόλας και ξεχάσουμε όσα διδάσκουμε στους φοιτητές μας για το τι είναι Δεξιά και τι Αριστερά. Ο άνθρωπος είναι δεξιός. Θέλετε να τον πείτε δεξιό τύπου Μανχάταν, νεοφιλελεύθερο δεξιό; Ήπιο Ρεπουμπλικάνο; Συντηρητικό Δημοκρατικό; Δεξιό με προοδευτικές ευαισθησίες; Πείτε τον όπως θέλετε, η ουσία δεν αλλάζει: ο άνθρωπος είναι δεξιός» λέει και προσθέτει: «Ακριβώς επειδή δεν έχει καμία σχέση με καμία εκδοχή της Αριστεράς, ούτε τη σοσιαλδημοκρατική, πόσω μάλλον τη ριζοσπαστική, επιχειρεί να επικοινωνήσει με το συντηρητικό αλλά απολίτικο ακροατήριο (πρωινάδικα, lifestyle, επιδείξεις σπιτιών και σκυλιών κ.λπ.)». 

«Το κόμμα Κασσελάκη εξελίσσεται σε μια συνιστώσα της Δεξιάς. Ο Κασσελάκης επιθυμεί, για να μιλήσω μεταφορικά, να αποκτήσει στη δεξιά πολυκατοικία ένα ωραίο διαμέρισμα, από αυτά τα μεγάλα που του αρέσουν κιόλας, κάτω από το ρετιρέ της ΝΔ. Τώρα, τι δουλειά έχουν εκεί μέσα αριστεροί και κεντροαριστεροί ψηφοφόροι, αυτό είναι για άλλες επιστήμες, όχι τη δική μου» τονίζει με νόημα.

Ο Νίκος Μαραντζίδης ρίχνει καρφιά και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. «Ο Ανδρουλάκης δείχνει άνευρος και παλιομοδίτης. Περισσότερο κομματικός γραφειοκράτης παρά σοσιαλδημοκράτης με την πραγματική σημασία της λέξης. Ο Χάρης Δούκας με πείθει περισσότερο» λέει και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επόμενη ημέρα για την Κεντροαριστερά δεν είναι ρόδινη. «Κυριαρχούν ο κατακερματισμός, ο εκφυλισμός και η απαισιοδοξία» λέει και προσθέτει: «Σε αυτή την πορεία της αποδιοργάνωσης και του εκφυλισμού η παρουσία Κασσελάκη έχει παίξει καταλυτικό ρόλο. Ο Μητσοτάκης είναι πολύ τυχερός άνθρωπος τελικά, αν και δεν αποκλείω με κάποιον τρόπο να έχει επηρεάσει τις εξελίξεις και να μην είναι ακριβώς θέμα τύχης».