Με τη δεύτερη θέση να απομακρύνεται ως προοπτική καθημερινά όλο και περισσότερο, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να θέτει ως στόχο την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον σε επίπεδο Κρήτης, παίζοντας και το χαρτί της εντοπιότητας. Η τετραήμερη περιοδεία στο νησί, που ξεκίνησε χθες, στόχο έχει να επανενεργοποιήσει τους τοπικούς θύλακες που άλλοτε έκαναν την Κρήτη πράσινο κάστρο. Βέβαια, από τότε έχει τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι, με το άλλοτε κραταιό κόμμα να δίνει τη σκυτάλη στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη στιγμή που οι Κρήτες παρέδωσαν τα ηνία σταθερά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το χαρτί της εντοπιότητας δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο βέβαια του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Στέφανος Κασσελάκης έχουν προσωπικές αναφορές –σε διαφορετικό επίπεδο ο καθένας–, για τον πρόεδρο όμως του ΠΑΣΟΚ αντίπαλος είναι αποκλειστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γνωρίζει ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι απλησίαστος και για τους δυο τους.

Δύσκολη κατάσταση

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αποδεχθεί ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι χαμένη υπόθεση τουλάχιστον σε αυτή την εκλογική μάχη, οπότε το βάρος στρέφεται στην περιφέρεια και ειδικότερα στην Κρήτη. Η Βόρεια Ελλάδα είναι μάχη για δύο κυρίως, Νέα Δημοκρατία και Ελληνική Λύση, οπότε κάθε επιπλέον προσπάθεια εκεί θα μπορούσε να αποδειχθεί σπατάλη δυνάμεων για ένα κόμμα με περιορισμένες δυνατότητες.

Και στην Κρήτη όμως τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης χθες να δήλωνε από τα Χανιά, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, πως «όσο πιο δυνατό είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη τόσο μεγαλύτερη απειλή θα νιώθει η Νέα Δημοκρατία και θα έχει την επόμενη μέρα ο λαός ισχυρή σοβαρή αντιπολίτευση, αλλά και μία ισχυρή κυβερνητική επιλογή για τις επόμενες εθνικές εκλογές», απέφυγε παρ’ όλα αυτά να θέσει τον πήχυ σε συγκεκριμένο ύψος. Περιορίστηκε απλά να θέσει ένα στρεβλό δίπολο Μητσοτάκης ή Ανδρουλάκης.

Την ίδια ώρα, όμως, όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι δημοσκόποι δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να περιμένει κάτι καλύτερο από το 20,77% που κατέγραψε στις επαναληπτικές εκλογές του 2023, με τον ΣΥΡΙΖΑ τότε να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής 19%, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε εκτοξευθεί στο 37,26%. Στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση του 2023 τα δύο κόμματα ήταν επί της ουσίας ισόπαλα.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε σήμερα. «Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η Κρήτη δεν έχει ουσιαστική αξία, καθώς αποτελεί μόλις το 6% του πανελλήνιου ποσοστού. Μια αύξηση των ποσοστών είναι απλά και μόνο θέμα γοήτρου», εξηγεί στο «Μανιφέστο» γνωστός πολιτικός αναλυτής, μεταφέροντας την εικόνα που σήμερα διαμορφώνεται τουλάχιστον δημοσκοπικά.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη όμως δεν είναι μόνο η συγκράτηση ή και η αύξηση των ποσοστών στο νησί, αλλά η πιθανότητα να επηρεαστούν οι κοινότητες των Κρητών σε όλη την επικράτεια. «Κοινότητες υπάρχουν σε όλη τη χώρα και θα μπορούσαν ίσως να ενισχύσουν τα ποσοστά του κόμματος αν δοθεί σήμα από το νησί ότι κάτι κινείται υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Φυσικά δεν προβλέπονται θαύματα», εξηγεί ο συνομιλητής μας.

Στα Χανιά όπου ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ισχυρούς πυρήνες, αρχής γενομένης από τον ίδιο τον δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη και συνοδοιπόρο του τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ρίξει στη μάχη και τη Μαρία Δαφέρμου, υποψήφια ευρωβουλευτή, η οποία προέρχεται από την περιοχή.

Παρ’ όλα αυτά, η μάχη της... Κρήτης δεν αποκλείεται να αποδειχθεί το προσωπικό του Βατερλώ, καθώς στην περίπτωση που ηττηθεί το κόμμα στο νησί, ο ίδιος θα χάσει και το τελευταίο επιχείρημα, ειδικά αν δεν καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του στην υπόλοιπη χώρα. Οι δε αναφορές σε πιθανότητα συνεργασίας του κόμματος μετά τις εκλογές όχι μόνο με τη Νέα Αριστερά, αλλά ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στους τελευταίους πιστούς ψηφοφόρους που έμειναν στη Χαριλάου Τρικούπη τα πέτρινα χρόνια απορρίπτοντας το φλερτ του Αλέξη Τσίπρα.