“Η σημερινή πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πραγματικά οξύμωρη, ιδίως αν σκεφτεί κανείς τα όσα έχει επιτύχει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και ο Υπουργός Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας, μέσα μόλις σε δεκαπέντε μήνες και ιδίως αν τα συγκρίνουμε και με τα έργα της πενταετούς διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”.

Αυτό τόνισε ο Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, στην Ολομέλεια της Βουλής. Ολόκληρη η τοποθέτησή του έχει ως εξής: “Η πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται σε μια άκαιρη πολιτικά συγκυρία, που η χώρα αντιμετωπίζει τρεις απανωτές κρίσεις: την υγειονομική, την εθνική και την οικονομική. Την ώρα που παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με τους εταίρους μας, να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ακριβώς αυτή τη στιγμή επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ να προβάλει ενστάσεις δίνοντας τάχα μαθήματα κοινωνικής τραπεζικής πολιτικής και ευαισθησίας. Ποιοι δηλαδή; Αυτοί που αποδείχτηκαν ανίκανοι να χειριστούν την κρίση, όταν ήταν στην κυβέρνηση. Αυτοί που ως πειραματιζόμενοι μάγοι έπαιξαν τη χώρα στα ζάρια, φόρτωσαν αυτή τη γενιά αλλά και τις επόμενες γενιές με τεράστια και αχρείαστα χρέη και έστειλαν για αναζήτηση δουλειάς στην αλλοδαπή ό,τι το καλύτερο έχει αυτή η χώρα.

Αν δείχνει, όμως, κάτι αυτή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Υπουργού Οικονομικών είναι ότι υπάρχει κρίση ταυτότητας στον ΣΥΡΙΖΑ και έλλειψη ουσιαστικών πολιτικών προτάσεων.

Για να είμαστε σαφείς, η Νέα Δημοκρατία δεν χαρίζει σε κανέναν το προνόμιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Αντίθετα, αυτή η Κυβέρνηση έχει κάνει πλήθος μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στις επενδύσεις, στα εργασιακά, στην ψηφιοποίηση του κράτους, που αποσκοπούν ακριβώς στην ανακούφιση των πιο ευάλωτων εισοδηματικά στρωμάτων και αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν την αποδοχή της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Σε σχέση με τον Πτωχευτικό Κώδικα, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, παραβλέπετε για λόγους μάλλον μιας στείρας αντιπολίτευσης τον καινοτόμο χαρακτήρα ενός νομοσχεδίου που εσείς ως κυβέρνηση δεσμευθήκατε να φέρετε στη Βουλή. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει στόχο να απεγκλωβίσει τους οφειλέτες από προηγούμενους αντίστοιχους νόμους που είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από την οικονομική ζωή της χώρας.

Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους και δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών για φυσικά και νομικά πρόσωπα, ιδιώτες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις. Παρέχει πραγματικά τη δεύτερη ευκαιρία σε περίπτωση πτώχευσης, ώστε τα χρέη των νομικών και φυσικών προσώπων να μην τους ακολουθούν επ’ αόριστον. Ακόμα, δίνει ρεαλιστική λύση και στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας.

Η πρόταση δυσπιστίας κατευθύνεται ενάντια σε έναν Υπουργό που υλοποιεί μια πολιτική σε έναν τομέα που έχει ανάγκη ριζικής εξυγίανσης, ώστε να μπορέσει έπειτα από πολύ καιρό να αποκολληθεί η ελληνική οικονομία από το τέλμα.

Τρέξαμε πολιτικές για την ανάκαμψη της χώρας σε χρόνο ρεκόρ

Θα ήθελα πολύ σύντομα να αναφερθώ σε τέσσερις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει το Υπουργείο Οικονομικών και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Πρώτον, τι κάναμε για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα «κόκκινα» δάνεια; Όταν η Κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019 πήρε την ισχυρή λαϊκή εντολή, ένα από τα οξύτερα προβλήματα που είχε μπροστά της ήταν ο τεράστιος όγκος των «κόκκινων» δανείων που αντιστοιχούσαν στον μεγαλύτερο δείκτη που έχει δει ποτέ κανείς στην Ευρωζώνη. Περί το 50% των υπαρχόντων δανείων ήταν «κόκκινα». Αυτά ήταν μια σφιχτή θηλιά στην οικονομία και αντανακλούσαν τις σωρευμένες αστοχίες της προηγούμενης πενταετίας του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, τον οποίο είχε γονατίσει η οικονομική κρίση και τα έργα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να παρακολουθεί παθητικά τα «κόκκινα» δάνεια να αυξάνονται, χωρίς ουσιαστική παρέμβαση, χωρίς σχέδιο, χωρίς προοπτική εξόδου από τον φαύλο κύκλο

Γι’ αυτό, κορυφαία πολιτική επιλογή της Κυβέρνησής μας ήταν η υλοποίηση άμεσα του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ. Μέσα σε χρόνους ρεκόρ, που σπάνια γνώρισε μεταρρύθμιση σε αυτή τη χώρα, σχεδιάσαμε, διαπραγματευτήκαμε, νομοθετήσαμε και εφαρμόσαμε τον ΗΡΑΚΛΗ. Και αυτά μέσα από τεράστιες αντιξοότητες και αντιδράσεις αρχικά, γιατί ξεκουνούσαμε συμφέροντα τα οποία βόλευε αυτή η τοξική άπνοια και η απραξία. Και όλα αυτά πάνω στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου.

Έχουμε τώρα να εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση με τεράστια επιτυχία μια λύση συστημικής εμβέλειας που μειώνει σε πρώτη φάση κατά 40% ή κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ τον όγκο των «κόκκινων» δανείων και αυτό σε διάστημα κατ’ ουσία πολύ μικρό. Είναι ένα σχέδιο που εγκρίθηκε και υποστηρίχθηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Σήμερα η μια τράπεζα δίνει τη σκυτάλη στην επόμενη και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εναρμονίζονται τελικά ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος. Μέσα σε δεκαπέντε μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ και με βάση τις ανακοινώσεις της έπεται και η τέταρτη.

Το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ είναι μια λύση η οποία δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο ούτε στο ελάχιστο. Αντίθετα, αντλεί τη χρηματοδότηση από τους επενδυτές. Και επιτρέψτε μου να πω εδώ ότι αυτό αποτελεί μία κρίσιμης σημασίας πολιτική παρατήρηση. Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία της πολιτικής της Κυβέρνησης με γρήγορη απόδοση και χωρίς το παραμικρό κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Είναι μια λύση που στηρίζεται επιπλέον στην εμπιστοσύνη των αγορών, δηλαδή στην εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν διεθνώς στην πολιτική και την οικονομική διαχείριση της παρούσας Κυβέρνησης.

Με τη μείωση των «κόκκινων» δανείων οι τράπεζες θα απαλλαγούν από το χειρότερο βάρος και θα εστιαστούν στη μόνη δουλειά που πρέπει να κάνουν σωστά, δηλαδή στην παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στους μικρομεσαίους και στα νοικοκυριά.

Τελικά, ποιος είναι πιο κοινωνικά ευαίσθητος; Αυτός που βλέπει τα «κόκκινα» δάνεια να εκτινάσσονται, γονατίζοντας τον πολίτη από την έλλειψη στοιχειώδους πρόσβασης στη ρευστότητα και στο τραπεζικό σύστημα ή εκείνος που τα μειώνει χωρίς να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και ανοίγει νέες προοπτικές για χρηματοδοτήσεις και ανάπτυξη;

Οι μεταρρυθμίσεις δεν σταματούν εδώ

Περνάω στις μικροχρηματοδοτήσεις που ψηφίσαμε τρία κόμματα εδώ, στο νομοθέτημα που έφερε η ελληνική Κυβέρνηση για το πλαίσιο των μικροχρηματοδοτήσεων που είναι ένα καινοτόμο εργαλείο παροχής ρευστότητας σε όλους αυτούς που είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, φοιτητές, μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες, Startups. Οι πιστώσεις θα φτάνουν έως 25.000 ευρώ, χωρίς οι δανειολήπτες να υποχρεούνται σε παροχή εμπράγματης εξασφάλισης.

Ψηφίσαμε και τον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, με τον οποίο ενισχύουμε τη διαφάνεια και αποσκοπούμε στην προστασία των μικροεπενδυτών. Αποκαθιστούμε την αξιοπιστία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ώστε να προσελκύει επενδυτές. Ενθαρρύνουμε τις εισηγμένες εταιρείες να διαμορφώνουν μια εταιρική κουλτούρα. Θωρακίζουμε θεσμικά την κεφαλαιαγορά. Αυστηροποιούμε τις κυρώσεις τόσο για τις εισηγμένες εταιρείες όσο και για τους ορκωτούς ελεγκτές. Βάζουμε βάσεις για την ανάταξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου.

Περάσαμε, ψηφίσαμε και το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος» χρήματος, ένα νομοσχέδιο που ενισχύει τη διαφάνεια, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα και να αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα του «ξεπλύματος».

Βρισκόμαστε σε μια κρίση την οποία το Υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει με συνεχείς μεταρρυθμίσεις τα ζητήματα που αγγίζουν τους πολίτες και διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα. Σε αυτό τον τομέα έχουν γίνει φορολογικές ρυθμίσεις, αλλά και στον τομέα των οικονομικών συναλλαγών κάναμε ρυθμίσεις για τη μη καταχώρηση στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ των επιταγών σε καθυστέρηση, δίνοντας έτσι μια ανάσα στους επιχειρηματίες που επλήγησαν άμεσα από το lockdown και τους επιβληθέντες περιορισμούς.

Στην ίδια συγκυρία στο Υπουργείο Οικονομικών επιταχύνουμε τις αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, προβλέποντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα προκαταβολής μέρους της αποζημίωσης, πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών.

Έχουμε και το Ταμείο Ανάκαμψης που πιστεύουμε ότι παρέχει μια μοναδική ευκαιρία ουσιαστικού μετασχηματισμού του παραγωγικού ιστού της χώρας, αλλά και του τραπεζικού συστήματος, τεράστιου και αναγκαίου εγχειρήματος για να μπορέσουμε να είμαστε στους κερδισμένους της επόμενης μέρας, σε αυτούς που θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν ισότιμα στη νέα οικονομία που διαγράφει η ψηφιακή μετάβαση και η «πράσινη» ανάπτυξη.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω ότι το Υπουργείο Οικονομικών και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ένα φιλόδοξο και συνεκτικό σχέδιο -που προσαρμόζουμε διαρκώς, ανάλογα με τις ραγδαίες εξελίξεις- και έχει ως σκοπό να καταστήσει την Ελλάδα μια ισχυρή οικονομική περιφερειακή δύναμη με πρωταγωνιστικό ρόλο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σας καλώ επομένως να καταψηφίσετε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα”.