Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι στη  συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συζητήθηκαν μια σειρά από νομοσχέδια, «τα οποία αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό της έργο για να κάνει καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων».

Ειδικότερα ο κ. Πέτσας ανέφερε τα εξής:

1. Παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών Υπουργείου Οικονομικών, από τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Το πρώτο μέρος αφορά σε φορολογικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα, η εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος αλλοδαπής προέλευσης για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, η ελκυστική φορολόγηση για τη δωρεάν παροχή μετοχών από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους, η απαλλαγή από φόρο, κράτηση ή ασφαλιστική εισφορά των υποτροφιών του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), καθώς και σε θέματα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της ΕΛΣΤΑΤ.

Το δεύτερο μέρος αφορά στην ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία, οδηγιών της Ε.Ε. φορολογικού και τελωνειακού περιεχομένου, που αφορούν μεταξύ άλλων τους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας σχετικά με δηλωτέες διασυνοριακές ρυθμίσεις.

2. Παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών υπουργείου Υγείας από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια.

α) Κύρωση των από 23.6.2020 Επιμέρους Συμβάσεων Δωρεάς μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 400 εκατ. ευρώ περίπου, για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η δωρεά δεν καταλαμβάνει μόνο τη λειτουργία εκατόν πενήντα πέντε (155) κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και δέκα εννέα (19) κλινών μονάδων αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) σε δεκαπέντε (15) δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τη χρηματοδότηση πενταετούς εκπαιδευτικού προγράμματος στελεχών Εντατικής Θεραπείας (ιατρών-νοσηλευτών).

β) Ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.

Συστήνεται η Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.», (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.). με σκοπό να αξιολογεί τις Μονάδες Υγείας και να εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση των ασθενών, να αναπτύσσει διαδικασίες και πρότυπα ποιότητας, δείκτες αξιολόγησης, πρότυπα προγράμματα ιατρικής φροντίδας, και να διαμορφώνει προγράμματα εκπαίδευσης και συμμόρφωσης προς τα πρότυπα.

Ως κριτήρια αξιολόγησης ορίζονται η ασφάλεια των ασθενών, η αποτελεσματικότητα, η ανταποκρισιμότητα- ασθενοκεντρική προσέγγιση, η προσβασιμότητα, η χρηστή Διοίκηση και η διαχείριση πόρων για την ποιότητα, αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα του οργανισμού. Προβλέπεται, επίσης, συνεργασία με το Ίδρυμα Νιάρχος για την υλοποίηση δωρεάς διασφάλισης της ποιότητας και ελέγχου των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Το Έργο ποιότητας και ελέγχου των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων θα υλοποιηθεί με αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος.

Προβλέπεται η στελέχωση του ΟΔΙΠΥ, από ειδικευμένο επιστημονικό, και λοιπό προσωπικό με σύμβαση ορισμένου ή και αορίστου χρόνου, ιδιωτικού δικαίου, με δυνατότητα πλήρους ή και μερικής απασχόλησης. Προβλέπεται περαιτέρω η πλήρωση θέσεων με απόσπαση ή μετάταξη προσωπικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

3. Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Οι βασικοί στόχοι της Οδηγίας είναι η πρόληψη και η μείωση του αντίκτυπου ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, καθώς και η προώθηση της μετάβασης σε μία κυκλική οικονομία με καινοτόμα και βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, προϊόντα και υλικά. Η οδηγία αφορά τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, τα όποια τείνουν να συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες στις ακτές, στις κοίτες ποταμών-λιμνών αλλά και στο υδάτινο περιβάλλον..

Θεσπίζονται κίνητρα για τους παραγωγούς πλαστικών προϊόντων προς την κατεύθυνση της αύξησης της ανακύκλωσης. Εκπονείται Ειδικό Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή της Οδηγίας για κίνητρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επηρεάζονται αρνητικά από την εφαρμογή της Οδηγίας, με σκοπό τη μεταστροφή της παραγωγικής διαδικασίας τους από πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης σε πολλαπλών χρήσεων.

Με δεδομένο ότι το 50% των απορριμμάτων στη θάλασσα είναι πλαστικά μιας χρήσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι απολύτως θετική στην προσπάθειά της Ελλάδας να προστατεύσει το περιβάλλον και τις θάλασσές της».

4. Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διαδικασία πολιτογράφησης και την οργανωτική αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας, από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.

Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι, αφενός, ο ανασχεδιασμός της διαδικασίας πολιτογράφησης Αλλογενών Αλλοδαπών για την αντικειμενική, διαφανή και γρηγορότερη απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας σε όσους πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, καθώς και για την εξάλειψη των πηγών διαφθοράς και πελατειακών πολιτικών. Και αφετέρου, η οργανωτική αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας, για την επιτάχυνση της διαδικασίας και τη μείωση του διοικητικού κόστους, καθώς και για την αύξηση του βαθμού εποπτείας των οργανικών μονάδων.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που βρίσκονται στο πνεύμα των προτάσεων του πορίσματος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που υποβλήθηκε σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΕΑΔ και της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας. Εντάσσονται στην ενιαία στρατηγική του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του νομικού και λειτουργικού πλαισίου της Ιθαγένειας. Ταυτόχρονα, προωθείται η απλοποίηση και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών της Ιθαγένειας με την επικείμενη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας με τη Γενικής Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

5. Παρουσίαση νομοσχεδίου για τη δημιουργία Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κώστα Καραμανλή.

Το παρόν σχέδιο νόμου έρχεται να καλύψει ένα κενό στην Πολιτική Αεροπορία, που δημιουργήθηκε από την κωλυσιεργία της προηγούμενης κυβέρνησης. Το κενό αφορά στην υποχρέωση της χώρας μας να δημιουργήσει μια Ανεξάρτητη Αρχή στον χώρο της Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την άσκηση των ρυθμιστικών, κανονιστικών, εποπτικών αρμοδιοτήτων στον τομέα των αερομεταφορών, της αεροναυτιλίας και των τελών των αερολιμένων. Προβλέπεται ριζική ανασύσταση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών Αρχών.

Ενώ η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προβλέψει τη συγκρότηση μιας Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας με 488 άτομα προσωπικό, αντίθετα στο παρόν Σχέδιο Νόμου μειώνεται ο αριθμός των οργανικών θέσεων σε 172 και αναδιαρθρώνεται πλήρως το οργανόγραμμα της Αρχής, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ε.Ε. Συνοπτικά, η νέα Αρχή:

– Θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή, εποπτευόμενη από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

– Θα έχει δική της νομική προσωπικότητα και θα απολαμβάνει λειτουργικής ανεξαρτησίας, καθώς και διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας.

– Η Διοίκησή της θα συγκροτείται από τον Διοικητή και το Εκτελεστικό της Συμβούλιο.

– Τα έσοδά της θα προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα τέλη αεροδρομίων.

6. Παρουσίαση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο “Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Ελληνική Παρα-ολυμπιακή Επιτροπή και άλλες διατάξεις”, από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Ελευθέριο Αυγενάκη.

Με το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στις αρχαιρεσίες αθλητικών φορέων, ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τον αθλητισμό των ΑμεΑ, που αφορούν την δικαιότερη και σύμφωνη με τις αρχές του αθλητισμού εκπροσώπηση στη διοίκηση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής των επιμέρους φορέων της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ.), της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι (Ο.Σ.Ε.Κ.Κ.) και των Παραολυμπιονικών.

Επιπλέον, αναγνωρίζεται ο καθοριστικός ρόλος των αθλητών συνοδών ΑμεΑ, οι οποίοι συμμετέχουν σε αγώνες αθλητών με αναπηρίες. Επιπλέον: Δημιουργείται Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, σε εφαρμογή της Σύμβασης Μακόλιν. Εισάγονται τροποποιήσεις στο καταστατικό της ΕΟΕ, σύμφωνα με τα αιτήματα της ίδιας, μετά την πρώτη περίοδο λειτουργίας της ως ΝΠΙΔ.

7. Παρουσίαση Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη

Ο βασικός στόχος του ΕΣΔΑ είναι η ανάπτυξη και ο καθορισμός της στρατηγικής, των πολιτικών και των μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας. Δίνεται έμφαση στην μείωση της παραγωγής αποβλήτων και στον περιορισμό της χρήσης των φυσικών πόρων, με τελικό σκοπό τη μετάβαση σε μια κυκλική και αειφόρο οικονομία. Συνδυάζεται με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) στο πλαίσιο της μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050.Ο νέος εθνικός σχεδιασμός, θέτει ως στόχο τη μείωση της υγειονομικής ταφής των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, σε ποσοστό μικρότερο του 10% έως το 2030, φέρνοντας τον συγκεκριμένο στόχο πέντε χρόνια νωρίτερα από τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.

Η επίτευξη του στόχου θα πραγματοποιηθεί με σειρά μέτρων πρόληψης στη δημιουργία αποβλήτων, την ενίσχυση των ποσοστών ανακύκλωσης, την εισαγωγή νέων και την ενίσχυση υφιστάμενων διακριτών ρευμάτων αποβλήτων, την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, την προώθηση της αγοράς δευτερογενών υλικών, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, τη γρήγορη ανάπτυξη δικτύων συλλογής βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων κ.ά.

8. Υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Ειδικότερα, στο Πρόγραμμα υπάγονται τα παρακάτω έξι έργα που θα συμβάλουν στην περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής:

* Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου- κόμβος Βογιάνου).

* Αναβάθμιση ανατολικής εισόδου Δράμας με κατασκευή ανισόπεδης διάβασης στη θέση της σιδηροδρομικής γραμμής.

* Παράκαμψη πόλεως Καρδίτσας: Κατασκευή τμήματος από έξοδο προς Αγιοπηγή έως έξοδο προς Μητρόπολη.

* Κατασκευή οδικού άξονα της Επ. Ο. Λάρισας – Καρδίτσας από Ι/Κ Μεσοράχης έως Ι/Κ Ελευθερών.

* Βελτίωση χάραξης και διαπλάτυνσης της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θηβών στο τμήμα Μάνδρας -Οινόης από χ.θ. 0+000,00 έως χ.θ. 17+727,09 και ειδικότερα για το υποτμήμα από χ.θ. 5+500,00 και για μήκος 3,5 χλμ. και από χ.θ. 9+854,05 έως χ.θ. 17+727,09 στην περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής.

* Οδικός άξονας παράκαμψης Ψαχνών.

9. Επιλογή προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Προέδρου του Αρείου Πάγου και πέντε (5) Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε:

– Ως πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, την αρχαιότερη αντιπρόεδρο του ΣτΕ Αϊρίν-Έβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σάρπ.

– Ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την αρχαιότερη αντιπρόεδρο του ΑΠ Αγγελική Αλειφεροπούλου.

– Ως αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου, τους αρεοπαγίτες Αρτεμισία Παναγιώτου, Γεώργιο Χοϊμέ, Μαρία Νικολακέα, Γεώργιο Αποστολάκη και την Μαρία Γεωργίου.

10. Υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

* Αναθεώρηση των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης και προγραμματικές κατευθύνσεις κυβερνητικού έργου 2020-2021, κατόπιν εισήγησης του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστου-Γεώργιου Σκέρτσου.

* Προεπιλογή έξι (6) δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση μιας θέσης Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα.

* Επιλογή Προέδρου και μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου.