Τους στόχους για τη νέα χρονιά αλλά και για τα όσα έπραξε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2021 για τη στήριξη στο πρωτογενή τομέα, παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός σε σύσκεψη που είχε με τους αντιπεριφερειάρχες αγροτικής ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε ο κ. Λιβανός το 2021 οι αγρότες έλαβαν 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και των φυσικών καταστροφών. Συγκεκριμένα για τις φυσικές καταστροφές της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι ο ΕΛΓΑ πλήρωσε σχεδόν 300 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις παραγωγών καθώς, ενώ 5,5 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν από την κυβέρνηση στους ΤΟΕΒ που επλήγησαν από τον «Ιανό» για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας τους.

Στη σύσκεψη που συμμετείχαν και οι υφυπουργοί, Γιώργος Στύλιος και Σίμος Κεδίκογλου, οι γ.γ. Χριστιάνα Καλογήρου, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, ο κ. Λιβανός ανέφερε και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να αμβλύνει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Χαρακτηριστικά σημείωσε:

– Καλύψαμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτική αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο.

– Επιδοτούμε τα αγροτικά τιμολόγια για τον Ιανουάριο κατά 50% του αυξημένου κόστους.

– Έχουμε αναστείλει την καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με μεσαία τάση.

– Εφαρμόζουμε από φέτος για πρώτη φορά μετά το 2016, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, εκπληρώνοντας μια εμβληματική προεκλογική μας δέσμευση.

– Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%.

Μίλησε επίσης για τους αυξημένους ελέγχους που πραγματοποιούν τα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου στην αγορά για την προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών καθώς και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τόσο για τις αθέμιτες πρακτικές, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο νόμο για τα ευάλωτα προϊόντα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λιβανός αναφέρθηκε εκτενώς στην ολοκλήρωση της ΚΑΠ των 19,3 δισ. και στη διαβούλευση που έγινε σε όλη τη χώρα καθώς και στην υπογραφή των Προγραμματικών Συμβάσεων για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.

Υπογράμμισε ότι επετεύχθη ρεκόρ απορρόφησης ΠΑΑ (εκταμίευση 740 εκατ. ευρώ και 117% σε εντάξεις νέων έργων) και ΕΠΑΛΘ (εκταμίευση 55,2 εκατ. ευρώ και απορρόφηση 96,6%).

Στόχοι για το 2022

Μιλώντας για τους στόχους του υπουργείου για τη νέα χρονιά, ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι πρωταρχικοί στόχοι αποτελούν η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την παραγωγή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα, η αγροτική εκπαίδευση, η εξωστρέφεια και ο εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός των συστημάτων πληρωμών και ενισχύσεων.

Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες για το 2022 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1. Υλοποίηση αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων του ΠΑΑ με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο ύψους 2 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα:

* 420 εκατ. ευρώ για Νέους Αγρότες,

* 490 εκατ. ευρώ για Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία,

* 180 εκατ. ευρώ για τα Σχέδια Βελτίωσης,

* 150 εκατ. ευρώ για την Απονιτροποίηση των εδαφών,

* 90 εκατ. ευρώ για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών,

* 80 εκατ. ευρώ για τους Γεωργικούς Συμβούλους,

* 45 εκατ. ευρώ για την Ευζωία Ζώων,

* 43 εκατ. ευρώ για την Αγροτική Οδοποιία,

* 40 εκατ. ευρώ για τα μικρά Αρδευτικά έργα,

* 41 εκατ. ευρώ για την Ενίσχυση της Ποιότητας στην παραγωγή,

* 460 εκατ. ευρώ για Εξισωτική Αποζημίωση,

* 417 εκατ. ευρώ σε λοιπά προγράμματα.

2. Ενεργοποίηση του επενδυτικού προγράμματος των αγροτικών υποδομών «Ύδωρ 2.0», ύψους 1,6 δισ. ευρώ και σε βάθος 25ετίας 4,2 δισ. ευρώ για 22 μεγάλα αρδευτικά έργα και φράγματα.

3. Εξυγίανση και εύρυθμη λειτουργία των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, μέσω της δημιουργίας νέου νομικού πλαισίου για την αξιοποίηση των μεγάλων εγγειοβελτιωτικών παρεμβάσεων του ΠΑΑ και του «Ύδωρ 2.0».

4. Θεσμική θωράκιση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με νέο νομοθετικό πλαίσιο και νέες δυνατότητες αξιοποίησης των πόρων του ΠΑΑ και της νέας ΚΑΠ μέσω

– Διεύρυνσης των επιλέξιμων δράσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

– Ενίσχυσης της εξωστρέφειας μέσω επένδυσης στην αγροτική διπλωματία.

– Προώθησης του project «Ελληνική Διατροφή» και των στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την Γεωργία.

5. Αναθεώρηση και αναδιάρθρωση του συστήματος ελέγχων και κυρώσεων των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων.

6. Ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με τη δημιουργία νέων Δημόσιων αγροτικών ΙΕΚ και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

7. Ένταξη αγροτών στα επιμελητήρια.

8. Καταγραφή, αξιοποίηση και θεσμοθέτηση πλαισίου διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ο κ. Λιβανός πρότεινε στους αντιπεριφερειάρχες να θεσμοθετηθεί η συνάντησή τους ανά εξάμηνο.

«Στο Υπουργείο έχουμε ήδη συγκροτήσει την Επιτροπή Ερημοποίησης και την Ομάδα κλιματικής κρίσης και φυσικών καταστροφών με τους 2 υφυπουργούς, τους 3 γεν. γραμματείς, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΟ» είπε και πρόσθεσε «Σε αυτό το πλαίσιο και για να διευκολυνθεί η συνεργασία του ΥΠΑΑΤ μαζί σας, ορίζουμε ως υπεύθυνους:

– Τον κ. Κεδίκογλου για Στερεά Ελλάδα & Κρήτη

– Τον κ. Στύλιο για Ήπειρο, Δυτική & Κεντρική Μακεδονία

– Τον κ. Παπαγιαννίδη για Ιόνιο, Πελοπόννησο & Δυτική Ελλάδα

– Την κ. Καλογήρου για Αττική, Βόρειο & Νότιο Αιγαίο

– Τον κ. Μπαγινέτα για Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου ζήτησε προτάσεις από τους αντιπεριφερειάρχες για να στηριχθεί η αλιεία και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη αξιοποίηση από τις Περιφέρειες του αλιευτικού τουρισμού.

Στην υλοποίηση του προγράμματος νέων αγροτών καθώς και στα προγράμματα εγγειοβελτιωτικών έργων που λήγει το Μάιο και της αγροτικής οδοποιίας που λήγει τον Φεβρουάριο, στάθηκε τέλος ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος.