Η Καρδίτσα δεν λυγίζει και δεν είναι μόνη

by Manifesto

Η αντίδραση της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού (με τις όποιες αρρυθμίες) στην περίπτωση της Καρδίτσας, η οποία χτυπήθηκε σκληρά από τον “Ιανό”, κατέδειξε δύο πράγματα.

του Αλέξανδρου Παπασταθόπουλου

Το πρώτο, ότι υπάρχει κράτος. Έχουμε κράτος και δη αποτελεσματικό.
Το δεύτερο, έχει να κάνει με την ισχυρή βούληση του πρωθυπουργού να σταθεί πραγματικά η πολιτεία στο πλευρό των σκληρά δοκιμαζόμενων πολιτών του νομού Καρδίτσας.

Ανεξάρτητα απ΄ ότι ψήφισε ο καθένας και η καθεμιά στις τελευταίες εκλογές, πρέπει κανείς να είναι μίζερος(sic) και κοντόφθαλμος για να μην βλέπει αυτά που, ήδη, έχουν ξεκινήσει να γίνονται στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, αλλά και όσα έχει υποσχεθεί  πως θα πράξει ο πρωθυπουργός για την γρήγορη ανασυγκρότηση της Καρδίτσας.

Θα σημειώσουμε 5 πρωτοβουλίες-παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

1η. Από την πρώτη στιγμή, με εντολή του πρωθυπουργού, βρέθηκε στην Καρδίτσα κυβερνητικό κλιμάκιο, για μια πρώτη αποτίμηση του καταστροφικού περάσματος του Ιανού και για να ανακοινώσουν τα πρώτα μέτρα ανακούφισης. Και το έπραξαν.
2η. Λίγες μόνο ώρες μετά την καταστροφή, ο υπουργός Οικονομίας, κατόπιν οδηγιών που έλαβε από το Μαξίμου, ανακοίνωσε 9 μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μεταξύ των μέτρων συγκαταλέγονται αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή και αποζημιώσεις σε υποδομές.
3η. Με απόφαση του πρωθυπουργού, εκταμιεύτηκαν τα πρώτα χρήματα, ώστε να μπορέσουν οι δήμοι της Καρδίτσας να λειτουργήσουν στοιχειωδώς, μιας και η καταστροφή είναι ανείπωτη. Επίσης, από την πρώτη στιγμή, συνεργεία με περισσότερους 120 μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών μετέβησαν στην Καρδίτσα για την καταγραφή των ζημιών μαζί με τους μηχανικούς των δήμων της Καρδίτσας και της περιφέρειας Θεσσαλίας.
4η. Με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ηγεσία του ΕΛΓΑ μαζί με δεκάδες εκτιμητές βρέθηκαν και βρίσκονται στην περιοχή της Καρδίτσας για να καταγράψουν τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες και στη συνέχεια να αποζημιωθούν άμεσα, όπως εμφατικά είπε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο της Καρδίτσας.
5η. Ο πρωθυπουργός μαζί με το μισό υπουργικό συμβούλιο, πήγε την Τρίτη (22 Σεπτεμβρίου) στην Καρδίτσα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού προήδρευσε σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο δημαρχείο της Καρδίτσας, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα σημεία όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές και στη συνέχεια συνομίλησε με κατοίκους που βιώνουν δύσκολες στιγμές τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαβεβαιώνοντάς τους ότι «θα αποζημιωθούν όσοι έχουν πληγεί και θα γίνει με πολύ γρήγορες διαδικασίες», τονίζοντας μάλιστα πως«θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός ώστε να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες αποζημίωσης και αποκατάστασης».

Αυτά έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα, ώστε να ανακουφιστούν, ως ένα βαθμό, οι πολίτες του νομού Καρδίτσας. Η κυβέρνηση, εξάλλου, διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι θα παρθούν όσα μέτρα χρειάζονται για να ξαναφτιαχτεί η Καρδίτσα, που μετράει τις πληγές της και θρηνεί και τους 3 ανθρώπους της που “πήρε” μαζί του ο καταστροφικός “Ιανός”.
Μια ολόκληρη πόλη 45.000 ανθρώπων που προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ το τελευταίο που χρειάζεται είναι αφενός μεγάλα και κούφια λόγια και αφετέρου στημένες και γραφικές διαμαρτυρίες εναντίον του πρωθυπουργού.

Επαναλαμβάνουμε, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, του κατά τα άλλα “νεοφιλελεύθερου” Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνει, με τις παρεμβάσεις και τις αποφάσεις της, ότι είναι κοντά στο λαό της Καρδίτσας.

Κατά τα λοιπά, θα υπάρξει πεδίον δόξης λαμπρόν για την αντιπολίτευση για κριτική, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πράξει όσα έχει ανακοινώσει για την αγροτομάνα, ιστορική και περήφανη Καρδίτσα.

Γι αυτό λοιπόν ας λείπουν, τούτες τις δύσκολες ώρες που ζουν χιλιάδες Καρδιτσιώτες, οι δίκες προθέσεων και η δυσφήμηση της κυβερνητικής προσπάθειας.

Οι μίζεροι και οι εμπαθείς ας σιωπήσουν. Η Καρδίτσα θρηνεί, παλεύει και θα τα καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια της. Κι όπως όλα μαρτυρούν δεν είναι μόνη της…

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουν αυτοί που σήμερα, για μικροκομματικούς λόγους, αρέσκονται σε επικοινωνιακές κορώνες και στημένες διαμαρτυρίες, ότι μέσα από κάθε μάχη αναδεικνύονται αφενός οι πολεμιστές και αφετέρου οι ρίψασπεις. Ας διαλέξουν στρατόπεδο. Ετσι κι αλλιώς η ιστορία θα τους καταγράψει όλους…

ΥΓ. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στον Καρδιτσιώτη υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, καθώς και στο δήμαρχο Καρδίτσας, Βασίλη Τσιάκο, αλλά και σε όλους τους δημάρχους της περιοχής.

Ειδικά, όμως, ο Κ. Τσιάρας δουλεύει, αθόρυβα και αποτελεσματικά, από τις πρώτα λεπτά της καταστροφής, για να βοηθήσει τους πληγωμένους από το πέρασμα του “Ιανού” συμπατριώτες του. Καθημερινά είναι σε επαφή με το Μαξίμου, τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς για να τρέξουν οι διαδικασίες αναφορικά με όσα πρέπει να γίνουν στην Καρδίτσα. Κι αυτά πρέπει να γίνουν τώρα, μιας και μπροστά μας έχουμε χειμώνα.

…………………………………………………………………………………………………………….

Δώδεκα μέτρα

Για τα δώδεκα μέτρα που άρχισαν ήδη να υλοποιούνται για την ανακούφιση των πληγέντων στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του μεσογειακού κυκλώνα, ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του “Ιανού”.

1.Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων

-ως προς την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων , υπεγράφησαν και εκδίδονται όλες οι υπουργικές αποφάσεις για την αναστολή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, για έξι μήνες, στις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία, σε επίπεδο κοινότητας και δημοτικής ενότητας. Για τις περιοχές των Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων, στις Δ.Ο.Υ και στα ελεγκτικά κέντρα οφειλών, που λήγουν ή έληξαν από 18.9.2020 έως 18.3.2021. Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη φορολογική διοίκηση των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν κύρια κατοικία ή εγκατάσταση σε αυτές τις περιοχές. Ως οφειλές λογίζονται και αυτές που θα βεβαιωθούν κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης, δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ, οι οποίες δεν καθίστανται απαιτητές, πριν τις 18.3.2021.

2. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών.

Ως προς τις αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι τα μέτρα είναι συμπληρωματικά και ενημέρωσε ότι εκδόθηκε η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών και την επιχορήγηση δήμων της χώρας για την υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικής προστασίας με σκοπό τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι προβλέπεται οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του. Εκτός του ποσού αυτού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημία και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ. Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Οικονομική ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ προβλέπεται ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση της οικοσκευής της πληγείσας κύριας οικίας και οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

3. Αποζημιώσεις σε υποδομές

Για τις αποζημιώσεις σε υποδομές, ο Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε ότι εκδόθηκαν οι αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση δήμων και περιφερειών με συνολικό ποσό 27,9 εκατομμύρια ευρώ για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία. Επιπρόσθετα, προβλέπεται αποζημίωση από το υπουργείο Υποδομών, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αφού κατατεθούν τα τεχνικά δελτία από τους δήμους που έχουν πληγεί οι υποδομές. Το ποσό αναμένεται να φτάσει τα 22 εκατομμύρια ευρώ.

4. Αποζημιώσεις σε αγρότες

Για τις αποζημιώσεις σε αγρότες, τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ καταγράφουν σε όλη τη χώρα τις ζημιές και τις απώλειες, “με την κατεύθυνση να καταγράφουν όλες τις ζημιές”, είτε πρόκειται γι΄αυτές που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, είτε πρόκειται για αυτές που μπορούν να καλυφθούν μέσω των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, είτε πρόκειται και για αυτές που – προς το παρόν – δεν προβλέπεται δυνατότητα αποζημίωσης.

5. Εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

Με διάταξη στο σημερινό σχέδιο νόμου, προβλέπεται χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Δρομολογείται, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η δημιουργία της σχετικής πλατφόρμας.

6. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.

Βελτιώνουμε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιταχυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η διαδικασία επιχορήγησης των επιχειρήσεων, με βασικά συστατικά:

1ον. Τη σημαντική διεύρυνση της περιμέτρου των στελεχών που δύνανται να συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές ελέγχου, προβλέποντας την ευχέρεια αξιοποίησης στελεχών από τον Δημόσιο Τομέα, καθώς και από τους επίσημους επιστημονικούς συμβούλους του Δημοσίου.

2ον. Τη διαμόρφωση ενός ευέλικτου σχήματος ως προς την προώθηση των ζημιών των πληττόμενων επιχειρήσεων προς αξιολόγηση και καταβολή της επιχορήγησης, ώστε να τροφοδοτείται η διαδικασία ανά τακτά και σύντομα διαστήματα και να προχωρά (υπεγράφη η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών).

3ον. Τη χορήγηση προκαταβολής ως μέρος της επιχορήγησης – όπως αυτή έχει προκύψει από την επιτροπή ελέγχου – προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη θεομηνία, με την προκαταβολή να αφορά μέρος της αρχικώς εκτιμηθείσας ζημιάς, η οποία και θα εκκαθαριστεί με το τελικό ποσό κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας (υπεγράφη η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών).

4ον. Την ανάθεση στα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών του Υπουργείου Οικονομικών, στις έδρες των πληττόμενων από τη θεομηνία περιφερειακών ενοτήτων, της ενημέρωσης των πολιτών για τα έγγραφα που απαιτούνται και τις σχετικές διαδικασίες για την επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων.

5ον. Τον ορισμό τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης και καθοδήγησης στη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής ως προς τα προβλεπόμενα έγγραφα και τις διαδικασίες για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων.

7. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.

Έχουν ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς οι σχετικές καταγραφές, στο πλαίσιο συνεργασίας και με τις υπηρεσίες των δήμων.

8. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.

Επικοινωνήσαμε με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, εξετάζονται κατά περίπτωση και θα δρομολογηθούν άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Υπήρξε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, στις 21 Σεπτεμβρίου.

9. Επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους.

Ειδικά για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους δήμους που έχουν πληγεί, δεν απαιτείται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

10. Αναστολή, για ένα έτος, πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων στις πληγείσες περιοχές.

Με διάταξη στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναστέλλεται, από τη δημοσίευση του παρόντος και έως 30.9.2021, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων.

Η αναστολή καταλαμβάνει ιδίως, αλλά όχι περιοριστικά, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα του πρώτου εδαφίου, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

11. Προστασία των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών εντός του επόμενου τριμήνου, με την παροχή οικονομικής ενίσχυσης 534 ευρώ στους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης.

Με διάταξη στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, στις πληττόμενες περιοχές, μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, σύμφωνα με το παρόν, είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ποσού 534 ευρώ.

12. Διευκολύνσεις μέσω παρατάσεων σε διαδικασίες και προθεσμίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά, παράλληλα με την αναστολή στις φορολογικές υποχρεώσεις, σε παρατάσεις ως προς τις καταληκτικές προθεσμίες μέτρων στήριξης από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, όπως ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής και η αποζημίωση ειδικού σκοπού Ιουλίου, προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκε η τροποποίηση της ΚΥΑ με την οποία παρατείνεται η λήξη της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ως τις 28 Σεπτεμβρίου 2020.

Επίσης, εκδόθηκε η τροποποίηση της ΚΥΑ με την οποία παρατείνεται η λήξη της προθεσμίας καταχώρησης των δικαιούχων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ως τις 28 Σεπτεμβρίου 2020.

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα