fbpx

Ζέφη Δημαδάμα στην εφημερίδα tomanifesto: Με διακομματική συνεννόηση η λύση για τις γυναικοκτονίες

by pavlos

Με «προβολέα» που φώτισε την ενδοοικογενειακή βία παρομοίασε η Ζέφη Δημαδάμα την πανδημία και τόνισε ότι χρειάζεται αναπροσαρμογή τόσο η ανατροφή των παιδιών μέσα στις οικογένειες όσο και η εκπαίδευση στα σχολεία. Η αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και διδάσκουσα στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που πήρε το ΠΑΣΟΚ με τη διαδικτυακή πλατφόρμα για τον διάλογο με σύνθημα «Είμαστε μαζί σου».

 

Στη Βίκυ Πολύζου

Τι συμβαίνει, κυρία Δημαδάμα, στην ελληνική κοινωνία και διαπράττονται τόσα εγκλήματα με θύματα γυναίκες;
Τα στερεότυπα καλά κρατούν και διαιωνίζονται στην ελληνική κοινωνία. Και μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι και οι ίδιες οι γυναίκες σε πολλές περιπτώσεις αποδέχθηκαν και αποδέχονται ότι υπολείπονται σε θάρρος, δημιουργικότητα, αντίληψη ή εξυπνάδα των ανδρών. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει –και το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνίστησε στην υιοθέτηση πολιτικών για την ισότητα των φύλων και τις ίσες ευκαιρίες– χρειάζεται να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες. Η πανδημία ως προβολέας «φώτισε» την ενδοοικογενειακή βία και την ενίσχυσε, αυτό όμως σημαίνει ότι η βία ήταν ήδη εκεί, παρούσα, μέσα στο ίδιο το σπίτι των γυναικών.

Υπάρχουν στην Ελλάδα του 2022 άνδρες που θεωρούν κτήμα τους τις γυναίκες;
Οπως προανέφερα, η  ελληνική κοινωνία είναι πατριαρχική. Και οι άνδρες ακόμη και σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, θεωρούν τους εαυτούς τους ισχυρότερους ή αδυνατούν να διαχειριστούν τη διαφορετική άποψη μιας γυναίκας. Ολο και συχνότερα ακούμε τη φράση «ήθελε να χωρίσουμε», «έφυγε από το σπίτι και τη σκότωσα», επιβεβαιώνοντας την έλλειψη σεβασμού και την πεποίθηση ότι μόνο οι ίδιοι μπορούν να αποφασίζουν για το τι μέλλει γενέσθαι σε μια σχέση ή σε έναν γάμο. Δυστυχώς, η οικογένεια, ο τρόπος ανατροφής των αγοριών μας αλλά και των κοριτσιών μας πρέπει να αλλάξει, όπως και η εκπαιδευτική κοινότητα χρειάζεται αναπροσαρμογές και νέους προσανατολισμούς: σεβασμό στα δύο φύλα, στη διαφορετικότητα, ίσες ευκαιρίες για όλες και για όλους σε όλα τα επαγγέλματα και επιστημονικά πεδία.

Τι πρέπει να γίνει για να αποτρέψουμε νέες γυναικοκτονίες;

Να μη θυμόμαστε τις γυναικοκτονίες και τη βία κατά των γυναικών μόνο όταν έχουμε ένα ακόμη περιστατικό βίας ή δολοφονίας. Είμαι υπέρμαχος μιας διακομματικής συνεννόησης και οργάνωσης ενός εθνικού σχεδίου για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών άμεσα. Ολα τα κόμματα να συνδιαμορφώσουν ένα σχέδιο πολιτικών και δράσεων και να δεσμευθούν ότι θα το ακολουθήσουν για την επόμενη –τουλάχιστον– δεκαετία ανεξαρτήτως κυβέρνησης, υπουργού κ.λπ. Η βία έχει για τα καλά «διεισδύσει» στις ζωές των γυναικών και των κοριτσιών, η κακοποίηση, η παρενόχληση και οι γυναικοκτονίες έχουν γίνει καθημερινότητα και πρέπει να τελειώσουν.

Υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ;
Σε αυτήν την προσπάθεια και προς αυτήν την κατεύθυνση δούλευε και δουλεύει το ΠΑΣΟΚ. Ηδη με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά αναδείξαμε το θέμα της ραγδαίας αύξησης ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας με δική μας καμπάνια προκειμένου να ενημερωθούν οι γυναίκες για τον τρόπο αντίδρασης αλλά και για να ληφθούν επιπλέον μέτρα από την κυβέρνηση. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη εξασφάλισης διαφορετικών και νέων «καναλιών επικοινωνίας» για τις γυναίκες που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία (αξιοποίηση του Διαδικτύου, σόσιαλ μίντια κ.ά.).

Μόλις λίγες μέρες πριν, το ΠΑΣΟΚ πήρε και πάλι μια πρωτοβουλία, πρωτοστατώντας στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών ανοίγοντας τον διάλογο στην ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος Digitalsociety.gr. H καμπάνια διαβούλευσης με τίτλο «Είμαστε μαζί σου» επιδιώκει τη διαμόρφωση ολιστικών πολιτικών κατόπιν διαβούλευσης που δεν θα αντιμετωπίσει τόσο το θέμα της απονομής δικαιοσύνης όσο την ενίσχυση των απαραίτητων δομών για τη στήριξη, την απομάκρυνση της γυναίκας από το κακοποιητικό περιβάλλον, τη στήριξη με εργασία κ.λπ. Μια ακόμη θαρραλέα πρωτοβουλία μας.

Δημιουργεί ανασφάλεια η αποκάλυψη ότι επιχείρησαν να παγιδέψουν το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη;
Η απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Ανδρουλάκη δημιουργεί πολλά ερωτήματα, κυρία Πολύζου: για τη δημοκρατία μας, το κράτος δικαίου και μας θυμίζει μαύρες εποχές που θέλουμε να σβήσουμε από τη μνήμη μας ως δημοκράτες πολίτες. Για αυτόν τον λόγο και θα επιμείνουμε αξιοποιώντας όλα τα θεσμικά μέσα, ώστε να λάβουμε απαντήσεις για τη λειτουργία της ΕΥΠ και την αγορά λογισμικού παρακολούθησης, αλλά και ενημέρωση σχετικά με το ποιοι στην Ελλάδα έχουν ανάλογο λογισμικό ώστε να εκβιάζουν δημοσιογράφους και πολιτικούς. Θα δώσουμε αγώνα να πάρουμε κι εμείς και ο ελληνικός λαός ξεκάθαρες απαντήσεις.

Σας καλύπτουν οι αντιδράσεις και τα λόγια του πρωθυπουργού, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση και ότι δεν θα επέτρεπε να συμβεί και ας ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου;
Με τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε άμοιρος ευθυνών ενώ είναι πρωθυπουργός της χώρας και η ΕΥΠ είναι εξ ολοκλήρου στη δική του εποπτεία από το 2019. Υιοθέτησε το αφήγημα ενός «νόμιμου λάθους» για να δικαιολογήσει μια αξιόποινη πράξη και την ευθεία παραβίαση της συνταγματικής πρόνοιας για το βουλευτικό απόρρητο. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει ώστε η Δικαιοσύνη, η ελληνική Βουλή και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να φέρουν στο φως όλη την αλήθεια. Ευθέως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης ζητεί να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησής του από την ΕΥΠ. Η χώρα δεν μπορεί να διασύρεται διεθνώς από καθεστωτικές τακτικές και βαριές σκιές.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε μόνο να κερδίσει χρόνο. Ομως ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα για αυτόν και την κυβέρνησή σου.

Είναι έτοιμο το ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές και για να πορευθεί αυτόνομα την επόμενη μέρα ή θα πάει σε μετεκλογικές συνεργασίες;
Το ΠΑΣΟΚ χαράσσει την αυτόνομη πορεία του με σοσιαλδημοκρατικά και σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είμαι πεπεισμένη ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί της επόμενης ημέρας των εκλογών θα έχουν εκπλήξεις και ανατροπές. Είμαι αισιόδοξη για την πορεία μας, οι πολίτες έρχονται κοντά μας και αναζητούν λύσεις για τα πολλαπλά προβλήματά τους, όπως η ακρίβεια, η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, η διαρκής φτωχοποίησή τους, η ανεργία, ο εργασιακός μεσαίωνας και η μεγάλη διεύρυνση των ανισοτήτων. Το ΠΑΣΟΚ οικοδομεί ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα