Τι επόμενες μέρες αναμένεται το κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο, θα προβλέπει ακριβή πρωτόκολλα για κάθε κατάσταση, μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων του κλάδου και διακρατικές συμφωνίες. 

Μετά  και τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες Τετάρτη, 13 Μάη, για την επανεκκίνηση του τουρισμού, η Ελλάδα προετοιμάζεται ως ένας εκ των ασφαλών προορισμών για την υποδοχή τουριστών, με σχέδιο και γνώμονα την δημόσια υγεία και ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε χθες στο BBC, ότι ήδη αυτή την εβδομάδα, εκπονούνται “τα ακριβή πρωτόκολλα για κάθε κατάσταση, για τον κλιματισμό, για τις παραλίες, για τις πισίνες, για τα ξενοδοχεία, για τις μετακινήσεις, τις εσωτερικές μετακινήσεις, και φυσικά για τα αεροπλάνα. Έτσι, στην πράξη εξετάζουμε κάθε δραστηριότητα ξεχωριστά  στην οποία μπορεί κάποιος να επιδοθεί στις διακοπές του, και πάντα με τη βοήθεια των ειδικών μας – χρειάζεται να το τονίσω αυτό, γιατί είναι πολύ σημαντικό- καθώς δεν ενεργούμε από μία επιχειρηματική σκοπιά, ενεργούμε με βάση την υγεία και την ασφάλεια”.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η χώρα να χρησιμοποιεί διαγωνιστικά τέστ ή άλλα μέσα, ανάλογα και με τις συμφωνίες που θα συνάψει η χώρα με άλλες χώρες και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ το κυβερνητικό σχέδιο θα περιλαμβάνει διακρατικές συμφωνίες της χώρας με Βουλγαρία, Αυστρία, Ισραήλ και Κύπρο. Επίσης σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και άλλες χώρες που δείχνουν ότι έχουν αντιμετωπίσει καλύτερα τον κορωνοιο όπως είναι η Δανία, η Νορβηγία, η Τσεχία και η Αυστραλία.

Το άνοιγμα του τουρισμού, με την άρση των περιοριστικών μέτρων που πρότεινε χθες η Ευρωπϊκή Επιτροπή, ωστόσο δεν θα είναι χωρίς κίνδυνο. “Οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν προσεκτικά να προσβλέπουν στον καλοκαιρινό τουρισμό, αλλά πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει. Αλλά ούτε τα ταξίδια ούτε η χαλάρωση των μέτρων απαγόρευσης δεν θα είναι «χωρίς κίνδυνο, όσο ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας”, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου.

Οι οδηγίες της Κομισιόν

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι27 χώρες μέλη της Ενωσης παρακινούνται να ανοίξουν τα εσωτερικά τους σύνορα για να αποτραπεί ένα ναυάγιο των δραστηριοτήτων του τουριστικού τομέα, που αντιπροσωπεύει το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και το 12% των θέσεων απασχόλησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την προοδευτική άρση των ελέγχων και των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι εμφανίσθηκε καθησυχαστικός σε συνέντευξή του δημοσιεύεται σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δραστηριότητες του τουριστικού τομέα μπορούν να διασωθούν. Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία δηλώνει ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να διασωθεί έως και κατά  60% .
«Θα έχουμε τουριστική περίοδο αυτό το καλοκαίρι, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμοσθούν μέτρα ασφαλείας και περιορισμοί που δεν ίσχυαν τον περασμένο χρόνο», δηλώνει στην συνέντευξή του.

Χωρίς διακρίσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά «συντονισμένο»« τρόπο, όσο το δυνατόν περισσότερο «αρμονικά» και χωρίς διακρίσεις. Στο σχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ίση μεταχείριση χωρών που βρίσκονται σε συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση και έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα μέτρα πρόληψης.

Για την ακρίβεια, αν μία χώρα Α ανοίξει τα σύνορά της με μία χώρα Β, θα πρέπει να κάνει το ίδιο με την γειτονική της χώρα Γ, εάν αυτή η τελευταία βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με την χώρα Β.

Επίσης, αν μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανοίξει τα σύνορά της με μία άλλη, αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους τους κατοίκους της, και όχι μόνο για όσους έχουν την δική της υπηκοότητα. Η Κομισιόν συνιστά στα κράτη μέλη να λάβουν αποφάσεις με βάση την υγειονομική εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε χώρα και με μεταξύ τους επικοινωνία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την πρόθεση να θέσει μέχρι το καλοκαίρι στη διάθεση των τουριστών ιστοσελίδα με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση στα σύνορα , αλλά και σε κάθε τουριστικό προορισμό. Για ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως οι βαρύτατα πληγείσες Ιταλία και Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα και η Πορτογαλία με τις υψηλές επιδόσεις στην πρόληψη της εξάπλωσης της επιδημίας και την εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα, το στοίχημα είναι ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός της ζημίας.

Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κομισιόν καλεί στις 27 χώρες μέλη να παρατείνουν  την προσωρινή απαγόρευση των μη αναγκαίων ταξιδιών προ την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Αεροπλάνα, τρένα, πλοία

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν, οι αεροπορικές εταιρίες δεν είναι υποχρεωμένες να διατηρούν κενή την μεσαία θέση στα αεροπλάνα. Ωστόσο, οι επιβάτες θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι θα φορούν μάσκες κατά την διάρκεια της πτήσης ,αλλά και στους χώρους των αεροδρομίων.

Η Επιτροπή αναφέρει στις προτάσεις της ότι οι αεροπορικές εταιρίες θα πρέπει να περιορίσουν τους κινδύνους μόλυνσης με μέτρα όπως η εγκατάσταση φίλτρων νοσοκομειακού τύπου στα συστήματα εξαερισμού, η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και ο περιορισμός των κινήσεων των επιβατών.

Οι διαδικασίες του check-in, της παράδοσης και της παραλαβής αποσκευών θα πρέπει να οργανωθούν κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν προτείνει η διάρκεια των voucher, που οι αεροπορικές εταιρείες δίνουν έναντι των ματαιωμένων πτήσεων της προηγούμενης περιόδου, να παραταθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο, με ενεργοποιημένη την προστασία έναντι πτώχευσης, ώστε οι δικαιούχοι να τα αποδέχονται χωρίς να ζητούν πλήρη αποζημίωση από αεροπορικές εταιρείες και τουριστικά γραφεία. Η Κομισιόν προτρέπει τις αεροπορικές εταιρείες να καταστήσουν περισσότερο ελκυστικά  τα voucher παρατείνοντας την διάρκειά τους, προσφέροντας τους ίδιους με την αρχική κράτηση όρους ή αν είναι δυνατόν αναβαθμίζοντάς τους. Ορισμένα voucher πρέπει να μπορούν να είναι μεταβιβάσιμα και αυτομάτως αποπληρωτέα, αν δεν χρησιμοποιηθούν εντός του έτους.

Για τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά την εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης μέσω της αύξησης της συχνότητας των δρομολογίων και της δυναμικότητας των συρμών. Πρέπει να απαιτείται η χρήση μάσκας  στο εσωτερικό των τρένων και στους σταθμούς , ενώ θα πρέπει να συνιστάται η αποφυγή μετακινήσεων κατά τις ώρες αιχμής. Οι πόρτες πρέπει να ανοίγουν  αυτόματα και να υπάρχει διαθεσιμότητα αντισηπτικού διαλύματος.

Αντίστοιχοι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς και στα κρουαζιερόπλοια. Η Κομισιόν συνιστά την μείωση του αριθμού των επιβατών στις κρουαζιέρες. Τα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να έχουν διαθέσιμους χώρους για καραντίνα, εάν υπάρξει ανάγκη.