Υφασμάτινη μάσκα: Επικίνδυνη αν δεν χρησιμοποιείται σωστά

12
Pixabay

Την προσοχή στη χρήση της υφασμάτινης μάσκας εφιστά ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι “συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο, αν δεν την χρησιμοποιείς σωστά”.

Αντίθετα, στην περίπτωση που χρησιμοποιείται σωστά, δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Τι σημαίνει σωστά; Ο καθηγητής εξήγησε ότι η υφασμάτινη μάσκα θα πρέπει να αλλαχθεί  όταν αποκτήσει υγρασία. Δεν θα πρέπει να την πιάνουμε με λάθος τρόπος, δηλαδή από μπροστά, από το πρόσωπο και σε κάθε περίτπωση, όταν τη βγάζουμε, θα πρέπει να απολυμαίνουμε τα χέρια με αντισηπτικό ή να τα πλένουμε πολύ καλά. Υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να βάζουν και να βγάζουν τη μάσκα, με τον τρόπο που επισημαίνεται στα σχετικά χαρακτηριστικά βίντεο επικοινωνίας που έχουν φτιαχτεί από το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με έρευνες, οι υφασμάτινες μάσκες είναι επικίνδυνες, καθώς συγκρατούν μόνο το 3% των σωματιδίων, ενώ όποιος φορά για αρκετή ώρα υφασμάτινη μάσκα, έχει 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει λοίμωξη του αναπνευστικού από ότι αν φοράει χειρουργική μάσκα.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr