Στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα βρίσκεται ήδη η κοινή επιστολή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, με την οποία αναγγέλλεται και επισήμως η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία, στις 20 Αυγούστου.

Πρόκειται ουσιαστικά για το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας της χώρας μας, η οποία κράτησε περισσότερο από μια δεκαετία και άλλαξε ριζικά την ελληνική οικονομία και κοινωνία, οδηγώντας αναπόφευκτα σε μια νέα πραγματικότητα για το σύνολο σχεδόν του ελληνικού λαού. Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο οικοδομεί πλέον την οικονομική πολιτική σε νέα βάση, καθώς η χώρα θα υπόκειται στο εξής στο καθεστώς της απλής εποπτείας όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Βέβαια η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία δεν σημαίνει άνευ όρων και ορίων δημοσιονομική ελευθερία, αφού ο έλεγχος και η αξιολόγηση της οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί έως και το 2059 οπότε η χώρα θα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των Μνημονίων.

Η ελληνική οικονομία θα αξιολογείται πλέον κάθε εξάμηνο από τους θεσμούς και όχι κάθε τρίμηνο, ενώ η κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη μείωση του χρέους όσο και την επίτευξη του στόχου για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023.

Ο συγκερασμός της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και της διαχείρισης των επιπτώσεων της ενεργειακής καταιγίδας και του πληθωρισμού στα εισοδήματα των εργαζομένων αποτελεί δύσκολη εξίσωση, η οποία οδηγεί σε έναν δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό και αξιοποίηση του συνόλου της υπέρβασης στα κρατικά έσοδα, για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Πέρα από την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση καλείται να κλείσει και μια σειρά εκκρεμοτήτων που συνδέονται μα την μεταμνημονιακή εποπτεία.

Η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, η ανάκτηση κρατικών εγγυήσεων 470 εκατ. ευρώ και σειρά ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στον κατάλογο με τις 22 μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να παραδοθούν τον Οκτώβριο προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης μέτρων ελάφρυνσης χρέους, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Η πρώτη μεταπρογραμματική έκθεση θα δοθεί στην δημοσιότητα το Νοέμβριο από την Κομισιόν ενώ το Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αποφασίσει για την δόση που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019.

Πηγή: ΕΡΤ