Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία Astrazeneca ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει από την πώληση το εμβόλιό της κατά της Covid-19 Vaxzevria, ένα από τα πρώτα που κυκλοφόρησαν στην αγορά κατά την διάρκεια της πανδημίας, για εμπορικούς λόγους.

«Με το δεδομένο της ανάπτυξης πολλών εμβολίων κατά της Covid-19, υπάρχει υπερπληθώρα εμβολίων» κατά διαφόρων παραλλαγών του ιού, «με αποτέλεσμα την πτώση της ζήτησης», εξηγεί στην ανακοίνωσή της η Astrazeneca.

«Σύμφωνα με ανεξάρτητους υπολογισμούς, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο τον πρώτο χρόνο χρήσης του εμβολίου και πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παρασχέθηκαν παγκοσμίως», αναφέρεται.

Συμπληρώνεται δε πως «οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο συστατικό για τον τερματισμό της πανδημίας. Τώρα θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και να συνεισφέρουμε σημαντικά στη μάχη κατά της πανδημίας του Covid-19».

Αν και το εμβόλιο βρέθηκε να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό συνολικά, ενέχει τον κίνδυνο μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με θρομβοπενία ή TTS. Το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca.