Ο βραζιλιάνος πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα διατηρεί, μειωμένη κατά μια μονάδα, τη μεγάλη διαφορά του από τον νυν αρχηγό του κράτους Ζαΐχ Μπολσονάρου ενόψει των προεδρικών εκλογών της 2ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με κυλιόμενη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη από το ινστιτούτο αναφοράς Datafolha.

Ο ηγέτης της βραζιλιάνικης αριστεράς, 76 ετών, συγκεντρώνει το 47% των προθέσεων ψήφου έναντι 29% του σημερινού ακροδεξιού προέδρου, 67 ετών (τα ποσοστά τους ήταν 47 και 28% αντίστοιχα στην προηγούμενη δημοσκόπηση, τον Ιούνιο).

Εάν η αναμέτρηση διεξαγόταν χθες, ο πρώην πρόεδρος (2003-2010) θα κέρδιζε με το 53% των εγκύρων ψηφοδελτίων, αποφεύγοντας τον δεύτερο γύρο που θα απαιτηθεί εάν ουδείς εκ των υποψηφίων λάβει πάνω από το 50% των εγκύρων, σημείωσε το Νταταφόλια.

Ο κ. Μπολσονάρου, που αύξησε το ποσοστό του κατά μόλις μία μονάδα, δεν μοιάζει να ωφελείται για την ώρα από τις κοινωνικές δαπάνες που ενέκρινε πριν από δύο εβδομάδες το βραζιλιάνικο κοινοβούλιο.

Το Νταταφόλια σημειώνει ωστόσο ότι ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους κέρδισε τρεις μονάδες μεταξύ των φτωχότερων ψηφοφόρων (Λούλα 54%, Μπολσονάρου 23%) και έξι μονάδες στις τάξεις των γυναικών (Λούλα 46%, Μπολσονάρου 27%).

Δύο μήνες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση, σε κλίμα εξαιρετικά πολωμένο, οι άλλοι υποψήφιοι περιορίζονται για ακόμη μια φορά σε μονοψήφια ποσοστά, ο κεντροαριστερός Σίρου Γκόμες στο 8% και η κεντροδεξιά γερουσιάστρια Σιμόνι Τέμπετ στο 2%.

Εάν διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 30ή Οκτωβρίου, ο Λούλα θα κερδίσει με το 55% έναντι 35% του απερχόμενου προέδρου. Η διαφορά αυτή 20 μονάδων είναι πάντως μειωμένη από τις 29 που καταγράφονταν τον Δεκέμβριο από το ινστιτούτο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.556 ψηφοφόρων την 27η και την 28η Ιουλίου και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ∓ 2%.

Για τον πολιτικό αναλυτή Αντριάνου Λαουρένου της εταιρείας συμβούλων Prospectiva, το status quo που αποτυπώνει η δημοσκόπηση δείχνει ότι «οι ψηφοφόροι των Λούλα και Μπολσονάρου είναι μάλλον πεπεισμένοι».

Κατά την άποψή του, τα κοινωνικά μέτρα που ανήγγειλε η κυβέρνηση και προβλέπουν έκτακτες δαπάνες μπορεί να επιτρέψουν «να μειωθεί η διαφορά», αλλά το κλείσιμο της ψαλίδας «δεν αναμένεται να αρκέσει» για να αντιστραφεί ο άνεμος στη βραζιλιάνικη πολιτική σκηνή.

Αυτό, προειδοποιεί, εγείρει κίνδυνο να «ενταθεί η αμφισβήτηση του εκλογικού συστήματος και των θεσμών» από τον κ. Μπολσονάρου.

Πριν από δέκα ημέρες, ο ακροδεξιός πολιτικός, νοσταλγός της εποχής της στρατιωτικής δικτατορίας, επέκρινε για ακόμη μια φορά το βραζιλιάνικο εκλογικό σύστημα μπροστά σε δεκάδες βουλευτές, γεγονός που προκάλεσε σκάνδαλο.

Τους τελευταίους μήνες ο κ. Μπολσονάρου, ο οποίος εξελέγη το 2018, έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις του εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, που υιοθετήθηκε το 1996, μοιάζοντας να προετοιμάζει σύμφωνα με αναλυτές και επικριτές του το έδαφος για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας του.