Μπορεί να είναι η τέταρτη κατά σειρά εκλογική μάχη μέσα σε σχεδόν 13 μήνες και να μην κρίνεται άμεσα από το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη ποιος θα είναι αυτός που θα κρατήσει το τιμόνι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι μια καθ’ όλα κρίσιμη αναμέτρηση. Μια αναμέτρηση από το αποτέλεσμα της οποίας διακυβεύεται η σταθερότητα της ίδιας της χώρας – τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια κατά τα οποία θα συνεχίσουν να κυβερνούν η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον ο πρωθυπουργός έδωσε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Που ξεκαθάρισε ότι δεν κρίνεται μόνο ποιοι θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο και οι ισορροπίες των πολιτικών ομάδων σε αυτό, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνησή του και κατ’ επέκταση η χώρα θα πορευτούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Δεδομένου άλλωστε ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης και οι σύντροφοί του άρχισαν να ψιθυρίζουν μόλις παγιώθηκε το κόμμα τους στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ θα σημάνει αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και στο βάθος... εθνικές κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να βάζει το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες».

Να ξεκαθαρίσει, δηλαδή, με αυτό το δίλημμα ότι ο τόπος είτε θα προχωρήσει για τα επόμενα χρόνια με την κυβέρνηση που οι ίδιοι οι πολίτες διάλεξαν με ηχηρό τρόπο στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023 είτε θα βυθιστεί ξανά σε περιπέτειες που θυμίζουν την περίοδο 2012-2015, με «αγανακτισμένους», μαθητευόμενους μάγους και όσους υπόσχονταν τότε ότι θα σκίσουν, τάχα, τα Μνημόνια και θα τα καταργήσουν «με έναν νόμο και ένα άρθρο», προχωρώντας παράλληλα σ’ αυτόν τον ιδιότυπο εθνικό διχασμό, που τόσο βαθιά πλήγωσε τη χώρα και όλους εμάς, τους ανθρώπους της. Πάντως, αυτό που δείχνει βέβαιο με τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις είναι πως τα πράγματα ξεκαθαρίζουν σε ό,τι αφορά τη μάχη της δεύτερης θέσης – εξ ου και στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναθαρρήσει και καταφεύγουν σε μεγαλοστομίες για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών και τη δήθεν αμφισβήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

Από την άλλη πλευρά, όμως, εάν η ΝΔ καταφέρει να ξεπεράσει τον πήχυ του 33% των ευρωεκλογών του 2019 που έθεσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε όσα υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου θα μοιάζουν απλώς με πυροτεχνήματα. Και επίσης με βάση τις πιο πρόσφατες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαντάζει αρκετά πιθανό για τη ΝΔ, η οποία κινείται πέριξ του 33% στην εκτίμηση ψήφου, αφήνοντας πίσω στα όρια του 15% τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως βυθίζοντάς τον σε νέο γύρο εσωστρέφειας, αφού πλέον είναι φανερό ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια και όλα θα πρέπει να θεωρούνται πιθανά ως προς το τι θα πράξει και αν θα αμφισβητήσει ή όχι τον Στέφανο Κασσελάκη, αναλόγως της εκλογικής επίδοσης του ΣΥΡΙΖΑ.