Από την Υγεία στην Οικονομία μετατοπίστηκε το νομοθετικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης κατά την περυσινή, δεύτερη χρονιά της πανδημίας, όπως αποδεικνύει η συνολική προώθηση και ψήφιση νομοσχεδίων εντός του 2021 σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η συντακτική ομάδα του ηλεκτρονικού περιοδικού της Βουλής των Ελλήνων («Επί… του περιστυλίου»).

Το υπουργείο Οικονομικών αναδείχθηκε πρωταθλητής στη Βουλή, τουλάχιστον ως προς την παραγωγή νομοθετικών διατάξεων, καθώς προώθησε και ψήφισε συνολικά 14 νομοσχέδια. Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών έφερε στη Βουλή νομοσχέδια με το εξής περιεχόμενο: 1) Διενέργεια Γενικών Απογραφών, 2) Μισθολόγιο και ανθρώπινο δυναμικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, 3) Κύρωση απόφασης για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 4 + 5) Αξιοποίηση Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, 6) Βοήθεια σε επιχειρήσεις για θεομηνίες, 7) Ενσωμάτωση Οδηγιών για χρηματοοικονομικές εταιρείες συμμετοχών και απορρόφηση ζημιών και ανακεφαλοποίησης πιστωτικών ιδρυμάτων, 8) Οικονομική αποκατάσταση παραχωρησιούχων αεροδρομίων, 9) Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2022-2025), 10) Ενσωμάτωση Οδηγίας σχετικά με υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ΦΠΑ για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις εξ αποστάσεως, 11) Οργανισμός Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), 12 + 13) Κύρωση του απολογισμού του κράτους και του ισολογισμού της κεντρικής διοίκησης του οικονομικού έτους 2019 και 14) Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.

Σημειώνεται ότι του υπουργείο Οικονομικών προώθησε μόνο του όσα νομοσχέδια κατέθεσαν μαζί τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών τα οποία προώθησαν στη Βουλή από επτά σχέδια νόμου. Την τέταρτη θέση στο νομοθετικό πανόραμα του 2021 κατέλαβε το υπουργείο Υγείας το οποίο κατέθεσε έξι νομοσχέδια και επιχείρησε να διαχειριστεί το δεύτερο έτος της πανδημίας κυρίως μέσω του αμφιλεγόμενου νομοθετικού εργαλείου των έκτακτων τροπολογιών. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο έτος της πανδημίας, το 2020, το υπουργείο Υγείας είχε έρθει στην πρώτη θέση της νομοθετικής παραγωγής καταθέτοντας 13 νομοσχέδια στη Βουλή.

Στην επόμενη θέση κατετάγη το υπουργείο Περιβάλλοντος με τέσσερα νομοσχέδια και ακολούθησαν τα υπουργεία Εξωτερικών, Πολιτισμού και Εργασίας που προώθησαν από τρία νομοσχέδια. Από δύο νομοσχέδια κατέθεσαν τα υπουργεία Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ μόλις ένα νομοσχέδιο προώθησαν και ψήφισαν τα υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου, Επικρατείας, Εθνικής Άμυνας, Τουρισμού και Παρά τω πρωθυπουργώ. Στην τελευταία θέση της λίστας χωρίς νομοθετική παραγωγή βρέθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο δεν κατέθεσε ούτε ένα νομοσχέδιο αλλά προώθησε, πάντως, πέντε διεθνείς συμβάσεις.

Συνολικά εντός του 2021 προωθήθηκαν και ψηφίσθηκαν στη Βουλή 72 νομοσχέδια και 40 διεθνείς συμβάσεις διατηρώντας περίπου στα ίδια επίπεδα την ποσότητα παραγωγής του νομοθετικού έργου σε σύγκριση με το 2020. Τότε είχαν ψηφιστεί 67 νομοσχέδια και 46 διεθνείς συμβάσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr