Βρετανικές εκλογές: «Εποικοδομητικό διάλογο» με τον Τζόνσον επιθυμεί ο Πούτιν

11

Έναν «εποικοδομητικό διάλογο» με τον Μπόρις Τζόνσον επιθυμεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, δίνοντας παράλληλα τα συγχαρητήριά του στον Βρετανό πρωθυπουργό για την ξεκάθαρη νίκη του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου και πλήρους συνεργασίας σε διαφόρους τομείς θα ανταποκριθεί στα συμφέροντα των δύο χωρών μας και όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου», δήλωσε ο Πούτιν, όπως αναφέρει το Κρεμλίνο.

Νωρίτερα σήμερα (13/12), ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς μια βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και του Λονδίνου, οι οποίες ταλανίζονται από επίμονες διαφωνίες και ένα σκάνδαλο κατασκοπείας.

«Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις που κερδίζουν τις εκλογές, όποια χώρα κι αν είναι αυτή, παραμένουν προσηλωμένες στον διάλογο και επικεντρώνονται στην αποκατάσταση των καλών σχέσεων με τη χώρα μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία και η Βρετανία διατηρούν δύσκολες σχέσεις. «Αλλά δεν ξέρω σε ποιον βαθμό τέτοιες προσδοκίες υπάρχουν και στους συντηρητικούς Βρετανούς», πρόσθεσε.

Τον τελευταίο έναν και πλέον χρόνο, η υπόθεση Σκριπάλ, από το όνομα του πρώην συνταγματάρχη των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών που καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ της Βρετανίας και στη συνέχεια ανταλλάχθηκε με άλλους διπλούς πράκτορες, υπονομεύει τη σχέση μεταξύ του Λονδίνου και του Κρεμλίνου.

Στις 4 Μαρτίου του 2018, αυτός ο πρώην διπλός πράκτορας βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του μαζί με την κόρη του Γιούλια πάνω σε ένα παγκάκι σε δημόσιο πάρκο στο Σάλσμπουρι της νότιας Αγγλίας.

Οι βρετανικές αρχές κατηγόρησαν τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών του στρατού ότι προσπάθησε να δηλητηριάσει τον Σκριμπάλ με έναν ισχυρό νευροπαραλυτικό παράγοντα. Η Μόσχα απορρίπτει οποιαδήποτε ευθύνη στην υπόθεση αυτή, η οποία κατέληξε στο μεγαλύτερο κύμα απελάσεων και από τις δύο πλευρές διπλωματών στην πρόσφατη ιστορία και σε νέες αμερικανικές κυρώσεις.

Η Ρωσία και η Βρετανία διαφωνούν και σε πολλά διεθνή θέματα, από τη σύγκρουση στη Συρία έως τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr