Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αναφορικά με τις δυσκολίες που δημιουργεί το σύστημα «ακορντεόν» στην οικονομία, τις πιθανότητες για παράταση του lockdown, αλλά και τη στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στη διαχείριση της πανδημίας.

«Η ενημέρωση για την κακοκαιρία είναι αυτή που έχετε και εσείς. Η Πολιτική Προστασία έχει κάνει πολλαπλές συσκέψεις ώστε να είναι σε ετοιμότητα και να παρέμβει όπου χρειαστεί», είπε ο κ. Βορίδης αναφορικά με την επερχόμενη κακοκαιρία «Μήδεια», που έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τα δόντια της.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την παράταση του lockdown. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας για να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις, η οποία δεν μπορεί να προβλεφθεί. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τήρηση των μέτρων. Μέχρι τις 28/02 η εκτίμηση είναι ότι θα πάμε έτσι, και μετά τις 28/02 θα δούμε αν θα γίνει νέα παράταση ή αν θα μπορούμε να προχωρήσουμε κάπως με το άνοιγμα της οικονομίας».

«Είναι δύσκολο το άνοιγμα – κλείσιμο. Είναι πιο εύκολο να τα κλείσεις όλα, ή να τα αφήσεις όλα ανοιχτά. Αλλά και τα δύο αυτά έχουν πολύ κακά αποτελέσματα. Το κλείσιμο σε όλα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Το άνοιγμα σε όλα οδηγεί σε εκατόμβες νεκρών. Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση είναι μια σύνθετη δράση που προσπαθεί αν βρει την ισορροπία. Για αυτό και μόλις το επιτρέπει η πανδημία, αλλάζουν και τα μέτρα», τόνισε ο ίδιος σχετικά με τις δυσκολίες που δημιουργεί η εφαρμογή του συστήματος «ακορντεόν» στην οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.

«Μαγική συνταγή δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει εγχειρίδιο. Γίνεται μια προσέγγιση που προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις. Και τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αντικειμενικά», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης στο ίδιο θέμα.

Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης στο θέμα, ο ίδιος είπε ότι «Είναι εκτός τόπου και χρόνου η αντιπολίτευση. Δεν έχω καταλάβει και ποια είναι η αντιπρότασή τους. Η αντιπολίτευση εδώ και μήνες, αντί να κάνει κάτι παραγωγικό, παίρνει ό,τι λέμε και αντιδρά. Αυτή δεν είναι αντιπολίτευση, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Είμαστε σε μία χώρα που αντικειμενικά γίνεται παράδειγμα καλής διαχείρισης. Δεν μπορείς μες στη δυσκολία να πανηγυρίζεις, αλλά αυτή η επιλογή, της καθημερινής μικροδιαχείρισης με σύνθετα μέτρα, μας έχει οδηγήσει να είμαστε ανάμεσα στις πιο πετυχημένες χώρες στη διαχείριση της πανδημίας. Παρότι έχει πιεστεί το σύστημα υγείας, δεν υπήρξε άνθρωπος που δεν έλαβε την κατάλληλη νοσηλεία».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνουν προσλήψεις στο ΕΣΥ, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «Η αντιπολίτευση όταν ζητούσε να κάνουμε προσλήψεις, κάναμε 7.000. Μετά είπε να κάνουμε 14.000. Αν κάνουμε 14.000 θα μας πουν να κάνουμε 28.000. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κάποιος ασθένησε και δεν νοσηλεύτηκε με το σωστό τρόπο. Δεν κάνουμε προσλήψεις, μόνο και μόνο για να κάνουμε. Το να μπορούμε να μετακινούμε προσωπικό ώστε να αντιμετωπιστεί η πίεση σε μια περιοχή, είναι μια ορθή πρακτική από πλευράς προσωπικού».

Μιλώντας για το θέμα του bonus παραγωγικότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι «Είναι ένα από τα θέματα που ανέδειξε σε μεγάλο βαθμό η αντιπολίτευση, γιατί αγχώθηκε. Το bonus παραγωγικότητας είναι μια επιβράβευση, για αυτόν που κάνει κάτι περισσότερο από το σύνηθες. Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας λέει ότι αν δεν κάνει κάποιος σωστά τη δουλειά του, υπάρχει το πειθαρχικό δίκαιο. Αν ο δημόσιος υπάλληλος έχει δύο αρνητικές αξιολογήσεις συνεχόμενες, τότε υπάρχει δυνατότητα να διακοπεί η σύμβαση εργασίας που έχει με το δημόσιο. Αυτά όμως όλα είναι υφιστάμενα. Εμείς συζητήσαμε για το θετικό. Υπάρχει κάποιος που κάνει κάτι καλά, μια μονάδα που επιτυγχάνει τους στόχους της. Είναι ένας μηχανισμός επιβράβευσης για αυτούς. Δεν πρέπει να βρούμε ένα σωστό τρόπο να το κάνουμε αυτό;».

Τέλος, απαντώντας στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι «Τις απορίες αυτές τις έλυσε ο πρωθυπουργός και είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στη συνταγματική τους ημερομηνία. Εκείνο που δουλεύουμε είναι την ψήφο των αποδήμων. Πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε οι απόδημοι Έλληνες που δικαιούνται να ψηφίσουν, να μπορούν να το κάνουν. Είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους, και προσπαθούμε να τους διευκολύνουμε ώστε να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Ανοίγουμε λοιπόν την πλατφόρμα το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να αρχίσουν να κατατίθενται αυτές οι δηλώσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά».