Υπόθεση Siemens: απαλλαγή των κατηγορουμένων για δωροδοκία

122
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis Υπόθεση Siemens: απαλλαγή των κατηγορουμένων για δωροδοκία

Απαλλαγή για την κατηγορία της δωροδοκίας λόγω της εφαρμογής του Νέου Ποινικού Κώδικα πρότεινε η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά στη δίκη για την υπόθεση της Siemens, ζητώντας την ενοχή για 22 από τους 54 κατηγορούμενους μόνον για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

ΠΑΡΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ Η ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ

Η εισαγγελική λειτουργός προχώρησε σε νέα πρόταση μετά τις αλλαγές που επήλθαν στον Ποινικό Κώδικα, υποστηρίζοντας ότι έχει εξαλειφθεί λόγω παραγραφής η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας υπαλλήλου, καθώς πλέον οι υπάλληλοι του ΟΤΕ δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι πράξεις τους (σ.σ. δωροδοκία) “δεν κατέστησαν ανέγκλητες, γιατί συνιστούν αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα. Η συμπεριφορά τους ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα”. Παράλληλα, άφησε αιχμές σε βάρος του νέου νομοθετήματος, με το οποίο έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα η πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας που αφορά στελεχη της ΖΗΜΕΝΣ, “αν και είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυςίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους”.

Με βάση το σκεπτικό που ανέπτυξε η εισαγγελέας στην πρόταςή της και η πράξη της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα έχει υποπέσει σε παραγραφή, με αποτέλεσμα να ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων υπαλλήλων του ΟΤΕ και στελέχων της ΖΗΜΕΝΣ, Ελλήνων και Γερμανών.

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ Θ.ΤΣΟΥΚΑΤΟ

Απαλλακτική ήταν εισαγγελική πρόταση για τον άλλοτε “στρατηγό” του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρο Τσουκάτο με το σκεπτικό ότι δεν αποδείχθηκε πως τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ. Σύμφωνα με την κρίση της εισαγγελέως “η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο” καθώς δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν είτε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ ή στα ταμεία του κόμματος, όπως ο ίδιος ο Θ. Τσουκάτος υποστηρίζει.

Η εισαγγελική πρόταση έχει δεχθεί την κριτική των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, καθώς όπως υποστηρίζουν η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα για την οποία η εισαγγελέας υποστήριξε ότι υφίσταται ως αδίκημα εν και παραγεγραμμένο, θεσμοθετήθηκε το 2007, ενώ οι πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους “φθάνουν” χρονικά μέχρι το 2005.

Μεταξύ των προσώπων για τα οποία η εισαγγελέας ζητεί να κηρυχθούν ένοχοι είναι οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλωντ Οσβαλντ.