Βορίδης: Ουδείς ασχολείται με σενάριο εκλογών

by MANIFESTO

Στην κυβέρνηση «ουδείς ασχολείται με σενάρια εκλογών» λέει ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλώντας στην Ελένη Ευαγγελοδήμου για Τα Νέα, σκιαγραφεί τα μηνύματα του ανασχηματισμού και απαντά στην κριτική που δέχεται. «Θα αποτυγχάνει» λέει για την αξιωματική αντιπολίτευση «όσο επιμένει να εμφανίζει τη Δεξιά ως εχθρό του λαού». Και χαρακτηρίζει «συνταγματική και ηθική υποχρέωση» τη διερεύνηση κάθε υπόθεσης που παραπέμπεται στη Βουλή.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είδαν στον ανασχηματισμό «μήνυμα σύγκρουσης με την κοινωνία» γιατί λένε πως δεν εισακούστηκαν οι φωνές για κρίσιμες αλλαγές. Εσείς πώς τον διαβάζετε;

Τα στελέχη της αντιπολίτευσης να μας εξηγήσουν πρώτα γιατί αποτελούν αυτοί την αυθεντική έκφραση της κοινωνίας όταν οι απόψεις τους σε όλες τις μετρήσεις καταγράφονται οικτρά μειοψηφικές. Σε κάθε περίπτωση ο ανασχηματισμός δεν είναι κυβερνητική αλλαγή. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να υλοποιεί το πρόγραμμα το οποίο έλαβε εντολή από τον ελληνικό λαό να εφαρμόσει και το οποίο κατά τις προγραμματικές της δηλώσεις έλαβε την έγκριση του Κοινοβουλίου. Ο ανασχηματισμός δεν σηματοδοτεί αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής, απλά αποτυπώνει τις επιλογές που κάνει ο Πρωθυπουργός σε επίπεδο κυβερνητικών στελεχών για την εφαρμογή και εκτέλεση της ίδιας πολιτικής.

Προσωπικά σας αποκάλεσαν υπουργό αρμόδιο για πρόωρες εκλογές. Σηματοδοτεί κάλπες η τοποθέτησή σας στο υπουργείο Εσωτερικών;

Καλά, η κριτική που δέχομαι από ορισμένους από την Αριστερά αποτυπώνει την αμηχανία και την ένδεια επιχειρημάτων. Θυμήθηκαν (για νιοστή φορά) πού βρισκόμουν πολιτικά πριν από 35 χρόνια, λες και όλα αυτά δεν είναι γνωστά και δεν έχουν απαντηθεί, πάμπολλες φορές. Εκλεγμένος βουλευτής εδώ και 14 χρόνια, έχω διατελέσει υπουργός 4 φορές, με έχουν τιμήσει με την εμπιστοσύνη τους 3 πρωθυπουργοί. Και μετά από αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι θυμήθηκε. Αν αυτό είναι όλο κι όλο που έχουν να μου προσάψουν, να είναι καλά οι άνθρωποι, πιο εύκολο δεν θα μπορούσαν να μου το κάνουν. Οσο για τα περί πρόωρων εκλογών, δεν μπορώ καν να παρακολουθήσω το επιχείρημα: πώς συνδέεται η τοποθέτησή μου στο υπουργείο Εσωτερικών με την επίσπευση των εκλογών; Ασχετο.

Μπορώ όμως να διαβεβαιώσω ότι ο Πρωθυπουργός αλλά και το σύνολο της κυβερνήσεως, εργαζόμαστε αόκνως για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης και των μεγάλων οικονομικών δυσκολιών που προκύπτουν από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων στην οικονομική δραστηριότητα και προφανώς ουδείς ασχολείται με σενάρια εκλογών.

Εσείς σε υπουργείο πρώτης γραμμής και νεοδημοκράτες βουλευτές σε υπουργεία-υφυπουργεία. Αποκτά πιο… βαθύ μπλε η κυβέρνηση;

Το χρώμα της κυβέρνησης πάντα ήταν, είναι και θα είναι το χρώμα της Ελλάδος: το γαλανόλευκο. Ακούω πάλι, κυρίως από την Αριστερά ότι ορισμένες τοποθετήσεις προσώπων στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνομαι και εγώ σηματοδοτούν μια δεξιότερη στροφή, τουλάχιστον έτσι το ερμηνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι φιλικοί σε αυτόν δημοσιογράφοι και δημοσιολογούντες. Για μια ακόμα φορά δεν παρακολουθούν τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στον κόσμο: η διαμόρφωση μιας συνολικής ηγεμονικής θέσης για τη Δεξιά στηρίζεται στην αποτελεσματικότερη προσέγγιση και επίλυση των προβλημάτων που γεννούν οι νέοι όροι παραγωγής, αλλά και οι συνεπακόλουθες ηθικές συγκρούσεις. Η Αριστερά ηττάται γιατί η Δεξιά είναι φιλελεύθερη και πατριωτική, γιατί χειρίζεται αποτελεσματικότερα τα ζητήματα της οικονομίας, της παραγωγής, της φορολογίας, της μετανάστευσης, της δημόσιας τάξης, της λειτουργίας του κράτους. Αρα η Αριστερά αποτυγχάνει στην κριτική της γιατί επιμένει να εμφανίζει τη Δεξιά, ως κάτι που δεν είναι: ως αυταρχική, αντιδημοκρατική, αντικοινωνική, ως εχθρό του λαού. Οσο το συνεχίζει έτσι, δηλαδή να πλάθει μια καρικατούρα της πραγματικότητας και να επιτίθεται σε αυτήν, θα αποτυγχάνει, τα πυρά θα παραμένουν άσφαιρα. Με δύο λόγια: ο ανασχηματισμός δεν σηματοδοτεί μία δεξιότερη στροφή, απλώς καταφάσκει την ταυτότητα της παράταξης και του προγράμματος που αυτή υπηρετεί.

Στη διαχείριση της πανδημίας και στην «Ελευθερία» γίνονται όλα όπως πρέπει; Υπάρχει η συνοχή που θέλετε;

Σε τόσο σύνθετα πολιτικά εγχειρήματα με τόσο δύσκολες επιλογές και εφαρμογές, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν και επιμέρους αστοχίες και σφάλματα. Ωστόσο, η γενική εικόνα είναι ότι η χώρα μας εξακολουθεί να διαχειρίζεται την πανδημία πολύ καλύτερα ως τώρα από άλλες με πολύ πιο ώριμα και ισχυρά συστήματα υγείας και δημόσιας διοίκησης.

Οι άμεσες προτεραιότητες στη νέα θέση σας;

Διαβίβασα άμεσα στη Βουλή τη δήλωση συνέχισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, ένα σημαντικό νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει και βελτιώνει τη λειτουργία του ΑΣΕΠ. Υπάρχει ήδη μία φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα, που αφορά σε ζητήματα λειτουργίας του Δημοσίου και φιλοδοξεί να ρυθμίσει θέματα όπως η τηλε-εργασία, η κινητικότητα, η αξιολόγηση. Ταυτόχρονα, θα πρέπει, μετά την ψήφισή του νόμου για την ψήφο των αποδήμων, να οργανωθεί και εκεί υπάρχει αρκετή εκτελεστική εργασία να γίνει, ενώ θα ανοίξουμε τη συζήτηση για τα θέμα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Φιλοδοξώ να τελειώσει γρήγορα, μέσα την επόμενη εβδομάδα, η φάση της ενημέρωσής μου και να αρχίσω να εργάζομαι για την υλοποίηση αυτής της φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

Η κυβέρνηση δρομολογεί και το λεγόμενο «επιτελικό κράτος 2». Περιμένετε αντιδράσεις;

Εχω χειριστεί στα διάφορα υπουργεία σειρά μεταρρυθμίσεων. Ολοι ξέρουν ότι δεν επιδιώκω τη σύγκρουση, αλλά από την άλλη πρέπει να προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών. Ακούω με προσοχή κάθε επιχείρημα είτε προέρχεται από τα υπηρεσιακά στελέχη, είτε προέρχεται από τα συνδικάτα είτε και κυρίως από το Κοινοβούλιο, αλλά και ευρύτερα από την κοινωνία. Αλλά ο στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολιτών. Δεν επιθυμώ την οποιαδήποτε σύγκρουση, αλλά οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν.

Μετά τον πόλεμο ανακοινώσεων για τη Folli Follie τι στάση θα κρατήσετε στη Βουλή; Πώς σχολιάζετε τις κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ για «λάσπη» και «αντιπερισπασμό»;

Ποια λάσπη; Η ΝΔ διεξάγει την ανάκριση; Η ΝΔ έγραψε τα μηνύματα που εμπλέκουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Η ΝΔ έβαλε τον κύριο Μπαλαούρο να ομολογήσει την εμπλοκή του στην υπόθεση; Και όταν ανακύπτουν όλα αυτά, η ΝΔ τι έπρεπε να κάνει; Να συμμετάσχει στην προσπάθεια συγκάλυψης που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Εμείς δεν κατασκευάζουμε υποθέσεις, δεν έχουμε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης που παρεπέμφθη στο Ειδικό Δικαστήριο γιατί αποπειράθη να «στήσει» την υπόθεση Novartis. Αλλά έχουμε μία συνταγματική και ηθική υποχρέωση, να ερευνήσουμε τις υποθέσεις που η δικαιοσύνη παραπέμπει προς κρίση στο Κοινοβούλιο.

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα