Υποχωρεί η καλλιέργεια της τσακώνικης μελιτζάνας

28
Υποχωρεί η καλλιέργεια της τσακώνικης μελιτζάνας tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis

Η μελιτζάνα αποτελεί συνοδευτική καλλιέργεια των άλλων κηπευτικών. Στην αγορά συνήθως κυκλοφορεί ως στρογγυλή (φλάσκα) ή μακριά και με κάποιες άλλες παραλλαγές. Σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται η καλλιέργεια της γνωστής τσακώνικης μελιτζάνας λόγω της υπεροχής των υβριδίων.

Η παραδοσιακή αυτή ποικιλία αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες και οι παραγωγοί του Λεωνιδίου προσπαθούν να τη στηρίξουν με πολλούς τρόπους. Στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, οι υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται να αναστέλλουν την ομαλή λειτουργία του φυτού, με συνέπεια να μειώνεται η παραγωγή και να υποβαθμίζεται ποιοτικά.

Την αρνητική αυτή εξέλιξη επισημαίνει ο Μιχάλης Πιτσιλής, παραγωγός από τη Χαλκίδα, λέγοντας ότι οι «οι ζέστες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον σχηματισμό του καρπού, με αποτέλεσμα τη μικρή παραγωγή και την ποιότητά του».

Η συλλογή της μελιτζάνας στη Χαλκίδα έχει αρχίσει από τις 20 Μαΐου στις υπαίθριες καλλιέργειες, οι οποίες είχαν σκεπαστεί με νάιλον. Η φύτευσή τους είχε ξεκινήσει από τις 10 Μαρτίου, με πολλές δυσκολίες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν εκείνο το διάστημα. Οι υπαίθριες που φυτεύτηκαν στα μέσα Απριλίου μπήκαν στην παραγωγή πριν από λίγες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, ο Πιτσιλής δήλωσε: «Δεν έχουμε μεγάλες αποκλίσεις από τις περσινές τιμές αυτής της περιόδου. Οι φλάσκες πωλούνται περίπου στα 50 λεπτά, οι μακριές από 80 έως 1 ευρώ και οι τύπου Τσακώνικες στα 80 λεπτά».

(Πηγή ypaithros.gr)

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr