Ξανά στην ηγεσία του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων ο Αχμέτι

by user_b

Ο Αλί Αχμέτι επανεξελέγη πρόεδρος του αλβανικού κόμματος «Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση» (DUI) στο συνέδριο του κόμματος που διεξήχθη σήμερα στα Σκόπια.

Ο 60χρονος Αλί Αχμέτι, ο οποίος ήταν ο μοναδικός υποψήφιος επανεξελέγη πρόεδρος του DUI δια βοής, απ΄ όλους τους συνέδρους του κόμματος.

Ο Αλί Αχμέτι βρίσκεται στην ηγεσία του DUI από την ίδρυσή του, το 2002.

Μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος, ο Αλί Αχμέτι ανέφερε ότι οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στα Σκόπια, που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2020 είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το μέλλον της χώρας και διεμήνυσε ότι το κόμμα του θα συνεργαστεί μόνο με πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών και τη συμφωνία σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας που υπεγράφη από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών τον Αύγουστο του 2017. Με τις συμφωνίες αυτές διαφωνεί το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Απριλίου.

Το DUI είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στα Σκόπια και από το 2002 συμμετέχει σε όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας, με εξαίρεση την περίοδο 2006-2008. Σε όλες τις κυβερνήσεις της χώρας, από την ανεξαρτησία της, το 1991 συμμετέχει πάντοτε κάποιο αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών.

Ο Αλί Αχμέτι υπήρξε πολιτικός διοικητής της οργάνωσης των πρώην Αλβανών ανταρτών «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός» (UCK), οι οποίοι το 2001 είχαν εμπλακεί σε πολύμηνες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της τότε ΠΓΔΜ. Οι συγκρούσεις εκείνες έλαβαν τέλος τον Αύγουστο του 2001 με την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας. Το 2002 ο Αλί Αχμέτι και τα περισσότερα μέλη του UCK προχώρησαν στην ίδρυση του κόμματος DUI.

Το αλβανικό στοιχείο αποτελεί το 25% του πληθυσμού των Σκοπίων και πολύ συχνά τα αλβανικά κόμματα διαδραματίζουν ρόλο διαμορφωτή των πολιτικών εξελίξεων και σχηματισμών κυβερνήσεων στη χώρα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα