«H πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος, το οποίο αφορά τον τότε Υπουργό Εξωτερικών και την προηγούμενη Κυβέρνηση, που έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σχετικά με την ακρίβεια ή μη των όσων αναφέρονται από το Nordic Monitor. H σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δε διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται. Γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζουν κύκλοι του Νίκου Δένδια το δημοσίευμα του Nordic Monitor, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία είχε ετοιμάσει στρατιωτική επιχείρηση, προκειμένου να πάρει πίσω τους 8 Τούρκους αξιωματικούς και το ελικόπτερο με το οποίο είχαν έρθει στην Ελλάδα στις 15 Ιουλίου 2016, στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, και ότι είχαν επικοινωνήσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, .

Σύμφωνα με τα έγγραφα, υπήρχαν οδηγίες από το γενικό στρατηγείο, στις 16 Ιουλίου, ώστε μία ειδική ομάδα να ταξιδέψει στην Αλεξανδρούπολη για παραλάβει και να επιστρέψει στην Τουρκία τους 8 αξιωματικούς και το ελικόπτερο με το οποίο είχαν διαφύγει. Μία δεύτερη ειδική ομάδα θα παρέμενε στην Κωνσταντινούπολη σε κατάσταση ετοιμότητας.

Σύμφωνα, πάντα με τα έγγραφα, οι ελληνικές αρχές είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν και τους αξιωματικούς και το ελικόπτερο και είχε υπάρξει επικοινωνία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον τότε ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος τον διαβεβαίωνε ότι θα επιστρέψουν οι «8» όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Το τουρκικό σχέδιο μπλόκαρε όταν καταγράφηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη οι αιτήσεις ασύλου των 8, παρά το ότι αρχικά διαφαινόταν πολιτική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

H «Επιχείρηση Αστραπή»

Σύμφωνα με το Nordic Monitor η στρατιωτική επιχείρηση ονομάστηκε «Harekat Yıldırım» (Επιχείρηση Αστραπή), καθώς θα έπρεπε να ξεκινήσει εντός 10 λεπτών, από τη στιγμή που θα δινόταν η διαταγή. Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διέταξε να πετάξει ένα ελικόπτερο με δεκαμελές πλήρωμα για την Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, το 2ο τάγμα Ειδικής Προστασίας -που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και υπάγεται στην Κεντρική Διοίκηση στην Άγκυρα- διατάχθηκε να εκχωρήσει αρκετά στρατεύματα για να εξασφαλίσει την επιστροφή των οκτώ αξιωματικών.

 

Η επιχείρηση συντονίστηκε από το Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων Ένοπλων Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου (SKKHM) και το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορικής Διοίκησης. Η εντολή γράφτηκε από τον επιθεωρητή Caner Acar, αξιωματικό πληροφοριών, και εγκρίθηκε από τον κ. Armagan Ustael, τον -τότε- επικεφαλής της υπηρεσιακής μετατόπισης του SKKHM.

Διαψεύδει το ρεπορτάζ ο Κοτζιάς

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοτζιάς, διέψευσε το ρεπορτάζ, αναφέροντας: «Για ποιο λόγο ελληνικά ΜΜΕ αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασσάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016; που το πάει ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης σε βάρος μου; μαλλον ομολογούν οτι δεν τους βγαίνουν Πρέσπες και Προσφυγικό».

Σε επόμενο tweet του, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρει:

«Επειδή στελέχη ΝΔ ήταν που πρότειναν την ανταλλαγή 8 τουρκων με τους 2 Έλληνες φανταρους, που έφερα πίσω στην πατρίδα χωρις ανταλλάγματα, δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι ο Ν.Δένδιας θα υπονοούσε με ανακοίνωσή του πιστη στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε βαρος πρώην ΥΠΕΞ Ελλάδας»