Υπόθεση Novartis: καταγγελίες Αγγελή για προσχεδιασμένες διώξεις κατά πολιτικών

88

Για προσχεδιασμένες διώξεις κατά πολιτικών χωρίς στοιχεία καταγγέλλει τους εισαγγελείς Διαφθοράς ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, οι καταγγελίες του οποίου ερευνώνται τώρα από την αρχή.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων στην αναφορά του καταγγέλλει.

“Από την αρχή της τοποθέτησής μου ως επόπτη διαφθοράς αντιλήφθηκα ότι υπήρχε «σχετική βιασύνη» να ασκηθεί «κάποια ποινική δίωξη για κάποιους πολιτικούς», να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανακριτή (και μάλιστα χωρίς κλήση σε εξηγήσεις, αφού τα ονόματα θα τα προσδιόριζε ο ανακριτής) και τα υπόλοιπα «θα τα έβρισκε ο ανακριτής». Αντέλεξα ευθέως στη συγκεκριμένη «στρατηγική», γεγονός που με έφερε σε» ευθεία κόντρα» με την κυρία Τουλουπάκη, η οποία μου παρέθεσε ως πρόσχημα ότι ο επόπτης δεν δικαιούται να λαμβάνει γνώση των ουσιαστικών στοιχείων της δικογραφίας», αναφέρει ο κ.Αγγελής.

Στο ταξίδι στη Βιέννη επήλθε η ρήξη με τους εισαγγελείς διαφθοράς, όταν η Ελένη Τουλουπάκη του ανέφερε ότι είχε πρόθεση να πληροφορήσει τους Αμερικανούς για επερχόμενες διώξεις σε βάρος πολιτικών και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά.

«Αντέδρασα έντονα και τους είπα κατά λέξη «καλά, εμένα δεν με υπολογίζετε ως επόπτη σας, την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την έχετε ενημερώσει;», μου απάντησαν αρνητικώς. Στην ερώτησή μου, «πώς είναι δυνατόν να δίνουν στους Αμερικανούς αναφορά για θέματα που δεν γνώριζε ούτε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγο» ουδέν μου απάντησαν. Στην ερώτησή μου «με τι αποδεικτικά στοιχεία θα σκήσετε δίωξη;» μου απάντησαν «με τις ενδείξεις που προκύπτουν από τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης ο ανακριτής θα τα βρει».

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός καταλήγει ότι η τοποθέτησή του στη θέση του εποπτεύοντος βόλευε μόνο στο βαθμό που θα «ευλογούσε» το σχέδιο της άσκησης διώξεων το ταχύτερο δυνατόν. Επέλεξε να παραιτηθεί από τη θέση αυτή στις 7/1/2019, αναγράφοντας στην αναφορά του προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ότι το σχέδιο αυτό «αντέβαινε τόσο στη συνείδησή μου, όσο και στον όρκο που είχα δώσει να εκτελώ τιμίως και ευσυνειδήτως τα καθήκοντά μου.»

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, καταγγέλλει τον Ιωάννη Αγγελή για πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα και κυρίως ότι χωρίς να έχει αρμοδιότητα πήρε από το γραφείο της το σύνολο του αρχείου με τις υποθέσεις που χειριζόταν, ενώ κάτι τέτοιο δεν ήταν μέσα στα καθήκοντα της εποπτείας των ερευνών από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr