Το cheeseburger του 2030 δεν θα είναι το ίδιο όπως είναι σήμερα, ή τουλάχιστον αυτό είναι το σχέδιο των Βρυξελλών, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να καταστήσει τις διατροφικές συνήθειες σε ολόκληρη την Ήπειρο πιο υγιεινές.

Η στρατηγική “Από το αγρόκτημα στο Πιάτο”, που στοχεύει σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα γεωργικών τροφίμων, περιλαμβάνει ένα σύνολο νομοθετικών προτάσεων που, τουλάχιστον στα χαρτιά, θα κάνουν τα ευρωπαϊκά τρόφιμα πιο υγιεινά, πιο θρεπτικά και πιο φυτικά – και τις επιλογές των καταναλωτών πιο συνειδητές.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το πρόγραμμα της Επιτροπής θα επηρεάσει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων – από τον τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής τροφίμων έως το τελικό γεύμα σε ευρωπαϊκά πιάτα. Αλλά τι σημαίνει στην πράξη;

To Politico παρουσιάζει πώς θα ήταν το ιδανικό burger της ΕΕ για το μέλλον, εάν εφαρμοστεί η στρατηγική.

Ψωμί: Θα πρέπει να είναι φρέσκο και όχι κατεψυγμένο, ιδανικά από κάποιο τοπικό αρτοποιείο. Προτείνεται να είναι ολικής αλέσεως, ως πιο υγιεινή επιλογή. Στόχος είναι η ΕΕ να καταστεί περισσότερο αυτάρκης στην παραγωγή σίτου.

Κρέας: Προετοιμαστείτε για ένα χορτοφαγικό μπιφτέκι, καθώς η ΕΕ στοχεύει στη μείωση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Η στρατηγική της ΕΕ περιλαμβάνει έρευνες σε φυτικές πρωτεϊνες που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το κρέας. Ένα μπιφτέκι κοτόπουλου θα ήταν επίσης μια επιλογή.

Τυρί: Oι Βρυξέλλες προσβλέπουν σε μια υποχρεωτική ετικέτα με τα συστατικά του προϊόντος που θα καταδεικνύει πόσο υγεινό ή όχι είναι.  Θα πρέπει να έχει επίσης ένας είδος πράσινης ένδειξης αναφορικά με τον τρόπο παραγωγής και τη μεταχείριση των ζώων.

Λαχανικά: Το burger της ΕΕ θα έχει πολλά, καθώς στόχος είναι η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Θα καλλιεργούνται με μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων και καλό είναι να προέρχονται από παραδοσιακές φάρμες.

Κέτσαπ: Δύσκολο να αντικατασταθεί, ίσως με  κάποια σάλτσα από πάπρικα ή παντζάρι.