Aντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία σε βάρος του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη, οι δύο άντρες που προφυλακίστηκαν.

Στις 24 Μαΐου ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για την απολογία τους στον ανακριτή Χαλκίδας. Οι κατηγορούμενοι δεν είχαν τότε αρχικά εμφανιστεί στα δικαστήρια, ενώ οι δικηγόροι τους είχαν υποστηρίξει ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή στην υπόθεση.

Το χρονικό
Ο Σήφης Βαλυράκης είχε φύγει με το φουσκωτό του σκάφος από την Ερέτρια κατευθυνόμενος στο νησί των Ονείρων, για ψαροντούφεκο, στις 24 ιανουαρίου 2021. Αρκετές ώρες αργότερα εντοπίστηκε νεκρός. Τότε μάρτυρες είχαν υποστηρίξει ότι τον είδαν να διαπληκτίζεται με ψαράδες σε παραπλέον σκάφος.

«Από το Καστέλλι κανείς δεν μπορεί να δει στην Αγία Τριάδα τι γίνεται» υποστηρίζει θείος των κατηγορουμένων.

Με αίτημα των ίδιων των κατηγορούμενων δόθηκαν για έρευνα και ανάλυση τόσο τα όργανα και τα μηχανήματα από το καΐκι τους, όσο και τα κινητά τους τηλέφωνα, χωρίς όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος τους να προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία. Ο ίδιος μάλιστα ισχυρίζεται ότι θα προσκομίσει αποδείξεις για την εμπλοκή άλλου σκάφους.

«Τα στοιχεία μέσα στην εβδομάδα θα είναι έτοιμα, θα δοθούν στον ανακριτή, έχουμε καταλήξει σε συμπεράσματα, ποιο είναι αυτό το σκάφος, ανήκει σε άλλον, και μάρτυρες που έχουν δώσει στον ανακριτή συμπληρωματικές καταθέσεις, πέραν τις καταθέσεις που είχαν δώσει στο λιμεναρχείο, επιβεβαιώνουν αυτή την υποψία που έχουμε» αναφέρει ο κ. Δημήτρης Καρβέλης και συνεχίζει:

«Είναι θέμα του ανακριτή να μας βοηθήσει. Να αποδείξουμε ότι το σκάφος αυτό που πλησίασε το σκάφος του Σήφη Βαλυράκη δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας σκάφος» λέει για να καταλήξει: «Σας βεβαιώνω ότι υπάρχουν δύο μάρτυρες που βεβαιώνουν την ύπαρξη αυτού του σκάφους».

Η οικογένεια του γνωστού για την αντιστασιακή του δράση πολιτικού, έχει πάρει στα χέρια της την δικογραφία και παρακολουθεί τις εξελίξεις με μόνη επιθυμία να καταδικαστούν οι ένοχοι.

Τα 5 σημαντικά στοιχεία της δικογραφίας
Οι δύο δικηγόροι της οικογένειας, Μανώλης Φωτάκης και Κώστας Παπαδάκης, σε ανακοίνωσή τους την περασμένη εβδομάδα, αναδείκνυαν ακόμα πέντε σημαντικά στοιχεία της δικογραφίας, μετά τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων, ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι δεν βρίσκονταν στον τόπο του εγκλήματος.

Αναλυτικά:

1) Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις και καταθέσεις και οι φωτογραφίες του θύματος αποκλείουν την εκδοχή του ατυχήματος και περιορίζουν σημαντικά την περίπτωση να έχουν προέλθει τα τραύματα του θανόντος από την προπέλα του σκάφους του, ενώ αποκλείουν και τα μεταθανάτια τραύματα.

2) Η εμπλοκή άλλους σκάφους ως τόπου προέλευσης της εγκληματικής ενέργειας πιστοποιείται από φωτογραφίες, ανάλυση ψηφιακών δεδομένων και μαρτυρικές καταθέσεις.

3) Η περιγραφή του σκάφους των δραστών και της συμπεριφοράς τους απέναντι στον θανόντα, επαναλαμβάνεται στον ανακριτή από τους αυτόπτες μάρτυρες. Σε αυτούς προστίθενται και άλλοι που καταθέτουν ότι το σκάφος των δραστών απουσίαζε την ώρα του συμβάντος από το λιμάνι, ενώ προκύπτει ότι αυτοκίνητό τους βρισκόταν εκεί και όχι στο σπίτι τους.

4) Ο βασικός αυτόπτης μάρτυρας έχει καταθέσει δύο μηνύσεις, μία κατά των δραστών για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση και μια κατά παντός υπευθύνου για τραμπουκισμούς και απειλές που δέχθηκε για να αλλάξει την κατάθεσή του. Ενώ πιέσεις καταγγέλλει και ο άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

5) Ενώ η εξέλιξη της ανάκρισης αναδεικνύει σωρεία στοιχείων που έρχονται στο φως, ελέγχεται ποινικά η συμπεριφορά των προανακριτικών λιμενικών υπαλλήλων, καθώς και του εισαγγελέα που είχε την εποπτεία της προανάκρισης και εξέδωσε στη συνέχεια την ήδη ανατραπείσα απαλλακτική διάταξη. Ενώ παραμένει αναπάντητο από οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα γιατί ο εισαγγελέας αυτός, παρά την προαγωγή και μετάθεσή του, εξακολουθεί να παραμένει έναν χρόνο ακόμα προϊστάμενος στην εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας, έχοντας «επιλεγεί» σε συμμετοχή του σε δίκη μακράς διαρκείας που άρχισε πριν από ένα χρόνο, ταυτόχρονα με την προαγωγή του, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι λυπηρό ότι η οικογένεια Βαλυράκη συνάντησε εχθρούς στα πρόσωπα όσων είχαν τη θεσμική ιδιότητα στο πρώτο στάδιο της υπόθεσης. Και μένει άξια απορίας η αιτία. Αλλά η εμπιστοσύνη της στη λειτουργία της δικαιοσύνης παραμένει ακλόνητη, έστω και να μερικοί λειτουργοί της δεν την επιβεβαιώνουν. Και ήδη δικαιώνεται.