Με το συμβολικό μήνυμα ότι «η ηρεμία δεν είναι αδυναμία» ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έδωσε το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε «αυτονόητο» ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί παραβατικές συμπεριφορές που αμφισβητούν ευθέως την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχικά δικαιώματά της. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο οι οποίες μας ανησυχούν όπως οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Στεκόμαστε με προσήλωση στο πλευρό της Κύπρου. Επιδιώκουμε σχέσεις ειρήνης και καλής γειτονίας. Δεν προκαλούμε αλλά δεν μας αρέσει να προκαλούμεθα», επισήμανε.

Σε απόλυτο συντονισμό πάντως με όσα εξήγγειλε νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει δίαυλο επικοινωνίας και επανέναρξη των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σκοπός του υπουργείου Εθνικής Αμύνης είναι να διατηρεί «το εθνικό «ξίφος» ακονισμένο, κοφτερό και αιχμηρό», σχολίασε ο κ. Παναγιωτόπουλος και συνέχισε: «Εύχομαι το ξίφος να παραμείνει στο θηκάρι . Δεν πρέπει όμως να είμαστε και αμέριμνοι».

Οι στόχοι του ΥΠΕΘΑ

Σε ότι αφορά τους στόχους του, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης έθεσε ένα πλαίσιο πέντε πολιτικών κατευθύνσεων:

  1. Εξασφάλιση της επάρκειας του αμυντικού εξοπλισμού και την υλοποίηση στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα διατηρήσουν και σταδιακά θα επαυξήσουν την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.
  2. Αναδιοργάνωση της Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων και θεσμοθέτηση σύγχρονου πλαισίου αξιολόγησης και σταδιοδρομικής εξέλιξης των στελεχών.
  3. Εκσυγχρονισμό του νόμου για τις προμήθειες στις Ένοπλες Δυνάμεις με διαφάνεια και ευελιξία.
  4. Ενίσχυση της Αμυντικής Βιομηχανίας. Η ενίσχυση θα γίνει με ΣΔΙΤ και συνεργασία με πανεπιστήμια και πολυτεχνικές σχολές.
  5. Αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Και κατά την θητεία με απόκτηση προσόντων για την αγορά εργασίας και με συνεργασίες των στρατιωτικών σχολών με πανεπιστημιακά ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας.

Τι θα γίνει με τη θητεία

Μετά το τέλος της ομιλίας του, σε συζήτηση με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Παναγιωτόπουλος, όσον αφορά στο θέμα της στρατιωτικής θητείας σχολίασε ότι αναμένονται «σκέψεις και εισηγήσεις από τα Γενικά Επιτελεία».

Χ.Κ.Λ.

Διαβάστε ακόμα:

Αυστηρό μήνυμα Παναγιωτόπουλου σε Τουρκία