Οι μαραθώνιες ανακριτικές διαδικασίες του Σαββατοκύριακου για τα αιματηρά επεισόδια έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, έστειλαν τελικά 13 κατηγορουμένους στη φυλακή, μεταξύ αυτών και τους πέντε οι οποίοι βάσει της τεράστιας δικογραφίας θεωρούνται φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, εκείνο το μοιραίο απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου 2023.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Από τους 63 που απολογήθηκαν, οι 50 αφέθησαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ ήδη από το πρωί της Δευτέρας η ομάδα των ανακριτών σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της, δεδομένου ότι το σύνολο των μέχρι στιγμής, επισήμως, εμπλεκομένων είναι 160. Σε αυτούς τους 13 κατηγορουμένους που προφυλακίστηκαν θα πρέπει να προστεθούν τρεις που προφυλακίστηκαν την περασμένη Παρασκευή για κατηγορίες που αφορούσαν σε προμήθεια και διακίνηση ναρκωτικών και ένας που είχε παραπεμφθεί να δικαστεί στο Αυτόφωρο για κάποιο πλημμέλημα.

Εντός της ομάδας όσων προφυλακίστηκαν το Σαββατοκύριακο περιλαμβάνεται και ο φερόμενος ως ο κυριότερος των κατηγορουμένων. Ο άνθρωπος που φέρει τον τίτλο «νούμερο 1» στη δικογραφία είναι αυτός που φέρει το παρατσούκλι «Κοντός», ο οποίος από κοινού με τον μάνατζερ του τράπερ (ο οποίος επίσης έχει προφυλακιστεί) έδωσαν, σύμφωνα με τη δικογραφία, το «σήμα» ώστε να ξεκινήσουν τα επεισόδια έξω από το «Μελίνα Μερκούρη», όπου και δολοφονήθηκε ο Γιώργος Λυγγερίδης. Ηταν, δηλαδή, τα πρόσωπα εκείνα που με δική τους εντολή ξεκίνησε από τους οργανωμένους οπαδούς η ρίψη των φωτοβολίδων και των μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Επί λέξει –και για τους δύο– η δικογραφία αναφέρει: «Μοίρασαν ναυτικές φωτοβολίδες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που είχαν εξέλθει από το κλειστό γυμναστήριο και ανέμεναν καρτερικά την εντολή για να κινηθούν κατά της διμοιρίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Κάποιοι εξ αυτών είχαν δικά τους καπνογόνα, στιλό εκτόξευσης φωτοβολίδων και ναυτικές φωτοβολίδες. Τελικά η εντολή αυτή δόθηκε από τα δύο ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, που βάδιζαν μπροστά από τους υπόλοιπους με κατεύθυνση προς τη διμοιρία. Σύμφωνα με την εντολή του Ι.Α., μόλις αυτός θα έριχνε την πρώτη μολότοφ, τότε οι υπόλοιποι θα ξεκινούσαν να εκτοξεύουν τα αντικείμενα με τα οποία είχαν εφοδιαστεί κατά των αστυνομικών. Πράγματι, το σχέδιο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό ενός ακόμη, εκτελέστηκε κατά γράμμα».

Το σχέδιο της επίθεσης

Ο «Κοντός» είναι αυτός που άλλαξε το πλάνο της επίθεσης, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει μετά το τέλος του αγώνα της προημιτελικής φάσης του League Cup βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, όμως με τις καταγεγραμμένες παρεμβάσεις του έγινε μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σετ. Επειτα από συνεννοήσεις, μοίρασαν μαζί με τον μάνατζερ του τράπερ τα πολεμοφόδια, συντόνισαν τις θέσεις που είχαν πάρει οι επιτιθέμενοι και όρισαν πότε θα ρίξουν οι υπόλοιποι ό,τι αντικείμενα κρατούσαν. Είχαν προγραμματίσει έτσι τις κινήσεις των υπολοίπων ώστε όταν ο «Κοντός» έριχνε τη μολότοφ και ο Χ.Μ. τη ναυτική φωτοβολίδα εναντίον του αστυνομικού, να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι με μαζική εκτόξευση αντικειμένων.

Επίσης, μεταξύ των προφυλακισμένων βρίσκεται και ένας 33χρονος, ο οποίος κατηγορείται τόσο για ηθική αυτουργία της δολοφονίας όσο και για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης». Ο 33χρονος αρνήθηκε στον ανακριτή τη συμμετοχή του, ισχυριζόμενος ότι δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή, ενώ είπε στον ανακριτή που τον εξέτασε μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι «το βιντεοληπτικό υλικό της δικογραφίας αποδεικνύει ότι από την έναρξη του αγώνα εγώ ευρίσκομαι στην κερκίδα. Δεν χρησιμοποιώ το κινητό μου τηλέφωνο, δεν έχω την οιαδήποτε συζήτηση με τρίτα πρόσωπα, κρατώ ανά χείρας τηλεβόα, απευθύνομαι στην κερκίδα, φωνάζω συνθήματα και προτρέπω να εμψυχώσουμε την αγαπημένη μας ομάδα. Αυτή είναι η μόνη μορφή επικοινωνίας μου, και δη με αόριστο αριθμό ατόμων. Οταν αναφέρει η διωκτική αρχή ότι η κερκίδα αδειάζει, εγώ δεν μετακινούμαι από τη θέση μου και εξακολουθώ να φωνάζω συνθήματα στην κερκίδα».

Μεταξύ των προφυλακισθέντων βρίσκεται και ένας 31χρονος με το παρατσούκλι «Κοκός», ο οποίος βρισκόταν σε όλους τους αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού και συνήθως στον αγωνιστικό χώρο φορώντας διαπίστευση. Ακόμη εμφανίζεται να υποκινεί οπαδούς στην εκδήλωση επεισοδίων και να... ξεχωρίζει στη «Θύρα 7». Αυτός όπως και αρκετοί άλλοι φέρονται να ανήκουν στην ηγετική ομάδα των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού, οι οποίοι, μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί μέσω του συστήματος «Εργάνη», είναι έμμισθοι υπάλληλοι της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ ή φορέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι πολύ κοντά στον πειραϊκό σύλλογο.