Μιλώντας ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ του πολέμου που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία και των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και της επίθεσης της ιαπωνικής αεροπορίας κατά της αμερικανικής βάσης στο Περλ Χάρμπορ το 1941.

«Στη σπουδαία ιστορία σας, έχετε σελίδες που σας επιτρέπουν να κατανοήσετε τους Ουκρανούς», είπε απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα. «Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, εκείνο το φρικτό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας σκοτείνιασε από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν», «θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, εκείνη την φρικτή μέρα του 2001», είπε.

«Αυτόν τον τρόμο, η Ευρώπη δεν τον έχει βιώσει εδώ και 80 χρόνια», είπε.

Τα μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών υποδέχθηκαν όρθια και με παρατεταμένο χειροκρότημα τον Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνεται μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα.

«Slava Ukraina», «Δόξα στην Ουκρανία», είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι υποδεχόμενη τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος παράλληλα κάλεσε για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για την προστασία του ουκρανικού εναέριου χώρου και για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των αμερικανικών επιχειρήσεων.

«Η Ρωσία μετέτρεψε τον ουρανό της Ουκρανίας σε πηγή θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους», είπε ο Ζελένσκι προτού δείξει ένα βίντεο που με εικόνες θανάτου και καταστροφής στην Ουκρανία. Το βίντεο έληξε με την έκκληση: «Κλείστε τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας».

Ο Ουκρανός ηγέτης προέτρεψε τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τη χώρα του από τη ρωσική εισβολή ζητώντας από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να είναι ο «ηγέτης της ειρήνης» στον κόσμο.

Ο Ζελένσκι συνέχισε να πιέζει για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και ζήτησε περισσότερα αεροπλάνα και αμυντικά συστήματα για να ανταποκριθεί στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα και που έχει προκαλέσει μεγάλης κλίμακας καταστροφές στη χώρα του και έχει προκαλέσει ένα τεράσιο κύμα προσφύγων. Ζήτησε επίσης περισσότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει τον τρόμο που δεν είχε βιώσει η Ευρώπη μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και κρίνεται η μοίρα του έθνους, είπε ο Ζελένσκι στους αμερικανούς νομοθέτες μέσω διερμηνέα.

«Είναι πολύ να ζητάμε – μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία για να σωθούν οι άνθρωποι; Είναι πάρα πολύ;» Ο Ζελένσκι διερωτήθηκε στην ομιλία του από το Κίεβο, την πρωτεύουσα της χώρας του που δέχεται επίθεση καθημερινά, αλλά, όπως είπε, «δεν τα παρατάει».

Ο Ζελένσκι έκλεισε την ομιλία του με μια ευθεία έκκληση στα αγγλικά προς τον Μπάιντεν: «Εύχομαι να είστε ο ηγέτης του κόσμου. Το να είστε ηγέτης του κόσμου σημαίνει να είσαι ο ηγέτης της ειρήνης».

Μαζί με το ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν και πολλοί αμερικανοί νομοθέτες αντιστάθηκαν σε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων εν μέσω ανησυχιών ότι θα κλιμακώσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία που διαθέτει πυρηνικά. Ο Λευκός Οίκος μέχρι στιγμής επίσης δεν έχει υποστηρίξει μια πρόταση να βοηθήσει στη μεταφορά πολεμικών αεροσκαφών MiG ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία, αν και αυτή η ιδέα έχει κάποια υποστήριξη στο Κογκρέσο.

Ο Ζελένσκι επικαλέστηκε την αμερικανική ιστορία, ζητώντας από τους νομοθέτες να θυμηθούν τον ιαπωνικό βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ της Χαβάης το 1941, τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2001 και την ομιλία του ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ το 1963 «I have a dream» στην Ουάσιγκτον.

«Έχω ένα όνειρο. Αυτές οι λέξεις είναι γνωστές στον καθένα από εσάς σήμερα. Μπορώ να πω: Έχω μια ανάγκη. Να προστατεύσω τον ουρανό μας», είπε.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε την Τρίτη νόμο για έκτακτη βοήθεια ύψους 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για να την βοηθήσει να αποκτήσει περισσότερα όπλα και για ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Μπάιντεν αναμενόταν να ανακοινώσει 800 εκατομμύρια δολάρια βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία αργότερα την Τετάρτη, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Προηγουμένως ανακοίνωσε την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άλλης ενέργειας και ζήτησε την αναστολή του εμπορικού καθεστώτος της Ρωσίας που παρέχει στα εξαγόμενα προϊόντα της χαμηλότερους δασμούς στη διεθνή σκηνή.

Η ομιλία του Ζελένσκι στο Κογκρέσο ήρθε μια ημέρα αφότου έκανε έκκληση στο κοινοβούλιο του Καναδά για περισσότερες δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Έκανε παρόμοιες εκκλήσεις στο βρετανικό και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αυτόν τον μήνα.

Ο Ζελένσκι προσπάθησε τις τελευταίες εβδομάδες να υποστηρίξει τη χώρα του σε διάφορες ομιλίες σε ξένο ακροατήριο, συμπεριλαμβανομένου επίσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η υποστήριξη για την Ουκρανία είναι μια σπάνια περίπτωση κατά την οποία Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έχουν ευθυγραμμιστεί σε ένα έντονα διχασμένο Κογκρέσο των ΗΠΑ, με ορισμένους νομοθέτες και στα δύο κόμματα να προτρέπουν τον Μπάιντεν να προχωρήσει περαιτέρω στη βοήθεια της Ουκρανίας. Υπάρχει κάποια δικομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο για εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι μέλη του Κογκρέσου, συγκινημένοι από την ομιλία, δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να κάνουν περισσότερα για την Ουκρανία γρήγορα, καταστέλλοντας τη Ρωσία, παρέχοντας περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο και αυστηροποιώντας την παγκόσμια νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αλλά απέρριψαν και πάλι την ιδέα μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, λέγοντας ότι υπήρχε πολύ μεγάλος κίνδυνος ενός ευρύτερου πολέμου.

«Αυτή είναι μια φρικτή στιγμή στην παγκόσμια ιστορία και ελπίζω και προσεύχομαι να τελειώσει σύντομα», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ ΜακΓκόβερν.

Η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Λιζ Τσένι είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει πολλά και πρέπει να δράσουν πιο γρήγορα, σημειώνοντας ότι ο Μπάιντεν μπορεί να κάνει περισσότερα από μόνος του.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ηγηθούν. Η δική μας ελευθερία και ασφάλεια εξαρτάται από αυτό. Και δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία μεταξύ της υποστήριξής μας προς την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας», είπε η Τσένι σε δημοσιογράφους μετά την ομιλία.

Την Τρίτη, η Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που καταδικάζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως εγκληματία πολέμου.