Πλήθος μηνυμάτων έχει δημοσιευθεί από τη διεθνή κοινότητα για την απόφαση που έλαβε σήμερα, Παρασκευή, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ύστερα από την προσφυγή που έκανε η Νότια Αφρική σε αυτό, κατηγορώντας το Ισραήλ πως διαπράττει γενοκτονία των Παλαιστινίων που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιου του πολέμου που μαίνεται στην περιοχή.

Το Διεθνές Δικαστήριο, συγκεκριμένα, διέταξε το Ισραήλ να λάβει κάθε μέτρο για να αποτρέψει μια γενοκτονία των Παλαιστίνιων στη Γάζα, στους οποίους αναγνωρίζει το δικαίωμα να προστατευθούν από τέτοιες πράξεις. Ταυτόχρονα καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Να σημειωθεί ότι το ΔΔ δεν απαντά εάν το Ισραήλ διαπράττει ή όχι γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων, ενώ κάλεσε, επίσης, να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα.

Ερντογάν: Πολύτιμη η απόφαση της Χάγης - Την χαιρετίζω 

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε σχετική δήλωσή του, την οποία ανήρτησε στο X, χαρακτήρισε «πολύτιμη» την απόφαση της Χάγης: «Θεωρώ πολύτιμη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την έκδοση προσωρινής διαταγής σχετικά με τις απάνθρωπες επιθέσεις στη Γάζα και την χαιρετίζω».

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία για να διασφαλίσουμε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά αθώων Παλαιστινίων πολιτών δεν θα μείνουν ατιμώρητα. Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή, η οποία είναι δεσμευτική για τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης (σ.σ. για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος) κατά της Γενοκτονίας, θα θέσει τέλος στις επιθέσεις του Ισραήλ που γίνονται χωρίς διακρίσεις σε βάρος γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων», πρόσθεσε.

Κατέληξε, σημειώνοντας: «Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και την πορεία προς τη διαρκή ειρήνη και να συμπαραστεκόμαστε στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας».

Κομισιόν: Η ΕΕ αναμένει την πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των εντολών του ΔΔ της Χάγης 

Από πλευράς της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι περιμένει από το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμμορφωθούν πλήρως με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

«Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι δεσμευτικές για τα μέρη και πρέπει να συμμορφωθούν με αυτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει την πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή τους», επισήμανε η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

Γαλλία: Η απόφαση του ΔΔ ενισχύει την αποφασιστηκότητά μας να εργαστούμε για κατάπαυση του πυρός

«Ενισχύει την αποφασιστηκότητα» της Γαλλίας να εργαστεί για την κατάπαυση του πυρός η σημερινή απόφαση της Χάγης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, το υπουργείο σημειώνει ότι για το έγκλημα της γενοκτονίας, για το οποίο ορισμένες χώρες κατηγορούν το Ισραήλ, θα πρέπει «να αποδειχθεί η πρόθεση». Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι είναι «σημαντική» η «αυστηρή τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ» και χαιρετίζει το γεγονός ότι το ΔΠΔ, «όπως και η Γαλλία», ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Το Παρίσι επαναλαμβάνει επίσης ότι εργάζεται «για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το Δικαστήριο δεν απεφάνθη περί γενοκτονίας 

Οι ΗΠΑ, μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισήμαναν ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνάδει με τη θέση της Ουάσινγκτον ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αναλάβει δράση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για να διασφαλίσει ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθεί.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι κατηγορίες περί γενοκτονίας είναι αβάσιμες και σημειώνουμε ότι το Δικαστήριο δεν απεφάνθη περί γενοκτονίας, ούτε ζήτησε μια κατάπαυση του πυρός στην απόφασή του και ζήτησε την άνευ όρων, άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς», τόνισε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αραβικός κόσμος χαιρέτισε την απόφαση της Χάγης 

Το Κατάρ επίσης χαιρέτησε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, μέσα από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Κατάρ είναι κύριος διαμεσολαβητής ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ. 

Τέλος και η Σαουδική Αραβία, μέσα από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χαιρέτισε την απόφαση της Χάγης για το Ισραήλ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να «υποχρεώσει το Ισραήλ να λογοδοτήσει» για τις «συστηματικές του παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου. Ακόμα, κάλεσε να ληφθούν «περισσότερα μέτρα» για την επίτευξη «εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας» και την παροχή «προστασίας στον παλαιστινιακό λαό».