«Δεν θα σταματήσουμε να εξαντλούμε τα περιθώρια στήριξης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με ποιοτικά χαρακτηριστικά, με όρους βιωσιμότητας, το οποίο να αφορά όλη την Ελλάδα και μάλιστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», ανέφερε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής το περιεχόμενο της τροπολογίας «Τουρισμός για Όλους».

«Το υπουργείο Τουρισμού, τα τελευταία δύο χρόνια, κατέθεσε τη δική του προσπάθεια στη στήριξη του εγχώριου τουρισμού, με το πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους”. Εντοπίσαμε την πρώτη χρονιά τα προβλήματα, διευκολύναμε τη χρήση, το κάναμε πιο ευέλικτο.

Παρέμεινε όμως γραφειοκρατικό, σε σχέση με αυτό που φέρνουμε σήμερα. Είμαστε όμως ιδιαίτερα περήφανες και περήφανοι που πάνω από 200.000 άτομα αξιοποίησαν τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους”, σε όλη την Ελλάδα», είπε η Σοφία Ζαχαράκη και πρόσθεσε: «Πετύχαμε την απαραίτητη γεωγραφική διάχυση και σε χρονική διάρκεια που έχουν ανάγκη όλα τα μέρη και όχι μόνο οι “φωτισμένοι” τουριστικοί προορισμοί, αλλά κάθε σημείο της Ελλάδος που ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, χρειάζεται να ενισχυθεί με το τουριστικό προϊόν».

«Σήμερα είμαστε εδώ κάνοντας επέκταση του προγράμματος με ένα νέο πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”», είπε η υφυπουργός Τουρισμού, που εξήγησε ότι με την τροπολογία, προβλέπεται η δυνατότητα εκπόνησης από το υπουργείο Τουρισμού, έως 31.12.2025, ετήσιων προγραμμάτων για την ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού, με τίτλο «Τουρισμός για Όλους», τα οποία χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

«Επεκτείνουμε το πρόγραμμα και μπορούμε να κάνουμε χρήση του “Τουρισμός για όλους”, για τα επόμενα τρία χρόνια. Το πρόγραμμα είναι πολύ πιο ευέλικτο, με τη freedom pass μορφή, που οι πολίτες ξέρουν και έχει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό. Πληρώνεται άμεσα ο επιχειρηματίας.

Δεν θέλουμε να καθυστερούμε τις πληρωμές στους δικαιούχους, δεν θέλουμε να καθυστερούμε τις πληρωμές στους παρόχους που μας στήριξαν τα τελευταία δύο χρόνια. Σε όλους λοιπόν τους πολίτες, με ατομικό εισόδημα 16.000 ευρώ, με οικογενειακό εισόδημα 28.000 ευρώ, συν 1.500 ευρώ ανά παιδί», είπε η Σοφία Ζαχαράκη και πρόσθεσε: «Τα υπουργεία λοιπόν είναι εδώ, όπως και το υπουργείο Εργασίας, με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, όπως και ο κ. Τριαντόπουλος φέρνει ειδικό pass για τη Β. Εύβοια και τη Σάμο, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα».

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στην επέκταση του προγράμματος μετεκπαίδευσης για τους ανέργους και εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό. «Το πρόγραμμα έληγε το 2022. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μας που καταφέραμε να επεκτείνουμε αυτό το πρόγραμμα μέχρι το 2025».

«Πέντε βασικές ειδικότητες αλλά και μια νέα, στον τομέα της λουτροθεραπείας, θα δοθούν σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και θέλουμε να γίνει και αυτό ένα επιπρόσθετο πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων των ανθρώπων που στήριξαν τον τουρισμό. Αυτό θα προστεθεί σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα.

Ήδη σχεδιάζουμε πρόγραμμα 46 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη αναβάθμιση δεξιοτήτων σε ανέργους και εποχικά εργαζόμενους, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα τρέξει από το 2023 θα αφορά 20.000 άτομα, σε ομάδες των 5.000 ατόμων ανά 4 περιόδους μετεκπαίδευσης», είπε η υφυπουργός Τουρισμού.

Η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με σφράγιση, λόγω καθυστερήσεων στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με την τροπολογία, προκειμένου να αποτραπεί η σφράγιση τους, τίθεται προθεσμία δύο ετών στα υφιστάμενα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα για την προσκόμιση ΑΕΠΟ στην αρμόδια υπηρεσία για τη χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας.

Επίσης, τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα που είναι αδειοδοτημένα διατηρούν το ειδικό σήμα λειτουργίας, ακόμη και αν από το σύνολο των δικαιολογητικών που προβλέπονται, από τη χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας, και έχουν κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία, ελλείπει η ΑΕΠΟ, υπό την προϋπόθεση ότι έχει κατατεθεί το σχετικό αίτημα για την έκδοσή της από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή ή ότι αυτό θα κατατεθεί εντός 4 μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος».

Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα που διέθεταν ειδικό σήμα λειτουργίας, το οποίο έχει ανακληθεί λόγω έλλειψης ΑΕΠΟ, επαναχορηγείται το ειδικό σήμα λειτουργίας που ανακλήθηκε, πάλι υπό την προϋπόθεση σχετικού αιτήματος στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή, εντός 4 μηνών, από την έναρξη ισχύος του παρόντος.