Ζάεφ: Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων

15

«Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων» τονίζει ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ibna στον απόηχο της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  

«Η Ελλάδα πρέπει πραγματικά να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων, γιατί η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα-μέλος της ΕΕ, η παλαιότερη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έχει αυτή την ευκαιρία και κανονικά θα αναπτύξει τις δικές του πολιτικές. Αλλά το αίσθημα από εμένα, ως πρωθυπουργού της Β. Μακεδονίας, και από άλλους πρωθυπουργούς και ηγέτες της περιοχής, είναι ότι αναμένουμε ηγεσία από την Ελλάδα, καθώς η ατζέντα της Θεσσαλονίκης από το 2003 μας έδωσε αυτή την ενθάρρυνση και για μια ευρωπαϊκή πορεία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ.

«Είμαι πάντα χαρούμενος όταν συναντώ εκπροσώπους μιας φιλικής χώρας και η Ελλάδα είναι μία φιλική χώρα για εμάς. Έπειτα από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών η μόνη μας πρόθεση είναι να οικοδομήσουμε τη φιλία και να δουλέψουμε για την ευημερία και των δύο χωρών» σχολίασε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ανέφερε ότι «συζητήσαμε για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές. Έχουμε υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσουμε, κάποιες εκ των οποίων έχουν εκπληρωθεί νωρίτερα απ’ ότι υποχρεούμασταν, προκειμένου να προετοιμάσουμε τους πολίτες μας και να δείξουμε στους πολίτες της Ελλάδας την ειλικρινή μας φιλία».

Ερωτηθείς σχετικά με το ευρωπαϊκό μονοπάτι της ΠΓΔΜ και αν έχει την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι «ναι. Κι αυτό δεν είναι μόνο μέρος κάποιας υποχρέωσης, αλλά είναι και η πρόθεση μιας φίλης χώρας να υποστηρίξει τον βόρειο γείτονα, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr